自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

大宅

回覆:我無聼錯呀最低工資35元

我搵唔到有新聞講既?

珊瑚宮

BK Milk勳章

下~~~28蚊已經令我無左份雙糧架啦(已經除開12個月當獎金俾), 唉

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

HAPPY~123 發表於 12-5-3 11:19
邊到有講通過?條友仔老作

都唔知係咪李卓人打手

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

doraemonking 發表於 12-5-3 11:21
未通過, 現只係建議中.
其實先要控制租金, 依家d租貴到離普, 樓市, 舖價, 租金, 既加幅真係快到得人驚, 仲 ...

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

最終自食其果...

男爵府

最低工資35蚊,睇怕到時我呢個C9都要出番黎做野幫補家計

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:唉......唔知到時又要幾錢斤菜LA

原帖由 lessenth 於 12-05-03 發表
唉......唔知到時又要幾錢斤菜LA
自己種菜種蕃茄薯仔

我是一隻喵

禁止訪問

我無聼錯呀最低工資35元

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有D人重話工資愈高愈好,佢地都唔明白,咁樣只會令到自己既生活質數比之前更低~~

男爵府

男爵府

babybaby2007 發表於 12-5-3 11:50
最低工資就算加到$35, 有可能拉高少少通脹同物價,但其實一D都唔多LOR..

真正拉高通脹同物價既係地產商---- ..
o林野! 真係唔好o林到甘直, 28蚊係最基本既時薪, 當一些好舒服既工作如保安員, 12小時都坐係度, 上樓行吓! 甘一些樓面既工作, 現在加到40蚊都無人做. d 人成日話搵5/6千蚊個月, 邊夠用? 香港有好多工都唔只這個數目 !

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

引用:有D人重話工資愈高愈好,佢地都唔明白,咁樣

原帖由 jamieconnie 於 12-05-03 發表
有D人重話工資愈高愈好,佢地都唔明白,咁樣只會令到自己既生活質數比之前更低~~ ...
佢地呢一世都吾會明白呢個道理

大宅

每人都想生活安穩架啦, 但咁攪法, 會做出連鎖反應, 你要加人工, 老闆自然加價, 加價多咗, 自然少咗人出街消費, 冇人消費, 就關門大吉, 到時一樣二樣野都走晒出黎.

香港係自由市場, 唔好樣樣野都干預, 咁攪法, 大家一拍兩散咋.
榮華終是三更夢   富貴如同九月霜   
黃金不是千年業   無須過份去緊張

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

伯爵府

環保接龍勳章

catcatmom 發表於 12-5-3 12:10
o林野! 真係唔好o林到甘直, 28蚊係最基本既時薪, 當一些好舒服既工作如保安員, 12小時都坐係度, 上樓行吓! ...
事實係有人真係搵5/6千蚊一個月, 做一些好舒服既工作如保安員<----唔係個個都舒服
咁諗一樣係好直.人地都可以話坐OFFICE係好舒服,有冷氣.事實係咪咁?

公爵府

sandy1425 發表於 12-5-3 12:12
佢地呢一世都吾會明白呢個道理

如果佢地明白的話,就唔會係社會上要靠最低工資先有得加人工既人啦!
係資本主義既社會就係咁殘酷!但用另一個角度睇,只要大家肯努力增值自己,咁就可以向上爬,人人都努力增值,整個社會都會向上行,這就是資本主義社會可愛的地方!

yiu_mimi  agree x 100!!!  發表於 12-5-3 13:36
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

伯爵府

環保接龍勳章

ume 發表於 12-5-3 12:16
如果佢地明白的話,就唔會係社會上要靠最低工資先有得加人工既人啦!
係資本主義既社會就係咁殘 ...
努力增值?後生就話JEI......

你叫D 50,60既人點
增值???有D真係字都唔係好識...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:通過左喇

原帖由 八婆仔@ 於 12-05-03 發表
通過左喇
邊到有講:;pppp:

男爵府

星加坡係無最底工, 工資係由市場去定, 例如: A食店請唔到人, 佢會加人工去吸引人去做份工.
而B食店老闆好人, 工作勞動力不大, 人工低D, 都會有人去做. A食店用高人工去請伙記, 但不能將費用轉去消費者身上, 因為人地唔加, 自已就5會隨意去加.

如果政府再立例最低工資, 大商家一定有藉口一齊加, 小商店都趁機加埋一份, 到大黑薄一份早餐, 買40蚊.

李卓PK, 又話35蚊唔夠生活, 加到45蚊, 循環不息甘去加. 香港就萬劫不復, 通貨膨脹.

yiu_mimi  Support!!!!  發表於 12-5-3 13:37

公爵府

babybaby2007 發表於 12-5-3 12:19
努力增值?後生就話JEI......

你叫D 50,60既人點增值???有D真係字都唔係好識...

這類市民有綜援嘛!

其實整個社會既政策係要互相配合的!政客唔應該只係一面倒的只睇片面!
最低工資係要有,但同樣地要有法例幚啲小商唔好比這項法例引致倒閉,亦要營造較公平既營商環境,唔好等啲大既商家壟斷市場‧‧‧等等!
還有要令綜援能真正落在有需要的人的手上。

babybaby2007  宜家真係要唔好俾商家壟斷就岩~!!個個商場賣既野一樣架!  發表於 12-5-3 13:06
babybaby2007  但佢地有能力都想做野啦...綜援??唔通全部50-60唔係好識字既人,都去拎綜援?  發表於 12-5-3 13:05
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

首頁
34567...13

尾頁

跳至