自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

FeiLong 發表於 24-3-21 08:25
內地有收養嘅細路都係佔少數,主流都係嘈冤巴閉非常同頑皮

係修養呀 ~ 我見嘅都係放養多,特別喺高鐵,見好多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

chiling009 發表於 24-3-21 08:30
細路無人湊咪同埋佢地去囉。。我都係等到佢地6歲先第一次再去旅行,好彩機程短,乖乖無嘈
...

家長可以準備吓 ~ 點減少不適,比 d 嘢小朋友做 ,管教佢地。

男爵府

回覆樓主:

最冇家教係踢櫈

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-3-21 08:32
係修養呀 ~ 我見嘅都係放養多,特別喺高鐵,見好多
而家真係唔少後生啲既父母,小朋友多咀無禮貌,父母仲要一齊笑唔教架,如果係我小朋友,我一早話咗佢地,佢地啲父母覺得唔應該限制小朋友,童言無忌,所以點解小朋友少同理心,就係咁出嚟

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

而家好多時去食嘢,都聽到啲細路仔尖叫,啲家長真係由得佢哋叫喎。有次我哋喺元氣壽司,隔離個細佬又係成日叫,我個仔頭都痛,大大聲喺度話:媽!如果我細個好似佢咁叫,你一定叫我行出去唔好食

珍珠宮

分甘同味 發表於 24-3-20 16:43
仲有D家長仲會話,「唔好再係咁喇,一陣姨姨/叔叔過來鬧你」。自己教唔好仲要賴人地鬧佢個小朋友 ...
如果佢地小朋友識驚,還我安寧,我願意做醜人,反正我就唔會再見到佢地
只於佢地咁教正唔正確,咁佢地要自己諗清楚,佢地小朋友唔會知道自己錯,只覺我呢個姨姨衰人,我都唔少次俾人借過橋

大宅

正宗冇家教!呢啲家長屋企唔識教,日後又會推卸責任話學校唔識教,根本自己就係冇家教,日後只會教出一批令人鄙視的低品格子女。

侯爵府

Crystalivy 發表於 24-3-20 15:22
記得有次飛台灣我同老公分開坐,老公後面有個男人抱住個目測1歲到B係咁踢老公背倚,當時我見到過程,老公禮 ...

我都試過,我friend走去佢後面踢番佢

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

TMC3012 發表於 24-3-20 20:55
上次日本返就係後面踢櫈, 前面挨後, c6只係向後望冇出聲, 細路個阿爸就怒啤佢(阿爸坐左隔離行), ...

我仔上個月坐長途機7小時, 前面櫈挨後, 大聲看片, 通知空中服務員都沒有用

珍珠宮

FeiLong 發表於 24-3-21 08:26
新加坡一間廉航就有提供寧靜航班,呢啲航班係禁止年幼兒童,其他航空公司好似一啲中東航空公司都有,不過 ...

特別貴,吾好搭廉航,搭埋商務,碰到極品人嘅機會就會細咗

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我真係好怕呢d小朋友。。家長放任唔管唔理。。由佢不斷踢櫈,喺度嘈 ,尖叫。。真係好討厭。

出聲話又唔係。。唔話又唔係。。。走又走唔倒。。簡直耳仔受罪

子爵府

hongfago 發表於 24-3-20 14:50
近日,該名港男於Facebook群組「HK Express 香港快運及旅行資訊關注組」發文,分享他坐廉航時遇上6名小孩吵 ...

而家睇演唱會都唔俾嗌架,唔係紅館,果次麥花臣,我同朋友嗌左兩聲,跟住左右隔離d人叫我地兩個靜d得唔得,又唔准我地企起身話阻住佢地睇,佢地都有返咁上下年紀,真係全場都無人嗌同好少人舉燈牌

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊