自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

chamcharm 發表於 24-4-8 15:25
公屋咁多大陸人落黎搶樓,都唔比香港人住, 而家又黎搞老人家

應做唔做!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

半價就已經得啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

大姑娘 發表於 24-4-9 00:35
咪係囉! 已經住公屋,又唔洗交稅啦! 而家見$2車無佢份,咪叫取消囉! 若果佢有份坐$2車,會咁口響叫取消 ...

呢個提起錢又係極品,咁多年都冇變過

男爵府

3折乘車囉,都好平啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

定額每月200最好,好多60歲仲返緊工,以我每日搭$16巴士為例,聽聲幾乎一半人用$2車資,每日$32,一個月就超過$800,過海果D隨時過千一月,好多每日過海飲茶,長車短搭,呢D又每月隨時過千,即系每年過萬,1千個就已經要1千萬,有1半60後今年60歲,呢批人數好多,優化計畫系為左可以持續呢個計畫。

大宅

yeung_ma 發表於 24-4-8 15:10
政府很多福利都要檢討

相比用1xx億的又起又拆的xxx屋,$2支出少好多,又夠公平,只要夠老,人人有份。

水晶宮

大姑娘 發表於 24-4-9 00:25
咁你應該教育吓佢哋唔好短車長搭

講左又點?佢會理我? 最緊要方便!
政府嘅漏洞應該政府修補,市民邊會理!

珍珠宮

cyyiu 發表於 24-4-9 09:27
...

唔理你呀? 唔好乜都赖政府! 政府原意係好,比呢啲人濫用哂!

咪就係因為呢啲人,而家累街坊囉!

水晶宮

大姑娘 發表於 24-4-9 09:37
唔理你呀? 唔好乜都赖政府! 政府原意係好,比呢啲人濫用哂!

咪就係因為呢啲人,而家累街坊囉!

記住長者用$2坐海巴士,即使唔過海,坐幾個站就落車,係合法的!
既然知道大把濫用,就要修例,或者實行上落車都拍卡,不過巴士公司唔肯啦,賺少d!

男爵府

某離島私人屋邨一程渡輪最高要補貼五拾幾蚊,真係離譜!

男爵府

cyyiu 發表於 24-4-9 09:41
記住長者用$2坐海巴士,即使唔過海,坐幾個站就落車,係合法的!
既然知道大把濫用,就要修例,或者實行上 ...

贊成上落巴士都泊卡。
喺台灣搭過巴士,每次落車都要在車門
1泊卡,咁就做到分段收費。
政府應要求巴士公司裝多個拍卡機喺落車門附近,落車一定要拍多次卡。

象牙宮

大姑娘 發表於 24-4-8 21:37
因為你未夠資格享受,咪叫一野取消囉!

正如你之前猛叫政府派消費券,唔好退税;咪因為你唔洗 ...

我無資格享受,唔代表我身邊人無喎!你而家比消費券我都無用,我都甚少香港消費啦…所以今年我無想要架!$2,車就算幾百萬身家都可以用,唔少亂用,跟住益晒巴士地鐵公司

象牙宮

nobodyfool 發表於 24-4-8 22:30
派消費券又唔見你叫取消???

我今年無想要啦…開關後留錢出外努力消費,比我把鬼了 ! 我有車可以用,公司又有人返大陸,而家買山姆野仲多過去凍肉店

象牙宮

nobodyfool 發表於 24-4-8 22:50
剩係記得佢住公屋同不斷叫政府派消費券,原來稅都唔駛交,長者優惠對比起佢哋福利係小巫見大巫,咁嘈乜唧 ...

搵唔多人工咪唔使交囉…其實我老公交唔少煙草稅 阿仔就讀書書,應該好快要交稅,除非我唔撈啦

象牙宮

大姑娘 發表於 24-4-9 00:35
咪係囉! 已經住公屋,又唔洗交稅啦! 而家見$2車無佢份,咪叫取消囉! 若果佢有份坐$2車,會咁口響叫取消 ...

以前一直得半價啦…點解唔可以取消呀?住公屋唔夠入息咪唔使交稅囉…我老公有交唔少煙草稅架,我後生都有食煙,唔代表我40年黎0稅款! 同埋今年我無想要消費券啦…因為對我黎講已經無用,比個山姆劵我就岩用,個個月掃貨

大宅

2024年龍年勳章

變成一首歌 發表於 24-4-8 12:58
檢討嘅行政費到時仲貴過$2車津貼
搞十個八個咩小組研究cap吓水

政府做嘢係咁㗎啦, 行政費仲貴過派出去嘅!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

cyyiu 發表於 24-4-9 09:27
...

點解唔教育下老人家呢?我媽咪好配合喎,我有解釋比佢聽其實每程車唔係兩蚊㗎,政府係要補貼餘額,我阿媽80歲,其實好好同佢哋講佢哋唔會唔明,所以我媽咪唔會長車短坐,我仲教佢垃圾分類,佢仲做得好過工人。

伯爵府

回覆 變成一首歌 的帖子

呢個啱呀,當年派四千蚊,個行政費用幾多個億
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

無話可說 發表於 24-4-9 11:36
我無資格享受,唔代表我身邊人無喎!你而家比消費券我都無用,我都甚少香港消費啦…所以今年我無想要架!$ ...

我識一個大孖沙月入超過50萬,佢話有時都唔叫司機車佢,短路程用兩蚊搭車,話交咗幾十年稅終於有返少少福利,我話係呀,坐多啲。

子爵府

上週返屋企時有個女人在尾二站上車,當時聽到車長對佢講下一個係總站,其實两站距離很近尼D人真係濫用;另有一個情況是紅色小巴,我試過搭全程都係$11,但到分站有長者上車司機便調到$12

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊