時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

我好窮, 但我反對政府派錢!
呢一刻得到六千蚊好似好過瘾, 但引發嘅禍水將由下一代受盡 - "冇貢獻+聲大夾惡+唔付出等接濟"!
記住, 呢個世界冇人欠左你傢...
最新日韓小公主髮飾...facebook: "Princess Qcute"

珍珠宮

醒目開學勳章

我都吾想派錢!
退稅及增免稅額OK勒!

大宅

好媽媽勳章

政府派$6,000 呢個消息, 我並唔覺得開心... 反而擔心多d囉.

政府冇遠見, 好無能. 完全表露無遺~

而家呀政府你朝令夕改, 威信何在?
你話聽從民意? 上次公佈前, 你班官員唔識分析下, 研究下市民想要d咩架咩??

而家先黎聽民意....?? 唔該你地多d, 早d了解下普羅大眾啦.

而家又只係識派錢... 一d遠見都冇... 你派呢6,000. 解決到d咩問題呢?? 只係令d人唔反對呢一份財政預算案..
完全解決唔到一d長遠問題. 咁就洗左2,3百億.

男爵府

YES!6000蚊,真係好快用左,E+乜都要錢!不過有D人真係冇乜錢,或都D長者,E6000蚊就真係幫到D嘅,不過唔係長遠LAW!我都願佢將D錢用响長期政策上好過...!
6000蚊,我唔會用嚟吃喝玩樂,只會補貼日常開支....!!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

聽到派錢 無感覺 只覺會越黎越苦
真係 政府(蒸苦)

子爵府

原帖由 GG9190 於 11-3-2 13:53 發表
我都吾想派錢!
退稅及增免稅額OK勒!

冇錯!!
我地d低grade正苦工, 其實你加人工合理d我地會開心d,
好似上年咁加左都唔夠食餐好嘅, 但d高層就諗多左唔知點使....我驚佢比左$6000之後就冇得加人工....仲C....

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

係喇,
以後派少過6千又會畀人罵.

原帖由 rainbowhere 於 11-3-2 11:50 發表
個人意見, 退稅及 + 免稅額已經得啦.

派開個頭, 第日唔派又俾人噪

大宅

原帖由 木子 於 11-3-2 13:26 發表
無得解決, 樓價仲會升高
因為人人有錢嘛, 走去消費, 走去旅行, 走去買電器, 服裝, 化妝品, 咪講笑, 今晚要去買米買油先, 唔係一定會漲價

會唔會漲得咁快呀???
米可以擺到幾耐呀?
我屋企包米擺到起殼牛..

珍珠宮

環保接龍勳章

i prefer tax return

子爵府

畀面勳章

我會3000蚊比亞仔基金,3000蚊自己會補貼日常開支

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

加免稅額, 75%退稅, 已經幫到好多對社會有貢獻既人...... 無拿拿人人有6k, 好無謂!

香港長遠有咩希望????
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有錢就有競爭,我係老闆就推優惠,實行吸得幾多錢就幾多錢。好多人都唔知點用筆錢,大把人諗住儲起佢,你減價嘅話可能佢地仲會諗諗囉。新年過後個個勒緊褲頭,依家又有生意做。我估好多人會去食buffet。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 tam 於 11-3-2 11:51 發表

十分認同!唔派好過派,因為香港以後既日子就只有更加苦.....

最擔心就係以後年年派,蝗蟲湧哂黎香港食哂所有糧餉…

點解唔剩係退稅同提高免稅額?用錢o黎阻止遊行係極蠢既行為…

聽到派6k真係唔覺得開心呀… ...

agree 仲好擔憂蝗蟲湧現....香港

珍珠宮

agree。
原帖由 究竟我是誰 於 11-3-2 13:39 發表
派錢可能係某啲人惡夢嘅開始,
但唔派錢就一定係財爺惡夢嘅開始

珍珠宮

原帖由 ariannasum 於 11-3-2 13:42 發表
我好窮, 但我反對政府派錢!
呢一刻得到六千蚊好似好過瘾, 但引發嘅禍水將由下一代受盡 - "冇貢獻+聲大夾惡+唔付出等接濟"!
記住, 呢個世界冇人欠左你傢... ...

係教育下一代"凝聚共識"

= 共產

公爵府

我都唔贊成派錢,佢一話派錢我都好surprised, 先例一開,就返唔到轉頭!
我比較prefer係全民退休保障計劃呢個plan, 雖然要65yrs後先可以享用到,但好多老年人生活都好慘, 自己都有老既一天,我都想老年生活過得好過一點!

仲有係醫療, 公立e院唔夠人手, d錢其實可以放落呢度,等d nurse同e生唔會大量流失而影響質素!

瑪瑙宮

我都唔想派架!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我就咁形容

香港就好似係一個有CANCER 的病人, 一班名醫就圍住個病人, 唔係去研究點樣去醫, 而係用大量資源, 去研究點樣去支個粒生係PATPAT 的暗瘡~~~~~

應該做的唔做, 係咪想香港死

大宅

唔覺得喎,之前我地係反對緊mpf嘅idea嘛。

而家佢地唯有比咗你地,由市場決定。
將來佢地制定其它見意之前會比較小心以史為鑑,唔會再制做咁多無哩头嘅野掛。Take this as precedent 嘛。

所以我地最好唔好去到咁盡。
見好就收。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

夠晒時間做咨詢, 做咗半年的預算案, 可以係2日之內推番, 兒戲, 無能, 無遠見, 無政治頭頭, 一班騙食的人

首頁

尾頁

跳至