自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

啱啱都冇做,日日諗住想唔做好辛苦,早走早著

洋房

趁未過probation就走啦

子爵府

如果出現呢種感覺真係好難做落去!盡咗力就算喇!好過格硬捱落去自己又唔開心!我之前份工都係咁!唔啱做真係唔好勉強

伯爵府

chamomile23 發表於 24-5-3 13:21
份新工返左一星期,第一日埋位已經想走,因為同上手完全冇交接,啲野唔係自己睇自己摸就做到,上司又非常高 ...

早啲揾其他工好過

大宅

第一日就咁樣好難做落去

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

份新工返左一星期,第一日埋位已經想走,因為同上手完全冇交接,啲野唔係自己睇自己摸就做到,上司又非常高 ...

概然已知勝任唔到 , 會即走

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chamomile23 發表於 24-5-3 13:25
唔會覺得可惜?

你都勝任唔到 , 何來可惜

伯爵府

個人經歷 你第一個星期已經覺得唔適合 不如唔好浪費時間 其實條team係咪歡迎新人 你完全感覺到的

伯爵府

試過份工無助到日日喊,結果做咗12日

大宅

goodbabi 發表於 24-5-3 20:20
如果份工人工高福利好
我會試多幾個月

咁!所有工剛剛開始都要從頭學過!當是學習一些新知識,至於同事,我覺得啱傾就講多兩句,唔啱就打聲招呼,無謂太計較。
如果份工福利,人工,前景都OK,我會留低!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

新工仲要算係升職,預咗唔容易,冇可能熟悉環境同工序,除非你係原地轉職升職。其實十居其九嘅工都預咗冇交接,有係好彩,即使有交接亦唔代表會順利,政策會變,人事會變,你講以前果個同事能力好好但上司都唔滿意,聽邊個講?冇人會想自己下手比自己能力強,比自己做得好,佢唔跣你算好彩。

返一個星期你期待自己會識幾多同做得幾好?你有心做的話,坐低同上司傾吓,問佢期望你嘅工作表現去到點,可以的話,大家傾好一個進度表,一個月、三個月、六個月、九個月。。。每個時段想你可以做到熟悉到幾多嘢、邊D嘢。。。上司對上手期望同對你期望應該唔一樣,就算一樣,你地係唔同嘅人,長處、短處唔同,上司不滿上手唔代表一定會不滿你表現,如果上司係一個嚴緊又有料嘅人,我反而好想跟佢學嘢,希望能夠提升自己,就算以後走都唔係空手離開,睇下你對自己工作規劃係點,想挑戰自己與否。

反而公司氣氛差就要小心,唔好輕易信人,不過如果你覺得自己唔勝任呢份工,相信唔會做得好,係想走就快D,費事要通知期。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

chamomile23 發表於 24-5-3 13:30
但你係咪一入職已經有辭職念頭先?

係!

子爵府

走,信自己直覺,正常上司吾會一開始就迫到下屬咁盡

伯爵府

回覆樓主:

不勝任是最大問題
如果你是一個受到壓力的人的話
可以在試用期內來做一個嘗試
打定輸數
不成功就試用期內走
如果成功
就感恩
健康無價
真是做得不開心就走啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

你返左幾耐先? 如果2,3日 /2-3星期 上司點會 expect 你好似舊人咁上手,如果係佢根本唔係好上司 走得
同事係對新同事慢熱d, 你宜家係返工 唔係返教會

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chamomile23 發表於 24-5-3 13:58
好難邊做邊搵,無理由岩岩返新工幾日就成日請假去見工

好多人都係咁 尤其第一個月,你請假 d人就知你搵工想走
c6 公司就係咁,個個新人都係一樣 頭3個月(尤其第一個月)突別多病痛

大宅

rose-mag 發表於 24-5-4 01:05
新工仲要算係升職,預咗唔容易,冇可能熟悉環境同工序,除非你係原地轉職升職。其實十居其九嘅工都預咗冇交 ...

非常同意 , 有料

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我會俾自己多一個禮拜
真係唔得就走
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我上一份係財務,又係零交接,返工完全靠自己摸索,做得慢又俾人話,有D嘢實在唔明,硬住頭皮問老細,結果一句“你有冇腦咖?”,我入職前已經講過自己雖然讀會計,但之前工作經驗都係文職,從未做過會計,老細話俾機會我試下,有唔明可以問佢……結果佢所謂的問佢,就係叫我自己消化下,清潔姐姐話我個位已經走了咗4-5個人了,我挨咗一個禮拜都唔做,再穩過份

珍珠宮

即走,唔會捱到冇問題

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊