單親天地

跳至

首頁
34567...10

尾頁

侯爵府

瞓得好勳章

引用:Quote:AGNESLAU1004 發表於 12-10-22 12:03

原帖由 lm251099 於 12-10-25 發表
嘩!你個仔仔好,,我個囡囡今天剛十三歲,港孩一名,什麼都不懂,無自理能力。至多係學校 Food-tech ...
我個仔都12歲半 剛中一 我比佢攪到我快嘔血

男爵府

sasa0516 發表於 12-10-29 05:51
咁就好睇你比唔比機會啦 你唔比機會就100%無 你比左都有50% 唔係次次付出都有收穫 正如你對小朋友付出100你 ...
這只是我的個人意見,我認為是自己有無需要這人的存在,如果無又何必選失那 50% 呢。而對小朋友的養育係天責的,而你決定生佢時已下的承諾,付出的吾應該想到要有回報。如果有這想法,那這份愛不是跟利益掛鉤嗎?

sasa0516 發表於 12-10-29 05:53
我個仔都12歲半 剛中一 我比佢攪到我快嘔血

我個小朋友中二,今天開始考試,這兩天溫習還很懶散。我每天都要勞氣,一早要叫佢起床,食飯也要,最後是上床睡覺。

侯爵府

瞓得好勳章

引用:Quote:sasa0516 發表於 12-10-29 05:51 咁

原帖由 lm251099 於 12-10-29 發表
這只是我的個人意見,我認為是自己有無需要這人的存在,如果無又何必選失那 50% 呢。而對小朋友的養育係天 ...
我個仔又無喎 我要佢九點就上床 七點就要起身 當然唔會日日咁準時去訓啦 放假另計囉 如第日要返學 九點半前一定上到床 我仔都要玩電腦 不過我企硬 講條條 咁佢都肯既

男爵府

sasa0516 發表於 12-10-29 11:03
我個仔又無喎 我要佢九點就上床 七點就要起身 當然唔會日日咁準時去訓啦 放假另計囉 如第日要返學 九點半前 ...
係小學都係要九點半上床睡覺,但上了中學,基本上係不可能,有時佢吾願甘早上床,有時要做功課及溫書。電腦反而少用了,因為佢用 iPhone 更方便,經常機不離手,真後悔用這電話作獎勵。唉!!要想個辦法令佢走返溫書的正軌。

侯爵府

瞓得好勳章

引用:Quote:sasa0516 發表於 12-10-29 11:03 我

係小學都係要九點半上床睡覺,但上了中學,基本上係不可能,有時佢吾願甘早上床,有時要做功課及溫書。電腦 ...
我無買新型電話 無機打 用電腦都只係上網揾資料同做功課 好少打機 不過我仔喜歡打波 我有時見佢做好曬野就比佢落街打波囉 定時定候返㴝 如遲到下次就扣鐘或唔準去 成績差左都罰唔準去 好彩我仔重肯聽 算重管到佢

大宅

引用:我剛離婚的.+不過現在有個男朋友(他是大陸

原帖由 LiBin 於 12-09-29 發表
我剛離婚的. 不過現在有個男朋友(他是大陸的男人來的). 他也不介意我有個囡. 不過現在係煩見面的問題. 同埋 ...
你家人唔反對你同個大陸人一齊,無阻止過你咩。

男爵府

sasa0516 發表於 12-10-29 16:32
我無買新型電話 無機打 用電腦都只係上網揾資料同做功課 好少打機 不過我仔喜歡打波 我有時見佢做好曬野就 ...
最慘我個好像沒有特別喜好的東西,樣樣都可有可無,想要 iPhone 5, 我開出條件係十名內都無動於中,唉...。機本上佢係無自己出街,返學我同佢去到門口,放學佢會等我放工一齊回家,今年佢課外活動多左,所以放學無再去補習社。無課外活動那天就會去姑媽那裡,食完飯先回家,吾使煮飯好野。

侯爵府

瞓得好勳章

引用:Quote:sasa0516 發表於 12-10-29 16:32 我

最慘我個好像沒有特別喜好的東西,樣樣都可有可無,想要 iPhone 5, 我開出條件係十名內都無動於中,唉...。 ...
你係要佢做到先買?定買左先做? 咁我仔就自己返學自己放學 有時我會去接佢睇佢有無曳咁囉 我每日自己煮飯 好少出街食 兩母子食簡單就okok

男爵府

sasa0516 發表於 12-10-29 21:35
你係要佢做到先買?定買左先做? 咁我仔就自己返學自己放學 有時我會去接佢睇佢有無曳咁囉 我每日自己煮飯 好 ...
梗係做到先買啦,買左先,做吾到,如何可以收得返啊。出街食平過自己煮,但就無自己煮甘健康,只不過想佢食得點所以先自己煮。我們都係剛剛食完回到家,因為佢今天要補習,我就去圖書館坐了兩個鐘等佢放學。

侯爵府

瞓得好勳章

引用:Quote:sasa0516 發表於 12-10-29 21:35 你

梗係做到先買啦,買左先,做吾到,如何可以收得返啊。出街食平過自己煮,但就無自己煮甘健康,只不過想佢食 ...
上左中學我就無再比仔仔補習lu 叫佢靠自己 還好都ok 我仔本身有閱讀問題 所以迫左一個小學我就放手啦 再迫會死嫁但佢呢家唔洗補反而重乖左 自己ko到所有野 我自己煮 每餐都唔多過三十蚊 出街食又點止呀 haha 重健康d

男爵府

之前去補習社,係因為放學後無人湊,所以要佢去補習社,費時佢周圍走。五年級時佢想補英文,幫佢搵左人補,但今年暑假時佢又話很多同學係這間補習社補,所以就去報讀,但佢地只有星期一,七至九時有空位,所以逢星期一都很遲食飯。如果自己煮基本都有齊(魚,肉,菜)三送一湯。

男爵府

sasa0516 發表於 12-10-29 23:48
上左中學我就無再比仔仔補習lu 叫佢靠自己 還好都ok 我仔本身有閱讀問題 所以迫左一個小學我就放手啦 再迫 ...
閱讀個女就沒問,睇得快我很多,小學每日一篇,我未看完佢已做晒。

侯爵府

瞓得好勳章

引用:之前去補習社,係因為放學後無人湊,所以要

原帖由 lm251099 於 12-10-30 發表
之前去補習社,係因為放學後無人湊,所以要佢去補習社,費時佢周圍走。五年級時佢想補英文,幫佢搵左人補, ...
咁又唔洗日日魚 今日一肉一菜 明天一魚一菜 後天一肉一菜都大把啦 haha 我都要去管多d個衰仔先 今早見到佢手冊 話左佢幾句 今日決定去接放學睇下咩事先

侯爵府

瞓得好勳章

引用:Quote:sasa0516 發表於 12-10-29 23:48 上

閱讀個女就沒問,睇得快我很多,小學每日一篇,我未看完佢已做晒。
我仔遲講野 所以理解比人差 不過都好好多嫁啦 最少佢肯去試 我就唔太追求咩高成績 只求佢肯出力 就算衰左都無問題 健康重要d

男爵府

sasa0516 發表於 12-10-30 08:11
咁又唔洗日日魚 今日一肉一菜 明天一魚一菜 後天一肉一菜都大把啦 haha 我都要去管多d個衰仔先 今早見到佢 ...
個女好間飲擇食,吾嘗試新野,面包都只係食過提子包喳,只食雞 “中“ 翼,及牛扒。改變煮法都吾食。我媽都係甘講,但只有魚及菜佢又吾都鐘意,女孩發展早 D ,佢未一歲已識講識跑了。剛同佢行完山返學,回公司戲下。

男爵府

sasa0516 發表於 12-10-30 08:11
咁又唔洗日日魚 今日一肉一菜 明天一魚一菜 後天一肉一菜都大把啦 haha 我都要去管多d個衰仔先 今早見到佢 ...
個女學校已無手冊了,學校正式要做的功課也少,校方給了很大的自由度俾佢地。但佢個人又懶散,要督著才會做,間學校的方格好像不合適她!

別墅

引用:可能我比較自大同自戀D!我反而吾太care+我

原帖由 babytszkin 於 12-09-29 發表
可能我比較自大同自戀D!我反而吾太care 我bf 喜吾喜歡我小朋友但只要吾討厭己好okay 了!
真心的一句我又吾 ...

侯爵府

瞓得好勳章

引用:Quote:sasa0516 發表於 12-10-30 08:11 咁

個女好間飲擇食,吾嘗試新野,面包都只係食過提子包喳,只食雞 “中“ 翼,及牛扒。改變煮法都吾食。我媽都 ...
咁勁?好利害

侯爵府

瞓得好勳章

引用:Quote:sasa0516 發表於 12-10-30 08:11 咁

個女學校已無手冊了,學校正式要做的功課也少,校方給了很大的自由度俾佢地。但佢個人又懶散,要督著才會做 ...
你女讀邊間?

男爵府

sasa0516 發表於 12-10-30 11:26
你女讀邊間?
港島女校

首頁
34567...10

尾頁

跳至