親子旅遊

跳至

首頁
34567...52

尾頁

男爵府

bbchai 發表於 12-4-29 13:46

你可以睇下佢個website入面有個住宿專案的
入面第2頁有個一泊2食架

希望可以幫到你

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

而家先寫到今次台中台北之旅的第二, 三日, 仲有三日未寫...

2012台中台北遊day 1---台中逢甲夜市
http://blog.yahoo.com/jerel/articles/557221

2012台中台北遊day 2 (PART 1) --- 彩虹眷村, 日月潭
http://blog.yahoo.com/jerel/articles/557353

2012台中台北遊day 2 (PART 2) --- 廣興紙寮,酒廠,18度巧克力工房
http://blog.yahoo.com/jerel/articles/560908

2012台中台北遊day 3 (Part 1) ---合歡山, 魯媽媽, 清境農場
http://blog.yahoo.com/jerel/articles/561103

2012台中台北遊day 3 (Part 2) ---清境農場, 紙箱王, 小瑞士花園
http://blog.yahoo.com/jerel/articles/561198/index

希望俾大家作一個參考

大宅

回覆 potpot 的帖子

Dear Potpot,

thanks for ur sharing! very useful info!

we are planning to go taichung this summer holiday, 5 days 4 nites, 想知道以下事項:

1. 華信/香港快運/港龍邊間好些? 港龍貴$400/person
2. 想去的地方有清境/日月潭/台中市,可否建議一下行程?
3. 我們一行九人(7大2小),租車要多少錢?有沒有好介紹?
4. 我想訂的package包台中hotel one兩晚,其實好似你訂日月潭/清境民宿會方便些?

謝謝!

tws

男爵府

我則在30號訂了港龍機票, 1大2小 朋友4890~
但我只能去4日...

已經訂了清境2晚民宿普羅旺斯玫瑰莊園
台中市住一晚 , 現在想住 逢甲夜市和安娜的家~
不知住那裡好~

男爵府

我都想住樓主個間清新溫泉, 但我6月底去, 唔知會唔會浸到

複式洋房

dear potpot,
你既行程真係好岩我, 想暑假去實行, 想問下, 你地全程用左幾多錢左右 (即住宿, 機票, 搭車租車), 你係台北上落機, 係咪因機票平咋?? 如果吾計呢樣, 係咪係台中上落機會方便d 呢?? 吾該晒你先

珊瑚宮

引用:dear potpot,你既行程真係好岩我, 想暑假去

原帖由 懶亞媽 於 12-05-02 發表
你既行程真係好岩我, 想暑假去實行, 想問下, 你地全程用左幾多錢左右 (即住宿, 機票, 搭車租 ...
potpot是台中港航机

子爵府

引用:而家先寫到今次台中台北之旅的第二,+三日,+

原帖由 maggiecch 於 12-05-01 發表
而家先寫到今次台中台北之旅的第二, 三日, 仲有三日未寫...

2012台中台北遊day 1---台中逢甲夜市
謝謝分享,有些地方我都想去但時間不夠都分棄了,廣興紙寮就是其中之一。魯媽媽又是本來預去晚飯但改咗去國民賓館食牛扒,見到你點嘅菜好似唔係太spicy,是嗎?
有一嘢好想問,你去咗苗栗睇斷橋,你係從清境直去苗栗的嗎?是包車到台北嗎?

去台中南投似乎一次真的不夠!

期待你台北的分享

子爵府

引用:回覆+potpot+的帖子 Dear+Potpot,+thanks+

原帖由 TWS 於 12-05-01 發表

Dear Potpot,
1.其實以前定期航班去台中只有華信,香港快運是不定期又要經agents才訂到,港龍去台中是新開辨的。三間當然以港龍品牌比較好,自己對華航機陰影抹不去,港航又不能綱上直訂,所以我自己會揀港龍(雖然剛剛上星期搭港龍機有很不快的經歷!)。如貴400元一個人就要看它時間正唔正,如兩個人去就貴800元,家陣去台北機不連稅平均可以去到900元,貴咗嘅足夠有餘我包車落台中(可以快到個半鐘頭),再唔係打的去桃園搭高鐵去台中,加埋的士時間一個小時就到。平小小搭客運落台中也可以,都係兩小時內就到。

2.我上次去主要都係清境曰月潭,台中比較小。建議可以先去台中,再上清境,然後日月潭(有些人會先去曰月潭再去清境,在台中出發其實也順路的,只是走那一條高速吧。)如我不是自駕,我可能會咁安排行程:
Day1:中午前搭高鐵去台中,到台中後寄存行李於新烏曰站,再搭台鐵去彰化站參觀扇形車庫,跟着回高鐵取行李塔3:00shuttle上清新溫泉游水侵溫泉(夏天就浸冷泉)。
Day2:搭車回高鐵,坐直車上清境(一曰只要數班直上,其餘要在埔里轉車),午後在清境開始清境遊(農場,小瑞士花園),又或者去老英格蘭嘆tea.
Day3:早上往合歡山看日出,回來再睡一吓check out,跟住包車落日月潭,中途去埔里景點(酒廠,紙教堂等),夜到曰月潭去水社食晚餐,宿於伊達邵(貪佢近九族覽車站)
Day4: 全曰九族,
Day5:早上乗船遊日月潭,午後乗車回台中(唔想包車,曰月潭有車直出台中),如包車可以順遊車埕、集集。晚上宿於台中市,最好近逢甲夜市,這晚上就可以行夜市了
Day6:早上遊台中市(我個人很想去國立美術館),午後離開去機場。

3.我冇經驗包車,看看有冇其它爸媽比料。如沒有,pm給我,我之前都記下一些爸媽留下的包車聯絡。

4.當然,自己訂酒店和機場會較彈性,如果有時間格價,可能同package唔差太遠。你不妨先訂好自己行程,看看package夾唔夾到你行程,唔得咪自己訂,家陣係綱上做很容易。

豆豆B媽    發表於 15-2-24 17:42

子爵府

引用:我都想住樓主個間清新溫泉,+但我6月底去,+

原帖由 燁燁媽 於 12-05-02 發表
我都想住樓主個間清新溫泉, 但我6月底去, 唔知會唔會浸到
佢個露天spa溫泉係游池隔鄰,一於游吓水又浸浸溫泉。另佢都有冷泉(即唔熱的溫泉水),夏天去浸頗舒服。

子爵府

引用:Quote:原帖由+懶亞媽+於+12-05-02+發表dear

原帖由 12312 於 12-05-02 發表
potpot是台中港航机
12312你比我誤導了,其實我係台北出入的

子爵府

引用:dear+potpot,你既行程真係好岩我,+想暑假去

原帖由 懶亞媽 於 12-05-02 發表
你既行程真係好岩我, 想暑假去實行, 想問下, 你地全程用左幾多錢左右 (即住宿, 機票, 搭車租 ...
其實唔單止因為台北機票平一點,最重要的是當時去台中只有華信選擇,之前提過我個人對華航機有些抗拒(純個人經歷),所以才從台北出發,家陣有多間港龍,如價錢及時間跟台北差不多,當然落台中會方便些。
上次兩大一小去,五曰四夜機票酒店連自駕約花了港紙一萬一仟左右(我訂酒店全部是四人房,所以酒店相對貴了一點。)

珊瑚宮

potpot 發表於 12-5-3 00:33
12312你比我誤導了,其實我係台北出入的

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

potpot 發表於 12-5-2 23:18
謝謝分享,有些地方我都想去但時間不夠都分棄了,廣興紙寮就是其中之一。魯媽媽又是本來預去晚飯但改咗去國 ...
魯媽媽都有唔spicy ge餸, 就算有d都可以叫佢少spicy. 所以有小朋友都唔洗擔心無野食
而 斷橋係因為包車由台中出台北, 當中先經苗栗. 司機加插的景點之一.

台中真係可以去多一次. 今次台中市都未去, 仲有彰化...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果要包車info, 我個blog第一天已經有... 如有需要, 可以自己去睇. 個包車好好!!

複式洋房

dear potpot
多謝你回覆, 你真好人我正正係一家四口, 岩到不得了, 仲想問, 點解你吾係台北自駕, 要去到台中先自駕既??

男爵府

回覆:台中親子遊,溫泉樂園樣樣齊第一次自由行入來分享

請問我係台中去台中機場係咪得的士?

子爵府

懶亞媽 發表於 12-5-3 10:36

dear potpot

桃園落台中都好遠路的,搭高鐵只要40分鐘,楂車要成個幾至兩粒鐘, 如想悭些嘅其實我個小朋友可以免費搭高鐵. 所以最後決定搭高鐵,又快又舒服又唔怕塞車趕唔切搭飛機回港.

懶亞媽  原來係咁樣, 吾該晒, 但我個2個小朋友係6歲2歲, 驚攞住D行理麻煩  發表於 12-5-4 00:39

子爵府

燁燁媽 發表於 12-5-3 19:00
請問我係台中去台中機場係咪得的士?

台中清泉機場原身是軍用機場,所以配套設施是相對落後的。搭的士或包車是最方便,不過佢都有幾條巴士出台中的 -

http://www.tca.gov.tw/001_about/in_traffic115.htm

複式洋房

Pot Pot, 想問吓間温泉酒店响邊度訂會便宜一點呢?我CHECK過WEBSITE最平的房都要差不多二仟,你的房間是否最BASIC的?TKSSSS

首頁
34567...52

尾頁

跳至