自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

男爵府

回覆:將來你有孫或外孫, 你願意full-time揍佢嗎?

唔會,體力問題

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆 gloryglory13 的帖子

係啊,佢地一齊住架, 本來個奶奶自己有野做既, 不過成日都話想唔做, 咁岩個仔既工人到個小朋友返學時唔做啦, 咁就直接同自己阿媽講俾6500佢湊個小朋友, 當時奶奶係答應左既, 不過當時佢自己個女都有左既, 而且差3-4個月就生既, 咁個仔都有問個媽會否幫妹湊B,當時奶奶成日都話唔會幫個女湊, 而且本身個奶奶都係享受慣既啦, 一個人根本就係湊唔到兩個, 不過最尾因為有人加鹽加醋,講是講非, 而令到奶奶就發個仔脾氣, 話唔幫個仔湊女, 咁好正常,因為個仔同老婆都唔係搵好高人工既人,兩人加咪得果2萬到, 咁請工人為了扣起奶奶家用, 只係每月俾2500元佢啦,唔係可以點啊

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我兩個都係女 如果個女要返工 又比夠錢 唔會話呢話路都可以既

珍珠宮

回覆:將來你有孫或外孫, 你願意full-time揍佢嗎

no la,湊大左d仔女又要再辛苦自己,重頭湊起,自己年己大左一定唔及當年,何必辛苦自己,放且幫得一個湊又幫唔到第二個湊,廢是比人罵一世

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

no way.

湊大自己個兩個, 真係對得住天地良心. 綁手綁腳十幾廿年夠晒啦!

仲想用個孫黎綁多十年? 開玩笑, 我都要自由架.

孫/外孫 係要黎玩下開心下的, 湊? 唔好找我.

水晶宮

BK Milk勳章

引用:回覆+gloryglory13+的帖子 但個阿媽(奶奶)

原帖由 hcsee2007 於 12-08-27 發表
回覆 gloryglory13 的帖子

但個阿媽(奶奶)就係因為個仔最終同佢講自己請工人湊女, 不過就俾唔到6500俾佢, ...
咁我湊又點解請工人?
請工人要幫下眼冇所謂
但係主要工人負責LAW
自己都只係幫下手
咁就冇所謂
如果有困難
$吾水太言十較既
自己兒女

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

gloryglory13 發表於 12-8-27 14:27
伯友真好
點可能買到咁多食送
唉~諗煮咩好都係一件好煩既事
想當年我地仲係一齊住, 二伯仲係一個仔, 仲係同99一齊住既時候, 佢只係比1千銀個月,
而我果時有做野, 我同C6講你比幾多我未比幾多囉, 咁我地唔係成日返屋企食飯, 我未有仔女, 我同C6每人都比3千蚊, 係就係唔多, 不過都係我地搵得少, 果時二伯係全家搵得最多,

比我知道左我同C6講, 佢仲話算啦, 人地有成個家庭, 又要供樓, 佢層樓係深圳買比個老婆, 想當年買都係3~50萬咋, 供得幾多錢:;pppp:

仲有個大伯三伯, 三伯個老婆係大陸做生意, 自己搵自己食, 無兒無女, 搵得仲少過我C6, 佢都係比1千, 大伯有病, 無做野無得比, 仲成日問我借錢, 呢2個都無問題, 人地都唔想.

不過可能就係咁, 佢地對我同C6特別好.

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

no 自己湊過先知辛苦

水晶宮

好媽媽勳章

回覆:將來你有孫或外孫, 你願意full-time揍佢嗎

我或者都會

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆 bongbongpatty 的帖子

請工人係因為奶奶唔幫個仔湊, 咁佢個女都要搵人湊

男爵府

侯爵府

畀面勳章

佢地要求幫手湊嘅話,會因為係自己兒女冇所謂啦,唔會計較

子爵府

回覆:fatvick 的帖子

Me too . 身體健康的話會湊。

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

坦白講
不願意
但如果佢哋無能力請人幫手
都會揍

珍珠宮

熱血勳章 玩具勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章 遊學勳章

rubyplk 發表於 12-8-27 14:57
想當年我地仲係一齊住, 二伯仲係一個仔, 仲係同99一齊住既時候, 佢只係比1千銀個月,
而我果時有做野, ...
做人就係咁
有得有失
如果做咁多結果兄弟對自己唔好
就真係好心淡

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

足夠錢OK,但當然要我身體應付到先得啦
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

NO la :;pppp:

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

唔揍,費事個新抱有不滿,唔想個仔成為磨心。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 蝦米豬 的帖子

如果亞仔第時兩公婆有需要而我可以幫, 我會幫.

樓主所講既case 2)&3)都情有可原. 至於1)嘛, 吾多通.

大宅

唔會揍full day,夜晚放工要佢地揍返。

首頁
34567...15

尾頁

跳至