在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

引用:我比你更小野做,一日係公司9個鐘,做野時

原帖由 Ekko 於 11-08-17 發表
我比你更小野做,一日係公司9個鐘,做野時間1個鐘都唔知有冇! 好在人工高,福利唔差,準時放工。 但係我唔 ...
100%和我一樣,昨天我去完廁所出來,我個死肥佬老頂問我"唔見咗妳半個中,妳去咗邊?妳唔係落咗街吓嘩"that means :他計我時
我超嬲!我做掂晒自己D野,我咁大個人知分寸,去toilet 耐D抖吓,同D 媽咪同事吹吓水relax吓都唔得?佢自己超hea就得!真係想一刀捅死佢

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

引用:我份工都係冇咩做,+一個上午就做晒d工作.+

原帖由 myki 於 11-08-19 發表
我份工都係冇咩做, 一個上午就做晒d工作. 冇野做唔緊要. 最慘係仲要俾人"目及"住晒. ...
100%同意,又監視又ke ga妳先慶我是來返工,不是來坐監呢!大家都冇野做,你有你吞pop,我有我hea ,心照咪好羅!

miumiu0101  好怕比人昅住, 咩都做唔到...  發表於 11-8-26 13:23

大宅

畀面勳章

坦白講,係就係悶,但有左小朋友真係"隨時侯命"

我份工就唔可以隨時行得開喎

你份工無乜壓力恨死好多"媽咪",同埋可以帶個女返工,我都想!

不過大家想法唔同,你自己要同老公商量

大宅

我都系呀,最忙就系署假2-3個月,平時上網上到眼花,上到個人“牛”曬..人工唔高,唔多野做,不過有雙娘,就系0甘大把了........無野做既工真系好難過,每日返工等放工,都系可以准時走....我B仲未出世......

大宅

我份工同樓主差不多,每日上班做1小時,之後全程吹水+上網,5日半,紅日放,9k, 阿囡俾99湊, 我都唔知平日仲有咩可以做?(唔可以睇moive,不過可以上淘寶)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我都算幾hea, 又係上網過日晨, 不過昨晚c6叫我小心d, 你唔知d同事同老細咩關係, 比人篤死都唔知咩事

大宅

其實你份工都ok呀! 最重要係無壓力嘛!
我份工都無咩野做, 但其他同事就好似好忙咁, 佢地都知我無野做架, 都唔會放野出來比人做下! 無野做果時又唔敢做私人野,上網咁, 我咪日子仲難過! 仲令我無野做都覺得好大壓力呀! 我都想轉工架, 但又怕找到份勁忙勁ot既又係煩, 照顧唔到小朋友!!! 所以到e家都仲係度做!

男爵府

早四年前,我同你一樣,好pay, 大公司,乜都有,無野做,我入去前己係甘,同事間都係抄下股票,互相交換下no, 而我女又細,真係想返家凑女,所以當老細一放假,我就返屋企陪女,同事好好幫我打咭,如是者過左兩年,有一曰好耐之前嘅舊老細請人搵我,我講明唔ot, 唔travel ,今日都準時走,但唔會悶,無野做都幾難捱

PugBan  so jealous.....  發表於 11-9-7 11:44

珍珠宮

我份工又係唔係好多嘢做,但衰在我亞頭個亞頭成日都目及住晒,而且無人同你講嘢,開工時又唔凖上網

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+myki+於+11-08-19+發表我份工

原帖由 lily233242 於 11-08-20 發表
100%同意,又監視又ke ga妳先慶我是來返工,不是來坐監呢!大家都冇野做,你有你吞pop,我有我hea , ...
Me too. 個同事成日昅我,其實大家都冇咩做,唔做自己野做咩!

禁止訪問

別墅

返工冇嘢做, 真係好難頂, 好痛苦, 好難捱。

真羡慕!有時間點解唔讀吓書!

別墅

c6t6m6 發表於 11-8-17 17:42
个女99凑, 佢要返学, 我多数星期六帶佢返半曰工

咁你都仲算忙呀~~ 要返埋星期六~~
我公司掛個牌出來係一間公司, 實質係同一個老闆有4間公司, 但呢4間公司有4個共通點: 冇錢, 冇前景, 又唔會執兼冇野做, 我就游走呢4間公司, 對住唔同嘅老闆(唔同公司)都幾費神, 超閒, 老闆都係冇野做時聽歌睇戲~~

4間公司狀況都係一樣~~ 返一至五, 朝9晚5, 實質工作時間: 得閒時=>15分鐘->只CHECK EMAIL, 繁忙時=> 送埋貨->做埋物流, 間中上o下大陸公司(半年都唔知有冇一次), 工作範圍由洗杯收垃圾至做文件做埋運輸, 可以話好清閒亦可以話好忙, 老闆不在綫(online)不在港時, 晨早走人返去痴住個女~~ 所以老闆一到發皮4時, 就會話我掛住屋企d女冇心機返工(<=係最唔中e呢樣啫, 唔掛屋企d女, 唔通掛住你咩~~)

但我超enjoy, 以前做過多勞多得嘅工, 超辛苦, 放假又要輪班冇紅日放, 又冇得早走返去陪個女(當時大女只得幾個月大), 9:30pm返到屋企食反沖涼個女都瞓著, 都唔明人生在世短短幾十年為咩咁辛苦為咩咁博, 咁博又冇人讚, 喺公司比同事喬客阿頭只幫好數嘅同事, 喺屋企比c6話冇時間陪個女, 果陣真係超唔開心~~

e+份工他他條條, 唔洗打card又可準時收工走人, 雖然人工奀但好滿足, 最起碼有人照嘛~~ 老頂有時會打嚟問未走咩(果陣4點令)~~

複式洋房

雖然好悶, 但呢d工幾多人恨都恨唔到, 我份工雖然都唔係好忙, 不過老頂坐係後面, 上網要偷偷地, 好多野都唔做得, 無野做都要扮到好忙, 仲辛苦啦~~

大宅

準時收工, 準時出糧, 福利好.. 再得閒D我都唔理.. 仲好,有精神照顧屋企

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆 conniesonia 的帖子

我地做人媽咪係無咩上進心架啦, 搵份hea工做下, 有錢搵就搵多個錢留返比個女咁解啫

男爵府

請問你地喺邊度可以搵到份HEA工?我好想轉呀, 我依家份工日日做到嘔, 晚晚訓唔好, 好抗拒返工

別墅

回覆 KKM 的帖子

你揾到份人工奀d嘅工, 多數都好hea 架啦~~ 不過係受唔受得住人工奀又有個變態老闆嘅啫~~
我覺得無論份工hea 唔hea, 人工高唔高, 全世界大多數嘅老闆都係變態嘅~~ 係爭在自己嘅心態係唔係跟住一樣變態嘅啫~~
所以我都好羨慕樓主份工咁hea, 仲有個好boss(<=呢點最難求)

大宅

好媽媽勳章

回覆 c6t6m6 的帖子

好少入黎, 見到你個topic超開心......因為身同感受....

我都好想返去睇囡, esp 佢得幾個月, 但又自問未必可以又湊女, 又打理家頭細務, 頭頭是道; 學歷又唔係好好, 要再出黎搵, 人工會少, 又辛苦, 可能仲要always出差......屋企少左份糧又真係差好遠......正所謂"雞肋".........

有時都想睇下利用黎啲時間做啲另類野, 但又無咩一枝之長.....唉~~

日日都好眼訓, 想sick leave, 想再前4後6......

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至