自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

noodle_noodle 發表於 24-4-22 08:35
有人咁同我講:咩叫有咩唔開心返屋企攬住個仔就乜都唔記得哂啫?
我d煩惱咪就係佢地而黎,我知對方想搵野 ...

所以我都明白我有陣時唔識安慰嘅人,真係好難明白,好似越講越衰

子爵府

wewanwan 發表於 24-4-22 12:40
所以我都明白我有陣時唔識安慰嘅人,真係好難明白,好似越講越衰

聽完仲難受,不過人地又出於一番好意

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

potato38 發表於 24-4-22 00:37
係我問題,定好多人都係咁?
結婚9 年,對身邊老公百般睇唔順眼,湊仔問題,一早被生活磨滅晒愛情,連感情 ...

新一代不婚不育,聰明了。誰也不被討便宜。

水晶宮

回覆樓主:

你要整1幅生活照片牆,將小朋友bb時的相,1家大細的相貼上去,越多越好。美好的回憶不是冇,只是累了想不起

小朋友的功課上小學嗎?是上了小學,放手,由佢自己做,錯對都唔好理,佢唔識可以問。呢個學習自理階段最少半年,養成後去到6年級都唔駛理。

男爵府

回覆樓主:

吾係年紀大左就會放開啲咩?

子爵府

littlefunpig 發表於 24-4-22 02:31
做乜揀左個廢人黎嫁仲要生仔
搵自己黎搞
你又要樣樣上心

嫁左甚至生左仔先知道佢廢,要離婚?

子爵府

selinako^^ 發表於 24-4-22 08:47
係,同感 覺得自己越黎越燥
最近發生d 事,3方面都有問題 我+ c6 +佢d 親戚, c6 冇變過都係一隻奄 ...

我反而想問,點解唔離婚?

子爵府

糯米米糍 發表於 24-4-22 08:38
我諗日復日過住平淡生活嘅人,一定多過生活多姿多彩嘅人,其實係事乎心態多過生活本身
...

生活多姿多彩既人,十個都唔知有無一個

珍珠宮

2024年龍年勳章

我反而係人大了,睇開咗喎,無以前咁執著了

樓主小朋友仲細,係最辛苦嘅時候,到佢升中就甩難啦!到時你嫌悶添!

好好同老公傾下分工合作吧,比自己每星期一兩天出去自由下,自己約朋友,如果擔心老公唔睇功課可以約星期六日嗰啲日子囉
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

無話可說 發表於 24-4-22 11:46
湊仔對我黎講完全唔係樂趣喎

咁就唔應該生啦

男爵府

yeemeif 發表於 24-4-22 08:06
我本身都認為自己係一個好多煩惱嘅人,直至我有一次因為去醫院做檢查,隔離係心臟科ICU,我坐喺ICU門口等叫 ...

其實係㗎
自己同家人都健在又冇大病的話,其他嘅事都係相比之下都係雞毛蒜皮

伯爵府

我見好多家庭問題,都係個男人以為仲係男主外女主內的年代,完全不付出為家庭同小朋友,大前提其實老婆一樣要番工,個男人自細可能有工人服待,屋企野乜都唔理。
所以有兒子的媽媽,一定要教好個仔,家務一定要自細做,這是基本青任感問題。

象牙宮

liverpool2023 發表於 24-4-22 13:52
咁就唔應該生啦

當年後生唔知嘛,結婚之後原來咁快有,有奶奶幫手湊咪生!比我再揀斬死唔生啦…尤其是近年咁既環境

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

crt1234 發表於 24-4-22 13:28
嫁左甚至生左仔先知道佢廢,要離婚?

我唔係一時衝動

佢d 親戚搵佢笨, 都會影響埋我 ..佢係驚到 你問佢, 佢唔會承認
星期六 去流浮山拜山, 驚搞到人 話唔揸車去.., 撘的士方便d.. 我問佢咁返黎呢?
約左12點幾, 佢11點話要 話咁宜家揸車去睇下有冇位泊車先 ..... 驚搞到佢d親戚驚到咁 ....我話: 正日就話唔比泊啫 今日因乜事唔比泊? 最後佢d親戚都係揸車去

c6持住萬大事有我撐 佢d親戚講乜 佢就做乜, 佢d 親戚可以為左一已私慾大庭廣眾鬧佢 .. 你接唔接受到? 我覺得好掉架囉! c6 又接受到喎
我講既佢覺得係廢話一句都唔入耳, 前日我直情同佢講: 我地唔同level, 你係入形入格圍村人 仲要係 60幾80歲果d, 我係講公平 自由... 城市人同鄉村人, 跟本係2個世界既人

我會諗再落去, 我真係頂唔順..佢心目中最重要係佢d親戚 咁我同佢挨呢? 下下我同佢解圍...我係乜呀!
所以佢d親戚係怕怕地我, 乜只係同c6 講

大宅

回覆樓主:

呻下又繼續上路 人生就係咁 不只你一人

公爵府

yaubb2014 發表於 24-4-22 01:04
日日生活模式枯燥乏味,工作又困擾梗我,真係唔知做人為咩,好想合埋眼
...

我明白你嘅心情。

大宅

咁應該樓主人仲未夠大,識得既長輩唔少都睇化晒,真係人老左,咩都少計較左

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

‘’小朋友仲有養二十年‘’,‘’點挨到死嗰日?‘’ ‘’點樣換個角度睇?‘’ Feel 到樓主谷到爆,極度負面!不妨放工唔好返屋企住,報下Yoga 班,做下Gym ! 放手屋企嘢比C6 跟,比亞媽跟! 必要時爆佢哋一鑊甘去發泄下 要變嘅係你嘅處理態度! 試下唔好樣樣都理,其實有D嘢你唔理係冇嘢ka 喎! 個小朋友仲要養20年咁功課宜家要咁早跟?必要時出去補習啦! 判比人做,换個角度其實即係轉過方式或心態!放鬆D啦! 時間都會過,地球依然轉緊,明天太陽仍然會升起,唔好困C自己,要識自救

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

selinako^^ 發表於 24-4-22 14:10
我唔係一時衝動

試下抽離佢哋家族嘅事 C6 憒性被恰尤佢! 每個人响家族入面都有個角色嘅 ,佢唔醒都冇辦法,只要不影響生活及健康尤佢! 插手夫家家族事係最吃力不討好及內耗嘅事! 做得好係應份功勞唔會喺你度,做得唔啱心水又千夫所指,唔影響到你嘅乜都唔好理!

複式洋房

睇開啲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊