自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無結婚。。。。點算呃

珍珠宮

回覆樓主:

報社署/房署。

有哂住址舉報好易,呃綜援仲有車有樓,周身名牌??

大宅

sochui 發表於 24-4-1 07:42
我估銀行多數不理,因實際出租而以自住申請按揭的個案,香港有很多,但有刑事檢控小之又小(絕無僅有),除 ...

會理,之前有人就比判監因為使用虛假文書

大宅

回覆樓主:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20211030/bkn-20211030080043021-1030_00842_001.html

男爵府

esmehouse 發表於 24-3-31 22:53
只比一成首期放租出去,俾銀行知道的話會立即 call loan

大有人在,見意舉報埋銀行,以免助長炒風,更見意租都是犯法。

珍珠宮

ozoz 發表於 24-4-1 02:35
如果佢哋住私樓,-齊住都只係男女朋友關係,合唔合法?

法例無規定攞綜援唔可以有男朋友,亦係規定有錢男友一定要以錢支助綜援女友。

呢個case, 人地識玩,又唔關自己事,耐得佢咩野何?

我只係睇到,屋企野真的唔好隨便同鄰舍講,莫講話要鄰舍互相守望,隨時隔離睇你唔順眼得閒舉報下你,就算告唔入,煩下你都無謂。

大宅

lsflui 發表於 24-3-31 23:20
呢個就係漏洞,個個扮單親去拎綜援,實際上完全同一般家庭冇分別,咁樣就可以個個月幾2萬零用錢使,又可以 ...

就係政府一面倒傾斜哂福利比d所謂弱勢社群!咪會有心人好好做假去配合囉!

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

lsflui 發表於 24-3-31 22:41
隔離屋住左一家四口,平時個男人(大約30歲出頭)都有反工,個女人(大約25歲左右)就全職湊兩個小朋友(大 ...
好普遍!我身邊有唔少呢類,不過,佢地幾個係第一任丈夫離婚,再識又冇結婚而且再生,前後有3個仔女,可以媽媽加3個細路攞四人單位,而且攞綜援,有D已經1x年,有D細路已經將18歲。。。
珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

0ooxoo0 發表於 24-4-1 05:14
你唔好同我爭地頭喎

跟啊媽姓有乜問題?
啊爸又冇皇位繼承、又冇礦洞
男人隨時可以有小三
政府就吾會,準時入數永冇甩拖
親戚朋友又冇份出錢養仔,乜鬼理佢感受

隨時人哋有大單位,呢啲福氣吾係人人受得起

別墅

0ooxoo0 發表於 24-4-1 02:30
係唔係只有我一個人有質疑,覺得成件事好牽強!

一個嬤嬤同個仔嘅陌生人鄰居講個仔同佢女朋友生咗兩個小朋 ...

其實樓主應是住私樓!而呢個鄰居係租私樓住!我認爲唔算牽強!樓主真係由頭到尾冇話過係住公屋 !但呢到好多人見到綜緩兩個字就假設係公屋戶!

好多現時現時50+大陸嫁落來嘅呀毛好中意周圍講家事!可能好自豪個仔有私樓又識玩騙福利靠政府錢養大仔女!事實唔係犯法喎!個男人走咗佬個女人冇結婚係冇得追究條佬!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

lsflui 發表於 24-3-31 22:41
隔離屋住左一家四口,平時個男人(大約30歲出頭)都有反工,個女人(大約25歲左右)就全職湊兩個小朋友(大 ...

大宅

cutebambi 發表於 24-4-1 11:32
其實樓主應是住私樓!而呢個鄰居係租私樓住!我認爲唔算牽強!樓主真係由頭到尾冇話過係住公屋 !但呢到好 ...

首先,我冇過話事主住公屋……
二嚟,我唔知人哋情況,唔係我話佢犯法……
一個家庭,10年嚟有晒計劃去呃政府福利,但個媽唔知呃福利係犯法所以周圍同陌生人講,事件簿長過粵語長片……
仲唔牽強?
如果轉一轉身份,樓主同事主係識得嘅,並唔係鄰居嘅鄰居關係,咁就成件事完全合理!

大宅

如果證據確鑿你可以去告佢

公爵府

BK Milk勳章

chindy-chu 發表於 24-4-1 12:08
如果證據確鑿你可以去告佢

呢d case係告唔入架!一黎佢未結婚而且又冇做野,只可以話係男朋友送下禮物,呢d灰色地帶真係冇辦法告到。

子爵府

薯圈 發表於 24-4-1 10:40
法例無規定攞綜援唔可以有男朋友,亦係規定有錢男友一定要以錢支助綜援女友。

呢個case, 人地 ...
系,所以點解而家d後生吾會同鄰居打招呼,真系吾怪得人,一但熟左好容易就算比人8掛私隱。同隔離左右吾識最好

象牙宮

回覆樓主:

人地唔簽名結婚無辦法,只可以舉報有唔係名單既人住公屋

公爵府

牛年勳章

一樣米養百樣人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 lsflui 的帖子

知情就告發等人再調查
◕順其自然啦~♥ ◕

伯爵府

ctsang 發表於 24-3-31 23:16
佢地無結婚,法律上個女人真係單親,真係吹佢唔漲喎
個男人不應該住在那裡.

男爵府

回覆樓主:

致電舉報詐騙熱線 2332 0101;

填寫「舉報欺詐綜援郵柬」以傳真(號碼﹕2718 8595)或郵寄方法寄回本署(舉報郵柬可在本網頁下載﹐亦可向各社會保障辦事處﹑社會福利署綜合家庭服務中心﹑民政事務處及房屋署屋邨辦事處索取)﹔或

電郵至 [email protected] 或 [email protected]舉報。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊