懷孕前後

跳至

首頁
34567...23

尾頁

複式洋房

Re: 捐贈臍帶血予紅十字會

kerkermui

一直係講其他公司乜唔好, 我地唔歡迎你囉

洋房

Firstly, Thank you for songmei's support. Beside me, there is another person has the same feeling as me.

Secondly, I found that kerkermui deleted what she/he said in the conversation before. She/he said she/he had a friend working in healthbaby who worked in cryolife before to tell her/him the things. She/he also said she/he did not buy robbort personally. All the sentences were gone!!! 本來有攻擊性的說話都改得好像很中肯咁, 如果身無屎,洗唔洗咁做呀!!!!

Moreover, I don't think a SCIENTIST will post sth out without evidence and delete what she/he post. This is not a SCIENTIST's behavior. I have many friends really work in this field. Please do not insult them!

別墅

我打過去問嘞, 佢地只係收集伊利沙伯和廣華醫院生的bb所捐的臍帶血, 仲要分時段, 唔係全天候24小時架, 如果係其他醫院生, 而又想捐比佢地都唔會收, 都唔明佢地點解咁樣做野架, 全港九新界咁多人生bb, 呢d真係舉手之勞, 反而係紅十子會佢地運作問題而令致有人想幫人又幫唔到, 等緊人幫果d人又排晒長龍係度等, 真係渾脹......... :tongue:

我本身自己身體差, 所以一直都無捐血, 但係諗住咁樣都可以幫到人, 而又唔會影响到任何人, 點知... 唉...

janho 寫道:
http://www5.ha.org.hk/rcbts/c_cord_blood.asp

如果o係伊利沙伯、威爾斯、瑪麗、廣華或贊育生bb o既媽媽, 就可以填form捐臍帶血俾紅十字會o架啦~

我打過電話去問, 除左呢幾間醫院, 其他醫院係無得捐o架。
因為紅十字會要自己派人去收集臍血, 所以只有近總部果幾間醫院至得。

填張form只係舉手之勞, 但有好大機會幫到人~~
請大家多多支持

複式洋房

我昨天都有致电红会咨询捐赠脐血.
结果,只有广华医院和伊利沙伯丽医院才有.
私家医院暂时没有此服务.
有点遗憾.
因为,我9.22的预产期.去法国医院. :-(

民房

哎呀, 太遲通知你了,如果你係私家醫院生, 你都可以捐出去做善事架, 生寶臍帶血庫有個慈善計劃, 存十捐一, 可以幫你安排收血, 意義同紅十字會一樣架!

大宅

既然咁多有心人,真係唔明點解唔可以全面D...............

民房

原因好簡單, 因為政府無錢, 處理臍帶血既價錢貴過捐血好多!

大宅

醒目開學勳章

Kerkermui, MrsMars,

我都打算同bb 儲臍帶血, 但唔多知有咩公司 可以選, 只係在仁安收過一份 cordlife 公司既 leaflet, 唔知信唔信得過 ? 我仲以為得佢一間可儲放的, 放18 年 $28000. 你地選左咩公司, 可以 pmd 資料比我參考下 ?

複式洋房

臍 血 幹 細 胞 培 植 人 造 肝(蘋果日報 1-11-2006)

【 本 報 訊 】 15 年 後 肝 病 病 人 有 望 移 植 由 幹 細 胞 培 植 出 來 的 「 人 造 肝 臟 」 , 挽 救 無 法 長 時 間 等 候 屍 肝 的 病 人 , 英 國 醫 學 界 與 美 國 科 學 家 參 考 美 國 太 空 總 署 的 技 術 , 以 臍 血 幹 細 胞 培 植 出 人 造 肝 , 更 可 利 用 人 造 肝 試 驗 藥 物 的 毒 性 , 避 免 出 現 英 國 有 病 人 試 藥 時 死 亡 的 慘 劇 。
《 蘇 格 蘭 人 報 》 昨 日 報 道 , 英 國 紐 卡 素 大 學 與 美 國 侯 斯 頓 太 空 總 署 的 科 學 家 組 成 研 究 隊 伍 , 成 功 利 用 臍 血 ( Umilical cords ) 的 幹 細 胞 , 培 植 出 小 型 肝 臟 , 此 突 破 或 可 解 決 現 時 長 時 間 輪 候 屍 肝 、 及 令 病 人 感 到 絕 望 的 問 題 。

仍 需 作 長 時 間 試 驗

紐 卡 素 大 學 研 究 人 員 McGuckin 授 去 年 開 始 利 用 嬰 兒 臍 血 幹 細 胞 培 植 肝 臟 組 織 , 他 估 計 未 來 15 年 內 有 望 以 人 造 肝 為 病 人 進 行 移 植 手 術 。 現 時 肝 臟 移 植 方 法 只 需 要 小 部 份 肝 臟 , 移 植 到 病 人 身 上 , 肝 臟 會 自 行 長 大 , 但 真 正 能 夠 以 人 造 肝 替 代 活 肝 或 屍 肝 , 仍 要 長 時 間 試 驗 其 可 行 性 及 安 全 性 。
不 過 , 短 期 內 可 以 利 用 這 種 小 型 人 造 肝 臟 代 替 動 物 及 人 類 作 白 老 鼠 , 測 試 藥 物 的 毒 性 , 減 少 人 類 親 身 試 藥 的 風 險 , 待 藥 物 通 過 人 造 肝 的 安 全 測 試 後 才 作 臨 床 測 試 , 近 年 在 英 國 已 有 六 人 測 試 新 藥 時 出 現 嚴 重 反 應 。
:-D :-P :-o

民房

嘩,咁我決定都儲lu...科學真昌明...

複式洋房

原來在贊育(瑪麗)生是不能留臍帶血的,即使自己比錢,我要考慮轉醫院啦...

民房

我都係因為發現公立不能儲, 所以轉了私家醫院.

有無人給予意見找邊間臍血公司儲好呢?

民房

Saline,

Please check PM

民房

噢~~我已經生咗喇!但係我唔知有得填form,咁d臍血咪做咗廢物...真失敗...
§NB~3kg§ §1M~4.5kg§

男爵府

I did it during my 2nd pregnancy.

There are a few limitations...
e.g. the team won't 'turn out' outside office hours.

whether you can donate the 臍帶血 to 紅十字會 really depends on the timing of your labour...

I signed the form before I gave birth to my 1st and 3rd child but just could not make it. They were born outside office hours

anyway, it's a good choice to support the Red Cross
janho 寫道:
http://www5.ha.org.hk/rcbts/c_cord_blood.asp

如果o係伊利沙伯、威爾斯、瑪麗、廣華或贊育生bb o既媽媽, 就可以填form捐臍帶血俾紅十字會o架啦~

我打過電話去問, 除左呢幾間醫院, 其他醫院係無得捐o架。
因為紅十字會要自己派人去收集臍血, 所以只有近總部果幾間醫院至得。

填張form只係舉手之勞, 但有好大機會幫到人~~
請大家多多支持

民房

I joined Healthbaby last saturday. Many people registered that day. I wait for a long time.

複式洋房

我係9月o係仁安生。 我入院時問姑娘可否捐出臍血。 姑娘回應話無o甘o既安排,就算有都要收extra charge, 因為醫生要做extra o野。 Too bad!

民房

我都打算於QEH生BB,因為可以捐臍血助人.

民房

楊婉儀儲左向生寶喎...做左我鄰居

子爵府

好媽媽勳章

我今日傳真份參予表格去紅十字會時, 有個姑娘回覆我, 話因為人手問題, 威院唔收wo~

首頁
34567...23

尾頁

跳至