婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:冇薑醋,但有買d花膠比我。我唔計較呢d,反

原帖由 j2j2 於 12-10-05 發表
冇薑醋,但有買d花膠比我。我唔計較呢d,反而最怕人迫我補身或食咩食咩!
掉轉想,奶奶病左我都冇㷛粥佢食 ...
如果她花膠都無買呢?我意思係未必一定係花膠,可能水果,可能兩手空上黎,甚至不黎,咁你心情,睇法有無改變?(我是沒有惡意的)

講到尾都我們都係藉著煲薑醋呀,湯水呀,買b衫,買雞呀,問候呀等等事件,判斷99有無關心我們。

男爵府

回覆:99有冇煲薑醋?有冇幫你補身?

佢唔識有咩問題?作都話佢自已冇坐過月啦,咁你而家坐完月係唔係可以幫人坐月?

你都話自己買好晒補品,咁未自己來羅

大宅

我都系自已煲

男爵府

我之前大肚係奶奶度住
餐餐無魚,隔夜餸食幾日

老公叫佢煮魚,佢就煮足七日魭魚
有俾家用,仲要唔少。唔係咁玩我
唔怪得佢細仔攪到唔食魚

唔期望佢煮任何野俾我

仲要懶叻話飲桑寄生好,叫我涼茶鋪買

好彩阿媽住得近,之後餐餐去阿媽度食

雖然有d落佢面,一齊住都唔一齊食

但係我知無得強求

子爵府

引用:Quote:原帖由+j2j2+於+12-10-05+發表冇薑醋

原帖由 Lovely_4 於 12-10-09 發表
如果她花膠都無買呢?我意思係未必一定係花膠,可能水果,可能兩手空上黎,甚至不黎,咁你心情,睇法有無改 ...
講物質,我奶奶只是買過少少花膠。但我不覺得佢不關心我大肚,呢d係响平時同佢相處時感覺到的。但拿奶奶同自己阿媽比,緊係冇得比啦!
我自己相法是,大肚唔係大晒的,長輩始終是長輩。大家對奶奶不要期望太高,咁會開心d。
講真,如本身同奶奶不是好夾的,佢越關心你,你就覺得越煩啦!

男爵府

引用:亞媽煲,亞媽整補品,亞媽到坐月!我奶奶唔

原帖由 sindywongyansin 於 12-10-04 發表
亞媽煲,亞媽整補品,亞媽到坐月!我奶奶唔食酸嘢又唔食補品,所以完全無期望佢會整啲乜!不過無所謂奶奶無 ...

男爵府

公平而言,我唔期待99幫我補身,因為佢唔係我呀媽.

但是我個仔出身咁健康,生長得咁得意

99休想攞功勞.

佢乜都冇付出過,休想帶住我個仔SHOW OFF

大宅

咸豆都無粒。打個电話,因住外国。gift, flowers, fruits…乜都無。我也無要求。大家互不欠,唔洗扮親密無間。

大宅

有呀

男爵府

我99重勁啦!坐月佢既親友來我到食薑!佢左一煲雞走比大家食!食唔曬佢令番走!

男爵府

引用:公平而言,我唔期待99幫我補身,因為佢唔係我

原帖由 anubisking 於 12-10-14 發表
公平而言,我唔期待99幫我補身,因為佢唔係我呀媽.

但是我個仔出身咁健康,生長得咁得意

伯爵府

薑醋我媽煲,因99唔識.
至於補身...我臨時開刀,有好多野唔食得, 但99唔聽照煮. 我明99無責任煲俾我食,但當時真係好唔開心, 係99叫我唔好請陪月, 人人話坐月要食雞,佢都只肯整一次,仲要落好多薑,即係叫我唔好食. 之後叫佢唔使再整俾我, 成個坐月我都係叫外賣. mouth:
最近姑仔做婦科手術,又係有好多野唔食得. 果然女同新抱係有好大分別,99聽足吩咐,無煮唔食得嘅食物俾姑仔.

大宅

回覆:ivyko 的帖子

你99好衰!我係緊急開刀(原本都plan咗開刀,只不過早咗),我媽煮咗好多餐雞我食,同埋每樣餸佢都會落兩片仔薑,話點都要落啲喎~
好彩係呀媽煮…否則,唔係餐餐有雞食之餘,仲要食冰鮮!
事關有次99嚟見到我食飯,問我呀媽煮咩我食?!我答佢竹絲雞,不過要訂,唔係餐餐有! 99一聽到就話:“邊使訂呀?!” 我答佢係因為少貨而且得一個雞檔!跟住佢話:“吓!你要有毛嗰啲呀?!我買冰鮮架咋!我樓下惠X大把!” mouth:

男爵府

算啦,好極都唔係自己媽媽,唔好望奶奶會幫自己。
我果陣最唔開心係我離娘家比較遠,自己爸爸媽媽都七十歲,我懷b 時唔能夠日日返屋企飲湯。奶奶住距離我十分鐘車程地方,我媽叫我同奶奶講話煲多d 湯水,唔係第日我身體會唔好。但奶奶煮埋d 大肚婆唔食得的餸,雞湯我都只係飲過一次(係新年飯來的...)。我對住我媽又講唔出口話奶奶唔會幫我補,唔想我媽擔心,但我爸爸睇得出我欲言又止,知道我奶奶應該唔會為我煮野煲湯,就叫我媽拎d花膠淮山之類,叫我有時間就煲下。直到我生完bb坐月時,我爸爸媽媽係隔日就拎成煲湯同飯餸,轉兩程車搭個幾鐘拎野俾我食。我媽問起我,我仲要話奶奶會煲,叫爸爸媽媽唔好拎咁多野咁辛苦,我真係好心up。

伯爵府

冇,問左佢話唔識煲,所以自己學煲.結果12朝果時佢全家來食左我半煲嘍..

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我2胎都係6299煲, 阿媽都有煲第一胎.....

依家我陀緊bb, 6299起我6個半月時煲定啦...佢地話好補同好食d...

別墅

回覆:VIKAZ 的帖子

無,只愛玩孫

大宅

佢唔煲好過煲!我生第一個時比左一萬蚊99買嘢補身老實起碼有6千蚊剩咁諗住當比佢買嘢食!點知我坐月時不停比說話我聽又話要服時我又話佢個女生都無煲嘢,之後我好後悔比錢lee條pk!到第2次生我請陪月又話我浪費金錢!點呀關你Q事咩又唔駛你做又唔駛你錢點解d人可以咁衰格唔怕有報應咩

大宅

VIKAZ 發表於 12-10-4 18:10
大肚時,奶奶有冇主動煲薑醋? 我大肚問佢會否煲薑醋,佢話無人食所以唔煲…我真啞咗唔識答!其實係咪應該9 ...

佢話唔識整, 所以最好唔好比佢整喇.......我奶奶煲d湯同水冇分別, 所以我都希望佢唔好搞呢搞路, 浪費資源~~

其實佢唔搞仲好, 起碼唔會覺得欠佢d咩, 可以大大聲講d薑醋, 補品, 都係自己阿媽整, 真係辛苦晒媽咪喇!!!!!

子爵府

回覆:VIKAZ 的帖子

我99幫我坐月,佢有煲,我D親戚(女家)上黎探BB佢都有煲醋同雞酒招呼,仲日日煲湯比我飲,又燉左幾次參比我,99好錫我

首頁

尾頁

跳至