時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:將D資料登哂報紙,等香港巿民自己分析 +

原帖由 我阿廉廉 於 12-09-13 發表
將D資料登哂報紙,等香港巿民自己分析

大宅

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+kit728+於+12-09-13+發表選前

原帖由 peggykwan 於 12-09-13 發表
好多人唔想咩?
我淨係見到d議員'今天的我打倒昨日的我'
推又係你 反又係你
我見到有人抹黑到沒廉恥嘅地部,再加沒人性!

複式洋房

有圖就有真相 ? 咪玩喇 !!

依案例有影片!! 又如何?
http://www.youtube.com/watch?v=lKggTSG43nk

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:死人頭+發表於+12-9-13+19:00+試想下

原帖由 福牛2號 於 12-09-13 發表
利用十個八個就容易十萬人啊, 你估中學生真係傻的嗎?
30度高溫露天呀, 你估真係園遊會咩
...
咁仲要多謝班公民義工係BK日日好似返工咁唱黑,洗版,恐嚇班家長。

成件事由安排到時間都啱啱好,9月9日就收工,蠃盡選票。

大宅

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+kit728+於+12-09-13+發表選前

原帖由 peggykwan 於 12-09-13 發表
好多人唔想咩?
我淨係見到d議員'今天的我打倒昨日的我'
推又係你 反又係你
你問𡿨好多人唔想咩?」你問條咁嘅問題,係人都知你唔係香港人呢?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:[轉貼]踢爆「學民思潮」的幕後黑手 (有圖有真相)

供究竟黃之鋒父母姓勿名勿? 可能再查落去企地其實係地下共產黨員嚟, 用苦肉計同思歪裏應外合谷民望呀!!!!!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

樓主, 你講的一早知道啦! 現在都選完了, 你想做賽後.........政治

fachisang    發表於 12-9-13 23:01

侯爵府

一早就懷疑班學生背後係有政黨backup, 否則咁大型嘅政治活動, 一班中學生好難攪得到

我唔buy公民黨, 更唔支持反國教. 不過無可否認, 呢次運動攪得空前成功, 政黨+傳媒+學生洗腦嘅功力比國教高好多班, 國教嗰啲洗腦功力比人地輸九條街

男爵府

heichunmum 發表於 12-9-13 22:08
唐英年夠澄清過個地窖係雜物房la,你信咩

講開一件就一件事, 況且, 將這兩者相提並論, 係無意思架:mrgreen:

難道我又好似小學生擴充句子, 跟你玩接龍:

陳茂波澄清佢個間係板間房唔係劏房la, 你信咩

啲人話海洋公園啲海豚係自願表演la , 你信咩

何俊仁佢地根本無入中聯辦la , 你信咩

我咁樣寫出來, 自己都覺得自己白痴:mrgreen:

我好似見過下你話自己睇那本《正義,一場思辨之旅》:mrgreen:, 如果michael Sandel 出現這種思辨說理的方式, 根本無可能堂而皇之登入哈佛之堂:mrgreen:

大宅

引用:Quote:原帖由+福牛2號+於+12-09-13+發表利

原帖由 WChan 於 12-09-13 發表
咁仲要多謝班公民義工係BK日日好似返工咁唱黑,洗版,恐嚇班家長。

成件事由安排到時間都啱啱好,9月9日就 ...
8/9完係cy安排的啊
佢一定係幕後黑手了

水晶宮

心裡有數,班細路一定要人幫手先搞得咁有規模同條理。
雖然我對公民黨在菲傭問題失望,但我覺得就算公民黨有幫手,佢選舉時無將學民思潮的功勞據為己有,就算佢係黑手,我也覺得無問題。只要佢地我所想做的事就得啦

水晶宮

好明顯這是左派的報導,如果真係想揭公民黨的罪行,做咩要講埋民主派同人民力量呢?佢地同呢單料都無關係,又唔見講下民建聯點造票

男爵府

tsewong 發表於 12-9-13 23:04
一早就懷疑班學生背後係有政黨backup, 否則咁大型嘅政治活動, 一班中學生好難攪得到

我唔buy公民黨, 更唔 ...

如果政黨有鬼用,就神咁早出來動員反國教,特別是教協,佢根本難以推卸責任。經

過今次反國教行動,令我認識市民要自救,就要自己團結走出來。整個行動如果沒有fb 各大民間群組聯結,再在自己fb 宣傳, 係唔會有咁大noise。

學民思潮一直積極喚醒市民對國教的意識, 如果不是那班細路,我跟其他家長朋友不會馬上睇晒百幾頁的指引, 了解《國情手冊》甚麼一回事,先有危機感,原來, 國民教育不是常識科教你有關中國知識, 而係教你點有愛國心, 激發孩子的愛國心, 是灌輸一種意識形態。

一個中學生組織當然不會搞到咁周詳的活動, 後來已有家長組織、其他民間小組幫手。亦有很多大學生組織協助, 好像音響是演藝學院的組織幫手搞, 表演團體也是本地文化人拉雜邀請。

我在本地國際關係學術工作者沈旭輝 fb, 才知道那班中學生一直請他幫忙, 沈教授是受到中學生的行動感動, 決定成立「青年學術後援會」,支援中小學生及家長, 以各大院校的學者、研究生, 補充有關國民教育一些有關學術的補充。
若bk的家長真正想了解更多國民教育, 從專業學術角度了解更多, 請在fb search 「青年學術界--支持撤回國民教育方案後援會」。

反國教者, 絕對有節有理, 用文明說服人, 贏得市民認同, 那不是「洗腦」可以說過去。

水晶宮

引用:Quote:tsewong+發表於+12-9-13+23:04+一早

原帖由 小米米 於 12-09-13 發表
如果政黨有鬼用,就神咁早出來動員反國教,特別是教協,佢根本難以推卸責任。經

過今次反國教行動,令我 ...
你唔發這帖,我都唔知道呢
謝謝你的分享

男爵府

其實, 成年人有無反思一下, 究竟班中學生有甚麼能力, 如此組織這個抗爭行為?

只係好多大人、某政黨太輕視新一代的網絡能力, 學生的動員力, 非大人想像。

不是人人都收利益才支持自己:mrgreen:

我有like 「學民思潮」的fb page, 真係不得不佩服班中學生, 可以各自有分工, 有人負責制作很精美的文宣,利用share, 已經可以在半小時遍及不少人的fb。

很早已跟所有政黨割開, 遊行已強烈要求各政黨不要高掛宣傳標語, 而很多政黨, 就算是某個激進派, 亦相當克制, 平常慣大大聲講粗口, 遊行時, 我真係唔多聽到。
七一遊行, 我有見到那個「皇上」,叫自己的支持者捐款俾班中學生, 跟住成班人去捐:mrgreen:

音樂會我有見過范國威同太太、小朋友( 好似係), 佢係完全無抽水, 去一個遠離記者的位置, 默默坐在一旁……

其實, 不同政黨都很保護這場行動, 這只是我冷眼旁觀。

常常講公民黨有份策劃, 我真係 係就應該早d講, 等我全家d票俾晒佢。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

有冇政黨支持唔重要。重要O既係佢地o既行為同立場!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至