自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

如果要比幾蚊係買大陸果啲薄到保鮮袋咁樣,就可能會影響心情。
但係用者自付,我希望買左會用多幾次,唔係好似大陸任派任攞,連保冷袋都隨手棄置囉。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

回覆樓主:

廿年前去東歐,已經有膠袋稅,我又唔覺會影響旅客購買慾

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mimi987 發表於 24-4-5 13:40
我覺得真係好趕客,香港係購物天堂,做遊客生意,但成日唔比袋,真心唔方便,遊客真係唔會帶幾個環保袋去買 ...

咁都係一蚊姐!我諗d人去得旅行,都唔會計較嗰一蚊

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得真係好趕客,香港係購物天堂,做遊客生意,但成日唔比袋,真心唔方便,遊客真係唔會帶幾個環保袋去買 ...

咁都係一蚊姐!我諗d人去得旅行,都唔會計較嗰一蚊

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

大姑娘 發表於 24-4-6 14:59
呢個喺纸袋,理應唔洗收錢,喺店家話要收錢,因為入返佢袋,而唔係要交比政府。
...

係含膠料既袋,面有Hotstamp +手挽位係膠料。

店家唔收係犯法

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

遊客先唔介意個幾蚊膠袋錢

侯爵府

seaheart88 發表於 24-4-5 14:00
啱啱去完日本東京旅行,佢哋嗰啲袋都要錢㗎。。。咪又係照俾。。。旅行都唔計呢啲。。最怕政府又諗埋啲環 ...

我都剛剛日本回來,日本大部分店也是收膠袋税,有大中细碼俾你選

瑪瑙宮

大廚勳章

katrinamama 發表於 24-4-9 19:22
我都剛剛日本回來,日本大部分店也是收膠袋税,有大中细碼俾你選

我冇特別考慮嗰幾Yen。。。有時冇袋或者唔夠裝都要買㗎啦。。。相信遊客都唔多會理膠袋費
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊