自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-5-4 20:51
以前去歐洲好平咋,我記得Expedia 買,成日有 bug

日本去過可以再去,九州我去過5次,仍然想年年 ...

我都係同慳錢冇緣!

買了$2600 去馬德里島,仲 r 到 20000里冇成本咁濟,個人原因要cancel, airlines 開心到爆

另一次唔記得$1 定係$199 cx 特選經濟客位去波士頓又買到兩張票,又搞錯咗唔可以放低個bb,但係我又唔想畀錢買多張特選經濟客位票,跟住玩退票重要蝕幾百蚊。不過都好可以攞返成四千蚊稅

疫情後都去了3次日本,要買都買得 77 88 了

北海道是我最喜歡的,人又少,風景靚,揸住架車自由自在

珍珠宮

babytt2 發表於 24-5-4 21:10
我都係同慳錢冇緣!

買了$2600 去馬德里島,仲 r 到 20000里冇成本咁濟,個人原因要cancel, airlines 開 ...

疫情後可能真係報復式旅遊,我都去咗4次日本+3次台灣,都要去下其他地方喇

你下一站會去邊?

珍珠宮

Cheuk2012 發表於 24-5-4 21:00
Yes Hong Kong express 早前放咗海量日本暑假機票, 10000 Miles 一張來回

暑假日本HKE 機票會有 promo,價錢唔貴,我覺得比錢買更抵

珍珠宮

ztip 發表於 24-5-4 21:04
想請問如果想換出年暑假機票,要大概幾時開始留意?Thank you (emoji)(emoji)

我今年張暑假北海道,係上年1/10換,嗰次係朋友話我知。追貼 d 旅遊網站,收風可以快d

珍珠宮

我都係同慳錢冇緣!

買了$2600 去馬德里島,仲 r 到 20000里冇成本咁濟,個人原因要cancel, airlines 開 ...

唔記得問下你,請問道東有甚麼酒店推介?會去知床,網走,阿寒湖,帶廣,旭川,富良野。。。其實已 book 晒,但想參考一下有冇其他靚酒店

珍珠宮

我都係同慳錢冇緣!

買到平飛但去唔到都幾可惜,希望下次你又有筍嘢

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-5-4 21:33
疫情後可能真係報復式旅遊,我都去咗4次日本+3次台灣,都要去下其他地方喇

你下一站會去邊?

下站飛馬拉 hea 下算,休息一下唔駛plan

冬天滑雪都係日本架啦,平靚正

就小朋友假期,來來去去也是這些時間呢

珍珠宮

babytt2 發表於 24-5-4 21:47
下站飛馬拉 hea 下算,休息一下唔駛plan

冬天滑雪都係日本架啦,平靚正

會去馬拉邊度? 我都好鍾意去馬拉, 好掛住馬拉榴槤,香港啲榴槤太貴 , 我試過特登轉機去馬拉,為咗食榴槤

公爵府

LWLM0804 發表於 24-5-4 16:20
係㗎,反正要碌卡,順便儲,我最近都換左2張單程12月機票

你換咗單程機票
回程就用錢買
成日聽人講買單程機票好貴唔抵
你一程換、一程買,其實比起用錢買一張來回,賺咗幾多?

侯爵府

MissMaMa 發表於 24-5-4 20:51
以前去歐洲好平咋,我記得Expedia 買,成日有 bug

日本去過可以再去,九州我去過5次,仍然想年年 ...

係,以前去歐洲機票真係好平。

坐國航,去德國/ Open Jaw 都係 $3000多。去波蘭同樣係 $3000多搞掂,

根本不用儲飛行里數換機票。

珍珠宮

焯媽媽 發表於 24-5-4 23:20
係,以前去歐洲機票真係好平。

坐國航,去德國/ Open Jaw 都係 $3000多。去波蘭同樣係 $3000多搞掂,

國航係指?Air China?如果係,唔會考慮呢間。

以前飛歐洲,鍾意坐中東三寶,又平又好坐。疫情後都冇咗Etihad,其他亦冇以前咁平喇。重點係,而家年紀唔細,飛歐洲都想舒舒服服,坐唔到 Economy,用里數換 Biz,會係最好嘅選擇。

估計JM 你應該冇儲開里數,儲里數嘅朋友,就會知道里數點用先抵。

公爵府

MissMaMa 發表於 24-5-4 15:59
我自己睇法係,既然日常生活簽賬都會賺到里數,點解唔儲呢? 應該唔會有人為咗賺里數,而不斷去花費吧。 ...

請問水電煤用邊張信用卡可以賺里數?

珍珠宮

ocarebear 發表於 24-5-4 23:43
請問水電煤用邊張信用卡可以賺里數?

我用HSBC

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-5-4 21:46
唔記得問下你,請問道東有甚麼酒店推介?會去知床,網走,阿寒湖,帶廣,旭川,富良野。。。其實已 book ...

酒店我不是太講究,但都住過幾間

知床
北こぶし知床 ホテル,呢間算係比較高級吧?有房內的溫泉,冬天可以望住流冰浸,世界上應該唔多地方有,料理也不錯,廚師發辦

SHIRETOKO VILLAGE,夏天來的民宿,民宿的食物為客人即整,同酒店大量制作是不同的,房也夠大企理,價錢親民

阿寒湖
鶴雅グループとは,呢間不用介紹,比較出名的一間,服務貼心,各樣都不錯,真心推介在餐廳吃廚師發辦,是我記得最好味,最有情調的幾間,佢仲有別館 wings, 新裝修幾靚

New Akan Hotel,呢間唔係咩嘢靚嘢,但cp 極高,自助餐不錯,美味多款,價錢好抵,房仲有湖景

富良野
Pension Young House,呢間民宿平盡富良野,一家幾口慳好多!基本野有齊唔差
hotel naturwald furano,富良野好似冇咩星級酒店,呢間3星,溫泉望到天,好運會飄雪咁浸,房都算大啦

Pension Megumiyuki,呢間民宿多年前住過,而家改埋名。其實富良野美瑛的地方,找一間民宿住更好,雖然唔平,但沒有和酒店一樣,每一間也有自己的風格,料理也較精緻

大宅

MissMaMa 發表於 24-5-4 21:08
請問你點儲 Avios? 用 Family Account?

以前我有 HSBC Premier,儲 Avios 都okay 易,不過而家冇用,索性 ...

Avois而家短途都唔抵換喇,又唔容易換
以前開大新BA卡儲,以前就好換,我換JAL business
而家放棄佢喇,仲有差唔多10萬里,好彩3月換到曼谷,d里數可extend多3年

男爵府

MissMaMa 發表於 24-5-4 15:36
千祈唔好用 Asiamiles 換 UO嘅機票,好蝕底㗎

UO 即係邊間?

我玩CX 多,短途10,000 miles加幾百蚊就得

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

MissMaMa 發表於 24-5-4 21:42
我今年張暑假北海道,係上年1/10換,嗰次係朋友話我知。追貼 d 旅遊網站,收風可以快d
...

Ok! 唔該晒

男爵府

MissMaMa 發表於 24-5-4 19:19
你講得啱,里數係貶值咗,所以要運用得宜。我換機票前,通常都會先格下價,睇下有冇平機票,如果有平,我 ...

換CX 長途,美國真係幾抵!

男爵府

Cheuk2012 發表於 24-5-4 21:00
Yes Hong Kong express 早前放咗海量日本暑假機票, 10000 Miles 一張來回

咁抵?10,000 miles有一張來回?

國泰通常10,000 miles 只可以換單程…

瑪瑙宮

大廚勳章

BO_NG 發表於 24-5-5 14:22
UO 即係邊間?

我玩CX 多,短途10,000 miles加幾百蚊就得

之前日本就10000am一程。。。10月1號後都12500一程了。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊