論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:leewu 的帖子

若工人被抄後攞返D合約期間醫療收據出來,應該可以報返保險公司

複式洋房

回覆:ecling 的帖子

只是講明要俾機票,咁你亦可俾錢工人買機票嘛。合理價錢,你可查詢最平的機票價格。(當然不會一、兩佰就買到)

大宅

你好,
請問最近印尼政府出passport 時間係咪好耐?Agent 話一般要兩星期。
但最近唔知做咩要好長時間,
我等左差不多成個月都未出到passport,正常嗎?

Thanks

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:紙上有否寫到時要交$160visa費,如有即表示

原帖由 bigeyeada 於 12-11-02 發表
紙上有否寫到時要交$160visa費,如有即表示紙上日期取visa (若到時沒帶齊信上所需文件,有機會要更改曰期)

...
有寫到到時要交$160費用, 咁嗰個日期係唔係就是開始係僱主屋企工作的日子?

男爵府

本人想幫僱主解答問題

請問當外傭唔還agent錢,agent會用咩方法追?如果外傭走數離開香港,返回原居地,agent又用咩方法追討?又或者避走澳門,agent又點追蹤?

My little Son

禁止訪問

複式洋房

回覆:紅噹噹haha 的帖子

現在印尼做passport大慨兩個月

複式洋房

回覆:yeesumyin 的帖子

如有寫160即是當天可取visa取完visa後便可即時上班

複式洋房

九月一號香港入境處已經批咗Visa, 跟住agent 即刻送去印尼政府 (agent 話). 到現在十一月工人都未到, agent 一直答話印尼政府未批出境文件 ...

請問現在印尼批工人出境係咪要咁耐 (超個兩個月)? 僱主可唔可以寫信去印尼政府查詢. 有咩方法可以加快?

複式洋房

回覆:silence9394 的帖子

要睇下印尼边到,有些地區係要差不多兩个月。沒有方法可查,只有等

禁止訪問

回覆:本人想幫僱主解答問題

複式洋房

回覆:vivilau 的帖子

vivilau:每一份合约僱主需提供一套來回机票俾工人,你先前提供了一張回程,所以現在需要提供一張單程机票俾工人。如2/11抄工人一个月通知,最後工作日為1/12,大假不可計算在通知期內,唯有另外計回大假錢给工人了。

複式洋房

回覆:vivienfong 的帖子

vivienfong 可以,但其實工人续约後需於一年內出境,就算不返印尼都要出一出境,如去大陸,澳門等。大假方面,我不知道上一份合约有否放過?第一年七日,第二年七日,第三年八日,第四年九日

複式洋房

回覆:MumMum_Lai 的帖子

你的應該是断约工人。入境處通常六個星期批,批出後將visa寄去澳門俾工人(通常一日)工人取到後便可乘船回港工作了

禁止訪問

侯爵府

阿蕉 發表於 12-11-1 23:39
如果姐姐未做夠3個月,吾可以享有勞工假期,當月如有公眾假期甘放左要係3920度扣返?定還是吾放就吾洗扣? ...

唔好制, 唔俾佢放, 你犯法. 就算係佢不想放(話想要$), 第日可反口說你不給她放.
一定要俾佢地放足勞工假, 但未做夠3個月, 放了勞工假東果日不用計薪.

每7日放1日果d叫休息日, 休息日如工人不想放, 你又想要佢幫手, 你可同佢買假.

侯爵府

bigeyeada 發表於 12-11-1 23:49
唔放就唔使扣,如放了就扣

Agent姐姐, 你唔好教錯人呀! 點人做犯法事!

ruth210  she is a real and typical agent rep!  發表於 12-11-3 16:23

侯爵府

bigeyeada 發表於 12-11-2 01:05
三個月內未享有有薪勞工假,如工人要放是無薪的,例假可補錢(要雙方同意),勞工假不可補錢只可補假(於30天前 ...

這是對的.

珍珠宮

請問人X入境事務處係咪有條新例,
工人姐姐唔可以同10歲男孩SHARE一間睡房?

侯爵府

bigeyeada 發表於 12-11-2 22:10
最好遼出張可更改機票,或到自己間僱傭公司買(當然要合理價錢),自己keep返張收據,話知佢買乜機票俾工人,有乜 ...

I will buy it by myself via travel agent instead of employment agent.

首頁

尾頁

跳至