論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

唉..我個工人走左呢兩個星期自己湊返個仔,
個仔先肥返d..有肚腩..之前比姐姐湊..
好瘦..日日剩係比糖佢食...唉[

quote]原帖由 irene王國 於 09-7-30 14:22 發表
你講得好岩,我諗每個上黎BK既媽媽好多都係好錫D仔女,我唔敢講話100%,但一定有90%以上!如果唔係點會有咁多媽媽上黎尋求解決問題同發表呢?!現在每個係倒所講既一切都係為我地D仔女著想而唔係為啖氣!其實當時醫生所講既就係現 ... [/quote]

大宅

我仲慘, 坐月時叫工人整飯我食, 日日都係俾我食隔夜飯, 因為我係餵人奶,所以多數在房,跟住差唔多坐完月先發現佢每日都係自己食d新鮮飯同餸,隔夜就俾我食。

問佢點解時,佢竟然答我,佢唔食隔夜野,仲話喺印尼都唔食,如果隔夜餸同飯,佢情願煮麵食,真吹脹!

佢地好識揀,好野就食唔好就唔食,好似見d貴野,鮑魚、魚翅、海鮮就即刻勁食,又話唔食豬肉,但燒肉又照食,有豬肉煲既正湯又照飲,仲話呢d係貴湯,我識架!無咩餸個日就話無胃口,正pk!

我老爺幾慶,話印尼咁窮,唔通日日食新鮮架,佢扮野之麻!真講起都火火地!

原帖由 pkmama 於 09-7-30 10:42 發表
明白明白,有時真係好鬼慶既 ,我前o個個都係咁,好食啱佢地口味既就食鬼哂,唔好食既或者佢知有豬肉成份既就比哂我個女食,到我地收工返到屋企,睇表面見到食哂喎,會覺得心安,但其實食落自己個女度既有幾多呢? ...

別墅

應修改法例如下 :
1) 斷約工人, 必須返回原居地, 不是在外面跑一圈當出境. 再要入境工作, 一定要前僱主reference letter 證明佢無行為不當, 以免又害其他僱主.
2) 醫療只應包普遍科. 其他唔應該由僱主負責. 跟本香港勞工法都無規定僱主要替本地僱員買勞保(即醫療), 點解外傭有此特權. 我公司都無provide 俾我啦.
3) 工人如要控告僱主, 要俾實據, 起碼勞工處有責任搜集呢啲證據, 其實係約雙方(工人同僱主)會面時, 已經要俾證據出嚟, 無足夠證據就唔可以上庭, 以免佢地存人不良亂嚟玩僱主, 僱主都要搵食嫁.
4) 如果證明有什麼病(如肺病, 腎病, 肝病, 癌症等等), 即要解除合約, 不用俾一個月通知/錢. 因請佢地目的就係幫手照顧家, 無理由要花時間同金錢照顧返佢, 如果僱主真係可以, 都已經自己照顧左家庭, 使物請工人.
5) 如工人有不當行為 (如不服從, 不履行工作....), 三次警告信可即炒, 不用俾一個月通知/錢. 以免混水摸魚嘅工人存在.
6) 不能懷孕. 否則即解除合約, 不用俾一個月通知/錢. 要明白工種唔同, 我地懷孕要檢查同睇醫生, 都要請假, 唔通叫僱主請假比佢地睇醫生, 有啲人懷孕又會成日唔舒服, 工人做唔到嘢咪又係搵僱主嚟搵.
7) 除一星期一日例假外, 沒有勞工人假. 香港主要家庭都係要工人照顧細路, 香港僱主真係返工做到死, 放假又無得休息.
8) 嚴例規管agent, 以免亂介紹工人俾僱主. 收得錢就憑有一定責任要負.
9) 以免工人唔清楚到香港做家傭係做物, 一定要所有工人出國前受訓 (煮食, 清潔, 照顧小孩....), 要當地政府出證明, 嚟到要再上堂同考試(好似星加坡), 唔合格要即走, 唔使比機要, 工人要自己先備機票錢. 唔好俾個啲有思鄉病喊住走工人唸都唔唸清楚就上班, 害死僱主.

民房

我好同意你所講既野 ,雖然我俾工人既工資同假期都係跟足勞工法例,但我其實都唔係太願意俾呢d褔利佢地!
1.我地顧主應該可以任意選擇工人薪金及假期,僱主上agent公司選擇工人時,可以叫agent先問個工人,僱主所俾呢個薪金及假期!睇下個工人接唔接受或可以選擇做定唔做!好似我地係hk見工都係,間公司話俾幾多,我地打工既,都係有權選擇做與唔做!
2.工人如果整唔見野同整爛野,取消賠償金額$300,我地僱主可以要求佢地去番同一間公司買番一模一樣既返黎!(如果搵唔倒,都可以要求買番合理既物件番黎)因為我覺得,唔排除有d工人會貪心或玩野,九一專登整爛僱主d野,九二整唔見僱主d野,如果件物件好新又係貴既!而個工人偷左,下下都只賠$300咁我地僱主咪好慘!(更可況我地香港人o係出面打工,例如我已前或好多朋友做售貨員咁,件貨俾人偷走唔見左或整爛野都要賠番原價啦)!
3.如果有工人不倫在任何時候或地方擺賣物品及食物,都要好似hk人受法律制裁(因為我o係維園同皇后像廣場都見過好多次有工人販賣食物、首飾、衣物,等等...)
同時我覺得有d hk人在街上販賣就要受制裁,為何佢地又可以個個禮拜在街上販賣可以無事呢!
4.如工人自己唔做或違法,僱主不需賠償機票錢及可以即時解約不另補償一個月之通知金,並可以要求政府,每個工人來港打工時要先放$1500-$2000按金以作機票錢。
5.同時我覺得要立例,不倫agent's公司及工人所有俾僱主睇既資料一定要全部真實!唔好只為可以賺錢而埋沒良心!
以上是本人之小小偶見~
原帖由 mamami 於 09-7-31 22:44 發表
我認為

1)另立外傭法.取消外傭享有勞工假.因為好似佛誕, 中國新年,清明同佢地一d關係都無. 

2)薪金應該好似新加坡,政府定建議薪酬而唔係強迫性薪酬.

2)醫療福利唔應該全包. 因為大部份香港公司都無全包的福利.:ran ...

大宅

我想提出係如果個工人犯咗嚴重過失如:偷竊,虐兒...等等,應該設一個入境期限,唔好等佢地呢頭係我地屋企走個頭就搵第二個僱主,亦希望入境處有一個系統可以比我地D僱主知道邊D工人列咗入黑名單....
原帖由 FA8866 於 09-7-31 12:50 發表
各位出席既僱主,如您地已擬好想提出的問題/申訴內容,可以post出黎大家睇下,如有重疊,我會先整理一下,到時提出時就可看時間就議題發表下.

另外,我會提出係外傭指南上.傭 工 在 以 下 情 況,亦可以即時終止僱 ...
~~MAG~~

子爵府

push ~

大宅

我雖然出席唔到會議,都希望可以反映一下以下各點:

1) 試用期---點解香港份份工都有試用期?外傭唔使試用期?如頭數個月覺得不對辦,仍然要補糧比佢走

2) 外傭質素---是否可由政府出面,要求菲律賓或印尼, 評核外傭,要達到一定水準才能來港?無理由嚟親嗰d一係就唔識做嘢,一係只識偷嘢

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 tung豬媽 於 09-7-31 23:07 發表
你地好! 我都好想去呢個會議.我想講吓我呢兩年既"經驗"
1. 亞女碌落樓梯(警察投訴課跟進緊)
2.比人屈打人(好彩最後個官判無罪)但個死剷係要咬住我,
3. 比人告無出量, 食隔夜面包, 無放假(勞工處主任仲要幫佢幫到出面 ...

如您出席,可以報名呀,另外pm sweetcouple留下您的全名及電話.

公爵府

各位,
因我明天會離港,要11號先返黎,我會趕到開會既.
大家寫好point後可以post出黎/PM比 sweetcouple
她會代為整理.另外如11號當日找不到開會地點:

香港灣仔軒尼詩道139號中國海外大廈11樓D-F座

可以Call sweetcouple .
如想要sweetcouple 電話,請pm她.^^

另外後加的報名及pm全名等,亦可pm sweetcouple .
THX!^^

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

我不能出席,但有小小意見!
1.懷孕---香港勞工法例唔適合外傭,係因為佢地大多數係獨立工作,產假可以找誰暫代工作?
2.要保護被照顧者--現行法例阻嚇性小,點樣保護d手無寸鐵的小朋友同老人家,就算人?並獲,都可能因為法例寬鬆而無罪,吓吓d僱主都只好用$了事,引致惡性循環.
3.如工人貨不對辦,僱主不用俾待通知金,只送回原居地而工人must回家,不可於14日逗留期找新僱主.(呢個可以有期限,如MAX. 係 首1/2 YRS.)
4.醫療---簡直當我們係水魚,只係勞保及普通門診就夠,無可能要我上哂身,仲有E+咁多新病e.g. H1N1,保險都未必包,有咩理由我全包.
仲有,如果工人自己墮胎引致倂發症,性病,愛滋又要我包?呢d全部都係僱主管唔到的地方,衰d講"佢happy完就我執手尾"(E+科技先進,佢地好易學到呢d嘢.)
小小意見

伯爵府

對於外傭條例方面應唔應該提供試用期比僱主呢一點, 我個人有少少愚見, 我個人認為我地呢班僱主冇必要刻意要求外傭要跟本地人一樣要有3個月試用期, 因為咁樣好似將佢地本地化左, 亦都會錯誤比左個訊息佢地可同我地本地人打公司工睇齊, 我覺得重點清晰將佢地定位為外藉家庭傭工, 要貼合佢地既工種訂立一套對僱主同時有保障既勞工法例, 因為佢地今本唔適合用本地公司工既勞工法例所, 其實我仲有好多意見, 跟大家既都大同小異的, 等我再整理一下先再出POST. 謝!!

公爵府

原帖由 sweetcouple 於 09-8-3 19:41 發表

係呀, FA8866公幹中, 開會當日先會趕返香港.......

各位如果想參加呢次會議, 請PM我, 留下全名及電話, 我地會再聯絡大家!

另外, 大家仲有邊D POINT, 都可以寫低在呢個TOPIC, 我會一併整理, 作為當日會議的AGEND ...

請各位pm sweetcouple,她會覆她電話比大家,因我要11號當日才回港,怕您們聯絡不到我,所以要麻煩sweetcouple.
大家寫好point後可以post出黎/PM比 sweetcouple
她會代為整理.另外如11號當日找不到開會地點:

香港灣仔軒尼詩道139號中國海外大廈11樓D-F座

可以Call sweetcouple .
如想要sweetcouple 電話,請pm她.^^

另外後加的報名及pm全名等,亦可pm sweetcouple .
THX!^^

甜,麻煩您將已報名的都pm開會地址給她們,謝!

公爵府

11-08-2009
報名: (必定可到)--請pm我留下聯絡電話及全名,因要比全名葉太個邊.
1. FA8866
2. sweetcouple
3. pkmama 已收到資料連名
4. MONSTER 欠全名,請pm我,tks!
5. Siuchoi 已收到資料連名
6. klm402 已收到資料連名
7. LADYMAMALEI 已收到資料連名
8. huanghou 已收到資料連名
9. gigi0528 已收到資料連名
10. ramuza 已收到資料連名
11. 1001 mami 已收到資料連名

-----------------------------------
11-08-2009 報名: (waiting list)

1. kingkingmui
2. rosan,

大宅

雖然我去不到, 但我會支持你地架....

我想提醒大家一句... 跟葉劉開完會後, 就算有幾多論點都好.....她一個人做不到什麼. 最重要是

要喚醒社會的關注, 政府先會法例檢討!

故要求她幫我們搞遊行, 示威等 (如迷債事件), 政府先會做嘢架!!!

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

好媽媽勳章

10.
獨立外傭條例
b.
薪金應該效法新加坡,政府只定出「建議薪酬」而非「強迫性」
==> 呢點我建議最好唔好提. 而家外傭可免被納入"本地勞工最低工資", 好大原因係外傭本身已受三十幾年歷史的最低工資保護. 要求剔走而改行建議薪酬, 又要求唔好納入"本地最低工資", 會比人感覺輸打贏要.
一旦用建議薪酬, 假設外傭人數不變, 外傭只會變得愈來愈揀工.

複式洋房

報名....

但重有位嗎...???

首頁

尾頁

跳至