親子旅遊

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

回覆:potpot 的帖子

總結:來檳城、浮羅交怡之前期望不高,本想找間resort玩玩,但後來發覺兩地旅遊資源也很豐富,從珊瑚公園、野生動物園、果園到蝴蝶館都讓小朋友接觸大自然的機會,同時也有古鎮中西文化的體驗,末去過的,我會推介給你,多得些budget airline, 家陣去檳城同去台灣差不多價錢,剛見又有promotion 八月中出發連稅才700多元單程。

最後給大家一幅有意思的相。

遲些會再post多一個純資料怗,日後留待想找兩地自由行的同路人分享。Thanks

大宅

引用:Quote:原帖由 bata 於 12-08-07 發表potpot

原帖由 potpot 於 12-08-08 發表
Sorry 哂,佢個張單張又好似冇講明只給本土人,莫非我老花睇漏?真抱歉!

...
又點會關你事呢! 我都係上左去問先知道,MY KAD 佢地係代表馬來西亞小朋友

男爵府

睇你的介紹真係好開心和吸引, 2月時帶阿仔去這兩個地方都無你咁多嘢玩,你下個目標係咩地方,帶埋我哋去

男爵府

回覆 potpot 的帖子

Where is 珊瑚公園? (in Penang or Langakwi)
which park is better, 野生動物園or underwater world?

另問 How long did you spend on butterfly farm ?
Is it a half day visit or one hour programe?
IF I take taxi to butterfly farm from gerogetown, is it very expensive?

Thanks

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

請問餐Golden Thai 食左幾錢?

珍珠宮

珍珠宮

男爵府

Support

大宅

好正,好好睇 ~~支持支持

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

正呀!多謝分享!聖誕節可以考慮同阿囡去玩下,多謝曬!
I 大蚊豬   

大宅

真係介紹得好好呀謝謝你分享
我想問係珊蝴島浮潛, 有冇人會教點潛架?
野生動物園d飼料,貴唔貴的呢?

子爵府

loveman 發表於 12-8-8 10:08

Where is 珊瑚公園? (in Penang or Langakwi)

珊瑚公園是指芭雅島海洋公園 (Pulau Payer),位處浮羅交怡與檳城之間,兩地都可join local tour 去,浮羅出發就1小時,檳城就2小時。有些人會慳一程內陸機從檳城出發先去芭雅島玩,然後再轉浮羅交怡,唔好處是要帶行李上落船.

個人覺得野生動物園(Wild life Park 又名Bird Paradise )Underground Water 值得去,最小在香港找唔到同類形的.

Butterfly Farm 要看妳有多大興趣,半天就不用,影吓相睇吓卡通Video, 慢看昆蟲標本,預2小時應夠了. George Town 坐的士到Butterfly Farm 約半小時內車, 坐的士應該會過港幣100.

子爵府

Funny 發表於 12-8-8 11:18

請問餐Golden Thai 食左幾錢?

妳要我提起傷心事exact 價錢唔記,我叫了龍蝦, 石斑魚、芖容蛋和清抄豆苖,我記得埋單話呢餐足夠比今次去旅行一晚最貴的酒店. 今次住最貴的是在浮羅交怡的resort, 一晚約HKD1,200.

子爵府

枝枝 發表於 12-8-8 17:38
真係介紹得好好呀謝謝你分享
我想問係珊蝴島浮潛, 有冇人會教點潛架?
野生動物園d飼料,貴唔貴的呢? ...

芭雅島冇人會教浮潛的, 潛水就有,要額外付錢。放心,浮潛唔難的,袐訣是帶面鏡cover個鼻,咬實支管,着救生衣,入水時照舊用鼻吸氣,當妳感到用鼻吸唔到氣,自然會用口,如鼻塞身體自然改用口呼吸,那妳就懂了

妳進入WildLife Park , 比飛入閘後就有人叫妳買飼料, 那些飼料是一大包, 內面有雀粟、 花生、紅蘿葡, 生菜, 粟米等, 唔記得幾錢, 但印像中唔係好貴, 好似幾十元港紙左右. 每隻動物都食唔同東西,通常係籠附近會有提示, 同埋有職員周不時會巡吓, 唔明就問他。叧記住每種動物餵小小就可以, 我地初初唔知以為剩係入門口個幾隻動物可以餵, 白鷺、鴨仔等, 一次過餵哂某種糧饷, 後來就唔夠餵其它啦!

男爵府

醒目開學勳章

回覆 回覆:potpot的帖子

1200元

大宅

potpot 發表於 12-8-4 10:08
食就唔敢點介紹,如食海鮮我覺得瓜鎮平些,如上面幅大虎蝦一隻才約RM55元,港紙150元一大隻,我覺得很底, ...

我明天出發啦, 可否PM埋我?另外如租車果度有地圖提供嗎?

大宅

potpot 發表於 12-8-7 01:53
Vistana Hotel。妳幾時去呀?

多謝回覆 !
等機票平同假期再去一次!
搜集資料中; 尤其是酒店因唔識揸車

再次多謝分享詳細遊記及相片!

大宅

potpot 發表於 12-8-8 18:21
妳要我提起傷心事,exact 價錢唔記,我叫了龍蝦, 石斑魚、芖容蛋和清抄豆苖,我記得埋單話呢餐 ...

唔緊要,食咗落肚都抵呀!

講番出來比大家心裡有數呀!

大宅

wingchu 發表於 12-8-7 06:24
在停車場個大漢有沒有嚇親小朋友, 另本來我是打算去首爾,但最後都是揀了去檳城和浮羅交怡,會搭AA,酒店 ...
"珍納海灘邊的平價resort" 想問住邊間酒店? 乾淨企理嗎?

子爵府

引用:Quote:potpot+發表於+12-8-4+10:08+食就唔

原帖由 koodykoo 於 12-08-08 發表
我明天出發啦, 可否PM埋我?另外如租車果度有地圖提供嗎?
妳是指local tour 個promotion 資料嗎?但巳指正這只給本土人的,這不如去機場些counter book或碼頭直接book, 價錢都差不多了, 反正最終都是交給同一間公司帶團。

他們會有地圖提供,就係似以下呢種地圖:
http://www.malaxi.com/ShowMap.php?t=Langkawi+map&i=maps/langkawi/langkawi01.jpg

比小小自駕帖士,

在浮羅很多交接路都會有以下路牌,記住呢幾個地點所往方向,自己目的地又在那方向,這就唔會點迷路了。

東面 – Kuah Town, Jerry Point

南面 – Airport, Cenang

西面 – Datai, Andaman

北面- Tanjung Rhu

首頁
34567...9

尾頁

跳至