自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

其實我覺得這些牌照,港車北上一樣,應該上堂認識當地道路守則先可以換牌

伯爵府

dearmm 發表於 24-4-20 19:12
將大陸個套駕車態度帶嚟香港,唯有香港人睇路囉。
香港人司機就唔會衝斑馬線撞人?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

longlokma 發表於 24-4-20 23:09
話學生有错嘅人真係癲嘅,唔識亦無資格揸車。
学車时已經知道见到斑馬線有人企係度要慢驶,司機永遠要预備 ...

如果講學生錯、我覺得有1/4責任、過馬路時只睇一邊來車、最大問題、佢突然跑出馬路~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

juniormiu 發表於 24-4-21 12:35
香港人司機就唔會衝斑馬線撞人?

司機最大原罪是、只懂普通話、如果只懂英語、日本語........佢就唔會比人針對~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 24-4-21 12:55
如果講學生錯、我覺得有1/4責任、過馬路時只睇一邊來車、最大問題、佢突然跑出馬路~
...

佢冇錯。佢冇突然跑出馬路,佢企得喺馬路口揸車嘅就要預途人会過馬路。
你呢種不負責任嘅講法就等於話女人著得性感等於叫人強姦佢
司機係乜人完全唔係重点,乜嘢人咁揸車都要负上全部负任

侯爵府

大力大力 發表於 24-4-21 12:55
...
大力兄你有車牌, 仲喺香港揸車, 估吾到你有呢個歪理, 你個牌點考返嚟㗎?! 定年紀大咗腦退化, 考過嘅嘢唔記得咗一啲?

伯爵府

大力大力 發表於 24-4-21 12:57
司機最大原罪是、只懂普通話、如果只懂英語、日本語........佢就唔會比人針對~
...
一定要低調,所以唔會見到呢段新聞

侯爵府

orezo 發表於 24-4-20 19:02
睇左片,學童只睇左一邊車就突然衝出馬路,司機無及早提防。大陸都係班馬線要讓路人,關咩唔識廣東話事呢, ...

學童冇唔啱, 對面線車都停咗, 正常駕車會見到對線車都停(唔係巴士/小巴) 都會望到, 而且嗰個位係有幾間學校, 一定有路 牌指示, 照咁睇多數司機發夢中

子爵府

大力大力 發表於 24-4-21 12:57
...

撞到人仲话被針对?
係咪只懂普通话就有免死金牌?做乜都得?

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

而家就算有交通燈,綠燈,我都會睇清楚先敢過馬路

侯爵府

Bbpig2014 發表於 24-4-20 18:37
原文網址: 中港牌私家車撞學童!斑馬線前無減速 目擊者:女司機唔識廣東話 | 香港01 https://www.hk01.com ...

發生意外其實同唔識廣東話有咩關係,好多人都唔識講日文,去日本旅行都會租車自由行,記者真係寫到冇野寫。

侯爵府

Minnacat 發表於 24-4-21 13:44
發生意外其實同唔識廣東話有咩關係,好多人都唔識講日文,去日本旅行都會租車自由行,記者真係寫到冇野寫 ...
你可以多啲留意人哋報導, 佢哋亦會講發生意外嘅司機是那國家嘅人, 有數據就有認知及改善空間。最近北海道大雪, 當地就禁止外國人自由行駕車, 原因是怕佢哋吾熟當地大雪怎應對, 容易有意外。

男爵府

回覆樓主:

掛中港牌唔識廣東話即好機會係內地人,奇實記者係咪想暗示國內人慣咗衝燈衝班馬線,嚟到香港就唔同國內,喺班馬線唔係人讓車,係車讓人咋!還是國內與香港喺班馬線嘅地面或路牌指示有所不同容易做成忽視,我猜想佢可能想比同胞暗示呢個信息

男爵府

Bbpig2014 發表於 24-4-20 18:37
原文網址: 中港牌私家車撞學童!斑馬線前無減速 目擊者:女司機唔識廣東話 | 香港01 https://www.hk01.com ...

跟本只識比油,昵啲常識都冇留意!

珍珠宮

Bbpig2014 發表於 24-4-21 13:04
大力兄你有車牌, 仲喺香港揸車, 估吾到你有呢個歪理, 你個牌點考返嚟㗎?! 定年紀大咗腦退化, 考過嘅嘢唔 ...

呢到話個細路有唔啱個啲,唔知幾多個係香港有車牌,真係有車牌嘅話,咁嘅揸車態度遲早出事

珍珠宮

Bbpig2014 發表於 24-4-20 18:41
車 cam 片:
https://youtu.be/EUh0Nf1JXV0?si=zbGkgJSSmFGFuM-J

睇左條片,法例上車錯晒!斑馬線前必定要減速,同時,女孩踏出前根本無望自己條線,望遠唔遠近,都係好危險。

珍珠宮

angiehouse 發表於 24-4-20 19:51
其實你想講咩呢,記者都有帶風個司機系內地人,個記者都吾中立無記者質素,我就咁睇其實個學童都吾系無責 ...

我想講咩?我咪講我想講嘅嘢囉
你又想講咩?個細路有咩責任?佢係正斑馬線過馬路,退一萬步講,個細路係斑馬線就算合埋眼過馬路,佢俾車車到,架車都係100%唔啱
//駛近「斑馬線」時,須留意是否有等候橫過馬路的行人(特別是兒童、長者及殘疾人士)。你應減速,預備在「讓路」線前停下來,好讓他們橫過馬路。如有人踏足「斑馬線」上,便須停車,讓行人橫過馬路。//(From 香港運輸處)

子爵府

Froggy_joe 發表於 24-4-21 17:52
你又想講咩?個細路有咩責任?佢係正斑馬線過馬路,退一萬步講,個細路係斑 ...

你講中重點。
照大力所講, 如果呢件交通意外畀人撞嘅係盲人,咁盲人係咪又要負四分一責任?
bk入面, 好似已經冇咗是非對錯, 只要事件牽涉內地人, 就內地人做乜都啱, 提出件事嘅人就一定係錯, 真係悲哀,唔知點解香港變成咁

珍珠宮

Froggy_joe 發表於 24-4-21 17:52
你又想講咩?個細路有咩責任?佢係正斑馬線過馬路,退一萬步講,個細路係斑 ...

我想講既根本吾應該強調個司機識吾識廣東話,咁個小童又洗吾洗關心系未識廣東話?車到人比人車到要點處理法庭自有定論,司機100%有責任吾敢講吾系,但系跟中港牌司機識吾識廣東話無關

別墅

公路炸彈

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊