自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

147741 發表於 24-4-17 13:21
如join 札幌出發嘅 one day tour
我覺得我損失嘅就係坐這小火車
可能唔坐咁長時間會開心啲,唯有 ...

我都望緊one day tour 但札幌去札幌返,好似全日就不停坐車咁

子爵府

tung0409 發表於 24-4-17 13:44
我都望緊one day tour 但札幌去札幌返,好似全日就不停坐車咁

單程2個鐘車程,見佢啲 tour 10小時
想去嘅地方都已包括
所以如果我7月去都會 join tour

大宅

我就唔太想冬天去旅行,5-6月去

侯爵府

147741 發表於 24-4-17 14:20
單程2個鐘車程,見佢啲 tour 10小時
想去嘅地方都已包括
所以如果我7月去都會 join tour

你係咪都睇Klxxk 個d day tour? 還是另有選擇?我6月尾去呀,依家努力plan 行程和睇酒店

複式洋房

夏天

子爵府

tung0409 發表於 24-4-17 16:07
你係咪都睇Klxxk 個d day tour? 還是另有選擇?我6月尾去呀,依家努力plan 行程和睇酒店
...

我暫時睇咗 klook
因為我只想做個比較,自己 plan vs one day tour
就算自己要去都唔平,再 join 當地觀光巴士亦唔平,我仲要買 Jr pass, 有個好處是試搭到多啲火車
反而one day tour約500蚊 已去到我最想去嘅地方

這是我暫時搵到交通和觀光巴士團資料
https://transportsummary.blogspot.com/2016/06/furano.html?m=1

侯爵府

147741 發表於 24-4-17 17:16
我暫時睇咗 klook
因為我只想做個比較,自己 plan vs one day tour
就算自己要去都唔平,再 join 當地觀光 ...

Thanks for your kindly sharing
我都找過攻略,d人介紹如果自己去,就最好先去旭川落腳先 ,再第二日坐巴士或火車去富良野,但如果我第一日3點幾4點離開機場,再去旭川要去晚上7點先到,我驚阿男人黑我面,已坐8點幾早機即早上5點離家到晚上8點先落到腳有飯食,好似走難咁辛苦。

子爵府

tung0409 發表於 24-4-17 17:49
Thanks for your kindly sharing
我都找過攻略,d人介紹如果自己去,就最好先去旭川落腳先 ,再第 ...

這會是我以前做法
第一天努力辛苦,第二天就可以訓晏啲
可以轉少第一日札幌嘅酒店,再埋我感覺上晚上搭車無咁浪費時間
第一天由機場去旭川,都幾痛苦 ,好多個鐘

今次,我想懶惰簡單點
但請問吓你,如果比你自己搭車比起one day tour ,你會加多什麼旅遊點?
富良野和美瑛,我覺得唔係巴士可以去到,非自駕好似只有的士或步行

大宅

夏天睇花
冬天睇雪

我就揀冬天睇雪
分別喺12月、2月、7月去過

珍珠宮

dougiewoodie 發表於 24-4-16 16:41
在富良野生活的香港人我沒有遇過, 不過我遇過在富良野生活的國內年青人. 他們喜歡滑雪, 所以他們可以渡過 ...

冬天那麼多問題,還是小住一會算吧

我是幻想可以在富良野種下花,下田,旅居半年的神隱生活

你長住時,如何租地方住呢?

珍珠宮

147741 發表於 24-4-17 18:02
這會是我以前做法
可以轉少第一日札幌嘅酒店,再埋我感覺上晚上搭車 ...

找的士好像不易,又唔似大陸有apps

珍珠宮

tung0409 發表於 24-4-17 17:49
我都找過攻略,d人介紹如果自己去,就最好先去旭川落腳先 ,再第 ...

咁鬼複雜,喺札幌咪有巴士去富良野囉,都係兩個鐘頭咋嘛

珍珠宮

147741 發表於 24-4-17 10:37
種的??!!程度同唔到之前維園花海比較啩?!

好多去完北海道嘅人都會讚花好靚呀

我又真係覺得超靚,你睇下YouTube 介紹

侯爵府

147741 發表於 24-4-17 18:02
這會是我以前做法
可以轉少第一日札幌嘅酒店,再埋我感覺上晚上搭車 ...

如果唔join one day tour,應該係cut景點才對,例如花田只去一個,最近富良野站個一個,我就係未搞得掂行程呀,尋晚先襟左機票,依家努力鑽研中

對呀,我發現如果第一天安排去旭川真係好辛苦,我驚嚇怕我老公以後唔敢再自由行。我都覺得人到中年,無咁多精力,都係新千歲坐JR 3X分鐘去札幌落腳醫肚開心啲。

侯爵府

babytt2 發表於 24-4-17 19:45
咁鬼複雜,喺札幌咪有巴士去富良野囉,都係兩個鐘頭咋嘛

嗯,你說得對,我係看網上達人咁教的,但我再自己睇下鐵路又計下啲時間,發現咁樣萬里長征咁,好似唔多對路

大宅

2024勳章

babytt2 發表於 24-4-17 19:35
冬天那麼多問題,還是小住一會算吧 我是幻想可以在富良野種下花,下田,旅居半年的神隱 ...

特區護照最長可以逗留日本90天, 所以如果旅居半年, 要中間離開日本一次.

租地方住 簡單的方法可以有2個選擇
便宜的選擇 : 在市區 月租~13萬日元的monthly mansion.
這種monthly mansion, 是在市區的地方, 房間大約23m2, 內有洗手間, 浴室, 煮食用具, 傢俬, 有空調,
這種weekly/monthly mansion 租住的人, 大多是在附近工作. 例如去蓋房子, 而不是去渡假.
例如神楽岡駅 https://www.leopalace21.com/search/r/map?prefectureCode=01&;areaCode=01204#apartment-18078
離四季彩之丘 9個駅, 41 分鐘車程.

有錢的選擇 : 長住型渡假公寓
這種公寓, 大約最少有40m2. 要1萬日元1日, 是在近郊而不是市區. 例如離富良野駅3公里的北の峰, 很多這種公寓.
https://www.furanotourism.com/cn/spot/spot_S.php?kid1=4&;kid2=14&kid3=65

我不是住1個月哪麼長, 而我又不需要住在市區, 所以我是選民宿.
不過我有個小小經驗分享, 不要住太長, 特別是如果只有1個人. 我2021年時住在北の峰,住了2個星期, 疫情其間, 所以整座民宿住不到3成人. 開始時我覺得日日對著四野無人的花田很開心, 房間又很寧靜, 無人打擾我.

但是, 到了大約1個星期, 我發覺我開始懷念我和我老婆在家互相嘲笑的日子, 開始懷念我和我的朋友周未去踏單車的日子, 到了我離開北の峰的哪一天, 很高興終於可以回到繁華的地方.

子爵府

147741 發表於 24-4-17 09:59
請問你記唔記得大約上中旬去?
check 過7月與10月酒店,total 約相差1000元多啲

吾記得左呀,疫情前去的

子爵府

hennyyoyo 發表於 24-4-16 14:06
希望今年9月中上旬睇到靚景。。。請問你推那處?富良野?美瑛?

我推薦“清池”真係好靚

伯爵府

newc9 發表於 24-4-17 20:43
我推薦“清池”真係好靚

ok

珍珠宮

newc9 發表於 24-4-17 20:43
我推薦“清池”真係好靚

要係秋天,又未結冰,仲有飄雪先最靚。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊