自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jasmine-4711 發表於 24-5-12 20:53
如何伯夠聰明, 就應學下“基伯”,
結婚可以拖一兩年, 做住「未婚婦」先.
人財兼得

佢話同伯伯有奸係喇嘛,所以要比個名份佢
放下自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

domantai 發表於 24-5-12 20:56
想問下,假設亞伯自殺或被自殺,咁個女人想爭產,又有冇得爭呢?如果有得爭,可唔可以申請法援去爭呢?
...

爭產,係民事訴訟黎架﹗阿伯打,都唔可以用法援啦﹗何況河馬﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jasmine-4711 發表於 24-5-12 20:53
如何伯夠聰明, 就應學下“基伯”,
結婚可以拖一兩年, 做住「未婚婦」先.
人財兼得

係呀,夠聰明就唔會被河馬叫"小心用詞"啦﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

隻河馬日日(emoji)實阿伯洗腦,驚佢心軟揾返仔女!如果比佢得逞真係冇天理!咁多人死唔見佢死!

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

呼籲肥婆身邊朋友或街坊報料,前夫/前前夫齊齊篤爆肥婆,簡直毫冇廉恥

男爵府

my005 發表於 24-5-12 20:59

但我見法援個網話民事可以申請嘅?
https://www.lad.gov.hk/chi/las/lac/olascc.html

男爵府

2024年龍年勳章

錢不離口,話唔係貪錢都冇人信啦!
開口埋口仲要發生關係啊俾咗肉體啊咁,都好嘔心!

珊瑚宮

domantai 發表於 24-5-12 21:09
但我見法援個網話民事可以申請嘅?
https://www.lad.gov.hk/chi/las/lac/olascc.html

民事訴訟,若關乎大眾利益,咁就得。(我大約記得係咁解)

爭產,應唔算啦。

珍珠宮

wingyaumama 發表於 24-5-11 17:28
所以就上東張諗住整大件事逼啲仔女退返啲錢出嚟,點知個個都知佢係呃錢黨,重要大部份人企細女嗰邊!

依家 ...
何伯70+ 大果個都40-50啦
我相信會明, 呀媽走左9年呀爸有個伴
當工人好, 難聽d 妓女好, 人家有付出

問題係新何太, 似急住cap錢走, 未到期定期
提早攞錢, 唔似長期服伺囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

cattz288 發表於 24-5-12 20:58
佢話同伯伯有奸係喇嘛,所以要比個名份佢

公道d講,
除了兩位當當身,
冇人知佢地‘誘姦’係、 ‘迷姦’係定有‘奸’係,
係唔應該老屈河馬的!(曲)

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

肥婆1月才搭上何伯,之前应該有好多契家佬,希望佢地蒙臉接受訪問,數臭肥婆

子爵府

Jasmine-4711 發表於 24-5-12 21:18
公道d講,
除了兩位當當身,
冇人知佢地‘誘姦’係、 ‘迷姦’係定有‘奸’係,

何伯晚晚飲埋飲埋咁多有料湯。呢副偈最多捱多2年係咁先。

伯爵府

tkinwong 發表於 24-5-12 20:23
香港律師費貴。

如果打官司,的確係有得打,阿伯係有理據攞返嗰400幾萬屬於佢嘅部份。但除非係法援幫佢打 ...

其實就算法援打,成功取回資產係要比返訴訟費律師费的,失敗就唔使比

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

河馬「勇過清兵」再上電視,
係嫌死得未夠快嗎?

唔怕自己(女方和兒子名登記的)2-3人公屋被沒收嗎?
不只是收雙倍租金(如我冇理解錯).
爭贏450萬會冇左一共2間公屋,

因累埋何伯二子一家人,
“有可能”沒收埋另一間公屋.
因有何伯( 長者),二仔一家才可排快隊上公屋.
而當年入表申請時,何伯有可能已虛報全家庭總資產, 而2 仔又可能簽紙確認了申請表上的數目.

“假如”兩父子都有「行使假文件」獲得公居同住,
不但沒收公屋,
“可能“監都有得坐(行使假文件係‘刑事’),
通常, 長者唔會真的坐監,多數被判緩刑.
但二仔不是長者,
真係多得老豆唔少!!!
attach0/tmp/phpc14s7B

侯爵府

好恐怖, 都未死就已經「遺產」掛口邊

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

978212 發表於 24-5-12 20:45
呢個case畀人一個思考,女人一定要立平安紙、遺囑。

同埋叫阿媽唔好咁慳,有剩錢都唔好全部畀老豆。見到阿伯個case, 我寧願阿媽以後捐哂出去做善事好過

978212    發表於 24-5-12 22:03

珍珠宮

幸福花海 發表於 24-5-12 21:30
其實就算法援打,成功取回資產係要比返訴訟費律師费的,失敗就唔使比

批法援前要先計資產,錢多嘅話要先比分擔費

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

MMVV 發表於 24-5-12 21:23
何伯晚晚飲埋飲埋咁多有料湯。呢副偈最多捱多2年係咁先。

晚晚燉雞,煲糖水,高糖高鹽都會好快瓜柴

伯爵府

my005 發表於 24-5-12 20:59

爭產係可以申請法援的,因為幫家人申請過,但如勝訴,要比返訴訟費的

goldpiglet    發表於 24-5-12 21:36

珍珠宮

mickeywinnie3 發表於 24-5-11 17:37
做何伯仔囡其實好激心。話晒以前都同父母共同努力為呢個家,雖然啲錢可能係伯嘅,又或者係何媽媽生前留低嘅 ...

呢d個案系現實中好多好普遍,老婆早走,男人好快就再娶,60至80歲都會再娶,相反老公早走,女人唔會再嫁,男女生理結構不同

首頁
34567...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊