自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

想生BB熱投

emilylam 發表於 24-3-10 14:17
我覺得應該是未出世嘅bb,出左世點塞得落個樽?無表面傷痕,即係未出世嘅胎兒
...

點解無人諗係靈嬰?
I am Agent P

男爵府

breadcheung 發表於 24-3-10 19:10
其實香港有唔小呢d cases, 不過無比人發現?

香港有唔小呢d 收藏古曼童cases 唔知點解呢單要講成親生父母
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

大宅

volan 發表於 24-3-11 08:18
香港有唔小呢d 收藏古曼童cases 唔知點解呢單要講成親生父母

我都覺得似係養鬼仔或古曼童之類

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

搬走都唔帶埋走,係咩心態?

珍珠宮

睛靈勳章

又話要check DNA 做親子鑑證,其實一問當時人就會答,唔明點解要賣關子
最大可能性係買返嚟

公爵府

好媽媽勳章

Gorgor0612 發表於 24-3-10 23:06
呢對男女好後生!我會估呢對BB可能係幾年前女未成年時非法墜胎出黎!驚比人揭發所以浸住佢先! 計下呢4,5年 ...

浸住做到標本咁要好覆雜的防腐程序,一般人好難做到

如果自己生唔要,搵個山頭野嶺埋咗佢咪仲簡單

男爵府

jollyma 發表於 24-3-11 08:42
又話要check DNA 做親子鑑證,其實一問當時人就會答,唔明點解要賣關子
最大可能性係買返嚟 :n ...

可能牽涉某些東南亞國家的民俗事業 不得不賣關子
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Nbs 發表於 24-3-10 13:34
黑社會+ 公關小姐,可能好多唔見得光嘅事,可能high 到都唔知自己做緊乜

...

我都估係因為怕比人捉入戒毒所,所以先甘處理
日本の平安を祈ります

子爵府

牛年勳章

popocat 發表於 24-3-10 15:48
阿Sir好似話唔肯定兩個b有冇出到世(早產),如果早產之後死亡,就係嬰!胎死腹中就係胎!
係咪咁呀?
...

應該系估計BB體形24-30周的大,
所以用嬰兒稱呼。

因為24周是胎兒被認定為「人」的關鍵,也與墮胎法例有關。

香港醫學界有一共識,認為從醫學上,「24周」是胎兒能否「存活」的分界線:24周後的胎兒有較大存活可能,而不足24周的胎兒存活機率微弱,一般不被視為「生命」。《侵害人身罪條例》規定,合法墮胎手術需在24周內進行。

英國也將「24周」視為生命線。歷史上,1967年英國《墮胎法》規定28周內可以墮胎,但隨着醫學進步,到1990年代,英國22至25周之間的胎兒存活率升高至71%,因此英國政府在1990年修正《人類受精和胚胎法》的相關規定為24周。

固然,在香港和英國都將24周視為胎兒的「生命線」,適用於主動選擇的墮胎或非主動失去的流產。24周前,是「胎兒」,24周後,才被視為「嬰兒」。24周前出生的孩子,是「早產兒」,24周後夭折的孩子才能被醫界認定為「非活產嬰兒」(still-birth baby)。

原文網址: 【01觀點】不足24周流產胎有安葬需要 促政府放寬條例、規範市場 | 香港01 https://www.hk01.com/article/168875?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

男爵府

Activehealth 發表於 24-3-10 18:28
但個記招代表警方出嚟講野果個唔係法醫,係總督察。

法醫警方講得唔清楚都算, 有記者提問時間 ,記者應該問清楚。 執筆係記者強項佢哋要問清楚寫清楚 等讀者知道。

子爵府

牛年勳章

平平常常 發表於 24-3-10 18:08
我覺得可能係個法醫中文唔好,唔識得用中文嚴謹地清楚表達出來。

按法例釐定

香港和英國都將24周視為胎兒的「生命線」,適用於主動選擇的墮胎或非主動失去的流產。24周前,是「胎兒」,24周後,才被視為「嬰兒」。24周前出生的孩子,是「早產兒」,24周後夭折的孩子才能被醫界認定為「非活產嬰兒」
https://www.hk01.com/article/168875?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

水晶宮

回覆 天貓 的帖子

可能自己也不知自己做什麽!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

離奇

子爵府

ching070707 發表於 24-3-10 17:42
痾一個可以好返回復!
依家係兩個

後生生唔同咖
我以前見過個後生女出院個日,可以著返未大肚前 D 去街衫,唔知以為佢係陪人出院個個

珍珠宮

幸福花 發表於 24-3-11 09:02
回覆 天貓 的帖子

可能自己也不知自己做什麽!

總之係好邪門

琥珀宮

麟媽媽 發表於 24-3-10 14:45
應該唔係嬰兒,應該係二十幾週嘅胎兒,琴日我用把拉尺睇吓30 cm ×15 cm幾大,一個咁嘅玻璃樽連我隻貓都塞 ...

似自己落仔,再浸住個b

琥珀宮

麟媽媽 發表於 24-3-10 14:45
應該唔係嬰兒,應該係二十幾週嘅胎兒,琴日我用把拉尺睇吓30 cm ×15 cm幾大,一個咁嘅玻璃樽連我隻貓都塞 ...

似自己落仔,再浸住個b

伯爵府

野原美冴 發表於 24-3-10 13:26
我估唔想生,又無錢搵醫生墮胎,自己買d坊間流傳的古法落仔食物

而家去家計會落都好易申請,有工做點會比唔起?就算自己落都唔洗咁浸住咖

伯爵府

Edmond有節目好似講過如果用自己親生b做碌葛果D會仲靈。泰國有D女人唔小心流產係會用個胎嚟做保佑自己。

伯爵府

crystal媽咪 發表於 24-3-10 13:56
係咪應該早產但死左呢?

如果正常早產都應該先報警後去醫院檢查。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊