論盡家傭

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

係呀.... 我都覺得好過份呀... 但而家錢又俾晒, 我唔想又搵過第二間呀? 炒上一個印印連今次agent費已經用咗成萬蚊啦... 好唔開心啦....

原帖由 viotior 於 10-12-20 15:14 發表
我11月23日簽好文件,agent話由於姐姐係啱啱入trainning center,要搞passport,大概3weeks,期間我有追住agent,終於到今日至入紙申請visa,遲左少少我覺得ok同合理,但你早我2weeks仲未入紙就真係過份,就算唔急用但唔好係 ...

男爵府

原帖由 lovelinda 於 10-12-20 16:35 發表
唔好意思,我都等咗好耐,現在自己湊女, 個仔又就出世,我都想加快, 但我唔知點send"加快信",我意思係唔知"加快信的內容"係點寫? 係有 formal 的版本 or 自己手寫原因 (即是就咁幾行字就 ok 啦)

有無人可以幫忙 ...

你問下你個 Agent 有冇sample..! 我果時我 Agent 幫我 prepare 埋, 我簽個名就得 la..!

個內容大致 話, 你而家 pregnant, BB 就來出世, 急於要工人姐姐幫手..!

男爵府

原帖由 charmaine0301 於 10-12-20 14:16 發表

11月29日有reference no., 到現在都仲未批visa呀? 點解會咁耐架?

我 11月19日有reference no, 到現在都仲未批visa呀.....!

大宅

oh, i see, i will try
thx!

原帖由 mango22 於 10-12-20 20:11 發表

你問下你個 Agent 有冇sample..! 我果時我 Agent 幫我 prepare 埋, 我簽個名就得 la..!

個內容大致 話, 你而家 pregnant, BB 就來出世, 急於要工人姐姐幫手..!

別墅

原帖由 mango22 於 10-12-20 20:14 發表

我 11月19日有reference no, 到現在都仲未批visa呀.....!

唔係咁耐ma? 你有無追架?

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

11月25日入境處通知話收到我申請~
12月18日我個bun己到咗香港~
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

男爵府

原帖由 charmaine0301 於 10-12-21 09:47 發表

唔係咁耐ma? 你有無追架?

我見 Immd 封信, 話 4-6weeks 會批到! 而且我都唔係太急, 所以都冇特別追...!
不過今朝上網 check, 終於出左 lor...@!

男爵府

agent覆我7星期, 而11月初入紙, 佢講23/12有結果

別墅

原帖由 yingwong 於 10-12-21 10:59 發表
11月25日入境處通知話收到我申請~
12月18日我個bun己到咗香港~

係唔係即係由入immigration到個bun到hk, 都只係3weeks呀? 咁真係好快喎...

別墅

原帖由 mango22 於 10-12-21 11:00 發表

我見 Immd 封信, 話 4-6weeks 會批到! 而且我都唔係太急, 所以都冇特別追...!

哦, 你無追的, 咁都正常, 幾驚你追左都咁耐呀~

複式洋房

I m also the same as you. I signed the contract on 15 Nov, the maid doesn't have passport until 14 Dec. The application can be processed on 14Dec. Now I still haven't got reference no yet.

原帖由 dicksonon 於 10-12-17 14:49 發表
我10/11簽好晒O的contract文件申請工人O黎HK, 兩個禮拜前打俾agent問進度, 佢話apply緊印尼passport, 到今日個passport都仲未出, 都唔知咩問題... 我問agent係咪個工人有問題, 印尼唔肯出passport俾佢, agent又話唔 ...

別墅

原帖由 stephngan 於 10-12-21 13:38 發表
I m also the same as you. I signed the contract on 15 Nov, the maid doesn't have passport until 14 Dec. The application can be processed on 14Dec. Now I still haven't got reference no yet.

所以我簽contract之前一定會問個工人有無passport先...

大宅

睛靈勳章

我遲你幾日收到 Immd 封信,希望都係呢幾日出到啦!

原帖由 mango22 於 10-12-21 11:00 發表

複式洋房

the maid has worked in Singapore and Malaysia in the past, i thought she must have a passport. Do u know if it's true she needs to renew her passport?
原帖由 charmaine0301 於 10-12-21 14:24 發表

所以我簽contract之前一定會問個工人有無passport先...

別墅

原帖由 stephngan 於 10-12-21 14:28 發表
the maid has worked in Singapore and Malaysia in the past, i thought she must have a passport. Do u know if it's true she needs to renew her passport?

咁佢的experience你都係作參考好了, 因佢地好多話有經驗, 但其實係無經驗的...

男爵府

我個姐姐話有2年SGP同1年TW經驗,我叫agent俾佢舊passport我睇,現時俾左TW,還欠SGP.

我覺得去唔同地方工作做新passport唔出奇,不過我會要求睇番佢舊既passport,睇佢係咪真係出過國做野同埋有冇改名.雖然唔係百份百安全,但總算多一重保障.

別墅

原帖由 viotior 於 10-12-21 14:44 發表
我個姐姐話有2年SGP同1年TW經驗,我叫agent俾佢舊passport我睇,現時俾左TW,還欠SGP.

我覺得去唔同地方工作做新passport唔出奇,不過我會要求睇番佢舊既passport,睇佢係咪真係出過國做野同埋有冇改名.雖然唔係百份百安 ...

我個姐姐都話有2年Singapore同1年中東經驗,我都叫左agent俾佢個passport我睇,佢話現在的passport只有中東的,因去中東前renew左, 咁我話睇埋舊passport啦, 又話舊的幾個月前颱風唔見左... 我都唔係好信架, 可能係吹的, 但我真的急人用, 又見佢的英文ok, 所以都簽了...

別墅

唔知會唔會有可能由簽contract開始5weeks 工人可到hk呢? 有無人試過呀?

大宅

有無人有imm既web site可以查進度同查吓有無上到文件!另外有電話號碼
,要追主任快啲批個電話,我急切!

大宅

11月9日簽約,今天到。

首頁
34567...9

尾頁

跳至