自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Adiezz 發表於 24-3-31 00:50
佢係要求手提電腦,7000蚊起
不過呢間學校既學生大多負擔到

一個月學費都去左。
就算而家小學生BYOD都係自費,都只限學習用途,不過津校學生經濟問題係可以向學校借iPad。
其實直資都有津貼資助申請,一般有書津綜援都可以申請。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Adiezz 發表於 24-3-31 00:50
佢係要求手提電腦,7000蚊起
不過呢間學校既學生大多負擔到

我知係講緊ig secrets呢單嘢吖嘛,其實好多都誇大咗嚟講,我好肯定唔係用手提電腦,係用平板電腦Tablets,$7000+係學校幫你買iPad Pro(我仔學校嚟講)/pencil/MDM/apple care/keyboard之類加埋既價錢(SPCC好似係買Microsoft Surface),你可以選擇唔經學校買,自己買最平款既Tablets+pencil+MDM(最basic裝備只要符合到學校要求已經ok),帶返去學校幫你裝MDM鎖機。經濟有困難,教育局係有資助申請既。
同意樓上jm所言,呢部電腦理應只可用作教學用途,你亦已簽咗同意書,咁俾學校 check到你用喺其他用途而罰你,怪誰?
我仔學校仲有個locker係專門用嚟鎖住啲iPad添(要放學/課堂有需要用時先可以開鎖拎出嚟用)。

attach1_sign/tmp/php9gPSVE
attach2_sign/tmp/phpjQQW8j
attach3_sign/tmp/php5mfemZ

侯爵府

fupigpig 發表於 24-3-31 00:48
多左電子教學之後,好多小學BYOD都係自費買iPad,甚至有d學校強制裝左MDM。
基本都係自費,都慣左學習一部 ...

BYOD 係由教育局向全港中小學推行,MDM & AUP同意書都係根據教育局指引而訂立,並唔係學校擅自主張要做呢啲嘢㗎喎⋯⋯邊有得你揀㗎
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/it-in-edu/BYOD/byod_index.html

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-3-31 02:03
BYOD 係由教育局向全港中小學推行,MDM & AUP同意書都係根據教育局指引而訂立,並唔係學校擅自主張要做呢 ...

我唔明你講「邊有得你揀」?我意思係可以揀非電子教學嘅學校、揀有資助借iPad嘅學校喎EDB訂立係指引,唔代表全港一致方式實行。

係有學校非電子教學、亦有BYOD下可借學校iPad,亦有自費BYOD而非強制裝MDM。

前提我一直贊成返學部iPad只係for學習用途,就等如自費買教科書,亦唔代表可以亂寫野(例如粗口),俾學校check到又話本書自費係有私隱咩?
基本分開兩部都方便自己啦!突然將幾千蚊放到咁大,一部iPad都用到幾年,對比書費咪重貴

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-3-31 01:50
我知係講緊ig secrets呢單嘢吖嘛,其實好多都誇大咗嚟講,我好肯定唔係用手提電腦,係用平板電腦Tablets, ...

secrets一向都係十幾歲角度+講d唔講d。
不過放左上Yahoo,居然有家長都fw討論,又明明佢自己讀緊小學嘅仔女都係BYOD(唔想煩咪借iPad囉)⋯⋯
呢d消息奇怪得嚟又撞上中學直資、自行公佈時期

大宅

鴨鴨比 發表於 24-3-30 23:55
知就好啦
拎到IB狀元或者5**先

原來你生活在美國,怪不得!

侯爵府

fupigpig 發表於 24-3-31 03:58
我唔明你講「邊有得你揀」?我意思係可以揀非電子教學嘅學校、揀有資助借iPad嘅學校喎EDB訂立係 ...

BYOD+MDM基本上係綑綁式,你唔裝MDM,咁學校每次auto download落你部機教學用既app就無你份,可能你要遂次俾錢買&自行安裝,同埋可能你要簽啲文件承諾如果因為你部機無裝MDM既問題(例如被hack)而導致學校網絡同樣被hack所引致既損失、亦要簽免責文件(因為你無裝MDM,學校不會負責你子女喺呢部BYOD既任何問題,例如佢安裝啲遊戲/色情瀏覽/有毒app之類等等所有安全/打機問題一概要由家長負責)。
其次點解我話「邊有得你揀」,係因為呢樣係香港教育政策嚟,一定係會向全港津校/直資推行,你學校依家無,並唔代表未來6年甚至加埋中學共12年無,唔通你喺入學之前,要學校同你承諾喺未來6年/12年都唔會有電子教學/BYOD/MDM,咁你先至入讀?唔可能㗎嘛,就算你讀私校都唔可能咁樣同你承諾啦⋯⋯

民房

回覆 wasabikingdom 的帖子

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-3-31 12:39
BYOD+MDM基本上係綑綁式,你唔裝MDM,咁學校每次auto download落你部機教學用既app就無你份,可能你要遂次 ...

而家有d學校已經BYOD而改左唔係必須買MDM,直頭唔洗買!
加上一般學校裝嗰d只不過係電子書,冇特別野。如果裝apps都唔識,之後用apps其實log in都係靠自己,有咩唔明基本上都可以搵學校IT部或負責老師。
其實EDB總有野加加減減,家長自己做吓功課至選啱自己學校囉,點會全香港學校一式一樣呢?單係資助已經可以好大分別,只不過向EDB申請係同一份form啫⋯

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-3-31 12:39
BYOD+MDM基本上係綑綁式,你唔裝MDM,咁學校每次auto download落你部機教學用既app就無你份,可能你要遂次 ...

正正因為我小朋友插班轉過校!前後兩間津校安排BYOD都極大分別!
喺二線校,總之全級BYOD。第一年必須自費買MDM,第二年將MDM改為自願參加。
轉去一線校之後,全級5班就只有一班BYOD,冇需裝MDM。

侯爵府

fupigpig 發表於 24-3-31 15:46
而家有d學校已經BYOD而改左唔係必須買MDM,直頭唔洗買!
加上一般學校裝嗰d只不過係電子書,冇特別野。如 ...

其實簡單啲問句,你會唔會因為學校要BYOD+MDM/承諾唔到未來6年都可能符合到你所想,而唔去讀呢間學校? 都係嗰句,今日係咁,唔代表以後都係咁。 點樣揀啱?唔通讀咗1,2年之後佢變咗,你就轉校?
唔係話唔識裝app,而係講緊每次都要另外自己俾錢原價買app/其他安全問題(如圖,我求其google search搵到既其中之一例子)
attach1/tmp/phpuCkoUW

侯爵府

fupigpig 發表於 24-3-31 15:56
正正因為我小朋友插班轉過校!前後兩間津校安排BYOD都極大分別!
喺二線校,總之全級BYOD。第一年必須自費 ...

如果你係因為入讀之後發現BYOD / MDM問題不符合你所想而轉校,咁我無話可說了,完~

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-3-31 16:01
如果你係因為入讀之後發現BYOD / MDM問題不符合你所想而轉校,咁我無話可說了,完~
...

我諗係大方向睇一間學校安排為重點。
如你所講冇可能學校保證某一項目六年不變,但教學作風就一定各校有不同分別,家長揀學校唔會單單只睇成績,正如每間學校都有音體藝,但發展方面又點會每間學校一樣呢?

呢d因素都係家長決定入學嘅重要原因之一。

其實就只睇今年P6一群預備升中嘅家長,都一樣有人會留意所選中學BYOD安排,正正因為每間學校安排有別,所以關心嘅家長會去瞭解。

侯爵府

fupigpig 發表於 24-3-31 16:37
我諗係大方向睇一間學校安排為重點。
如你所講冇可能學校保證某一項目六年不變,但教學作風就一定各校有不 ...

想講,我仔中一嗰時,正正就係學校第一年實施BYOD,呢啲係註冊嗰日去到學校現場先至知道有啲咁既事,無前史無硛可尋,咁唔通我唔同意BYOD既話,有得俾我揀唔讀?再派過位俾我嗎? 你會咁做?

attach1/tmp/phpmRh54h

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-3-31 16:45
想講,我仔中一嗰時,正正就係學校第一年實施BYOD,呢啲係註冊嗰日去到學校現場先至知道有啲咁既事,無前 ...

其實你又唔需要太強調不滿BYOD就要轉校

只係想講,絕對唔係每間學校模式都一模一樣,每間都一模一樣就唔洗揀學校啦,right?

再講,學校點去為學生安排、預備都有不同方式,相對亦可以有家長強烈支持BYOD一套模式。

btw,我大女已讀U,揀學校從來都係家長有選擇權,學校當然唔可以為一個學生去改變政策,但一間好學校絕對會協助學生適應、同時令家長放心。

侯爵府

fupigpig 發表於 24-3-31 16:57
其實你又唔需要太強調不滿BYOD就要轉校

只係想講,絕對唔係每間學校模式都一模一樣,每間都一模 ...

我只係覺得你好似講到好天真,講到家長有得揀,只不過家長唔去關心唔去瞭解咁。
好簡單假設問你,你話你轉咗一線校之後,全級得一班有BYOD&唔需要裝MDM,咁如果第二年學校檢討過後,發現真係有需要裝MDM &改變方針,改為全級都BYOD+MDM,你唔滿意既話,(假設其他家長都同意,淨得你一個唔同意)咁可以點?唔簽同意書?獨力反對要學校撤回方案嗎?

別墅

patekp 發表於 24-3-30 23:45
香港幾時變咗侵犯學生私隱都係好少事了?
如果學校犯錯就唔需要改正?
而這就是香港教育的理念嗎? 雖 ...

呢間學校就算體罰 都大把人贊好 幫我教埋仔 打得好呀 唔滿意就過主 你唔讀大把人爭住讀

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-3-31 17:05
我只係覺得你好似講到好天真,講到家長有得揀,只不過家長唔去關心唔去瞭解咁。
好簡單假設問你,你話你轉 ...

okok!我天真
總之家長冇得揀!教局要你點就點!ok !

珍珠宮

HK-CR7 發表於 24-3-31 17:22
呢間學校就算體罰 都大把人贊好 幫我教埋仔 打得好呀 唔滿意就過主 你唔讀大把人爭住讀
...

其實有冇諗過喺spcc公佈來年S1 offer時就出篇野,係讀緊嘅人,定係等緊位嘅人

侯爵府

fupigpig 發表於 24-3-31 17:48
okok!我天真
總之家長冇得揀!教局要你點就點!ok !

其實我問你既假設問題,你都係選擇逃避唔答我,咁咪即係你都覺得無得揀囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊