烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 想買個細細地焗爐焗小蛋糕或麪包,有無好介紹?

pinksbb, 希望妳已經好番晒,保重保重。

係呢,妳囝囝開學情況如何呀?忙嗎?

我又買到potato flour同 tapioca flour,據醫生的指引,這些應該可以代替蛋整蛋糕,而且我見 egg replacer都有這些成分,可能今晚或明天再整,希望成功喇!

複式洋房

有冇人用過ASKO這個牌子的焗爐呀,好不好用?

謝謝!

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

pinksbb,

妳囝囝返學咁叻,妳之前一定做咗好多準備工夫,可以分享下嗎?等我也為大b準備下。

唔好心急,等囝囝好返再開爐喇。

tapioca 即係西米,原來有西米粉,咪加入蛋糕度就唔會見到一粒粒,我星期日整咗雜果達,好食噃,可惜大b唔鍾意食,只係食咗面頭粒車厘子。

我的雜果撻

大宅

Re: 想買個細細地焗爐焗小蛋糕或

你地好呀 !!我屋企都有個焗爐(響萬零換既), 但係因為唔知擺係邊度先

民房

Hi, takmama:

我係新朋友, 喺網上揾到你地資料,因為我囝囝五個月大,有濕疹好耐, 成日周身痕, 面手踭抓到損晒,轉咗四隻奶粉,而家好少少,朋友話Neocate幾好,但唔知邊度買, 可否給我sales的電話及人名?謝謝!!
My email:[email protected]

WilliamBa

複式洋房

WilliamBa,

歡迎你加入討論。有濕疹真係好辛苦,父母睇到都好痛心。我細b都有濕疹,轉過幾隻奶粉,後來醫生介紹食Neocate,效果非常好,食左四個月,其間連少少都無出,細b而家d敏感已經好轉,可以食番其他奶粉。

Neocate 係好,但係就好貴,差不多要~$500/罐。

我都有存貨,以備不時之需,如果你有興趣,可以八折平讓給你試試。有興趣請pm我。

禁止訪問

複式洋房

pinksbb,

多謝讚賞。
整餅都算ok,但無蛋的蛋糕就有難度,昨晚整咗個蛋糕睇得唔食得,第一次就太多baking powder,有怪味,第二次就唔發,入面好似濕淋淋咁。 :-(

我諗我應該試下蒸鬆糕……

請問識唔識蒸鬆糕?

禁止訪問

複式洋房

pinksbb,

我都同意好既講法,我都覺得成分比例係好唔同,所以好多時都好似係估估下咁..

"bu" 仔糕妳都識整,好叻呀! 點整架?

洋房

想請問各位用焗爐的媽咪,是用什麼清潔焗爐的清潔盤??

禁止訪問

複式洋房

pinksbb,

我開始無餵人奶了,因為隻腳筋膜炎打左兩次針都唔好,已經兩個幾月,所以要食藥,好唔捨得呢...... 之前一日泵幾次其實都幾悶,而家唔駛泵,又唔捨得,真奇怪……

又諗可唔可以食完一星期藥再餵呢... 希望會快d好番喇…

複式洋房

喬喬媽,

妳指個焗盤還是爐底個盤?都用普通清潔精加水洗,爐內面就用濕布再用乾布抹下。點解咁問呢?

喬喬媽 寫道:
想請問各位用焗爐的媽咪,是用什麼清潔焗爐的清潔盤??

禁止訪問

複式洋房

Pinksbb,

隻腳同胸骨筋膜炎咁真係好辛苦,後來幾耐先好番?

我隻腳痛下好下兩個幾月都已經好辛苦,而家好似好左些少,希望可以快d好番,我又想開始做運動。

想餵番人奶但係都真係開始好忙,我老公話叫我唔好再餵,話要等細b無咁"ci"身,咁可以訓多d... 老公又話大b餵左八個月,細b都要餵八個月,公平d咁話... 我諗,雖然有點可惜,但都係唔餵的機會比較大了。

有妳明白我的感受真好,餵人奶真係一個好奇炒的過程,好似同bb有一種好特別的親密感,這種感覺真好。 :wink:

禁止訪問

複式洋房

pinksbb,

妳真係夠忍耐力,我短痛就忍到,但長痛就頂唔順喇。要我痛一星期又唔知幾時好,我一定頂唔住。

係呀,介奶嗰一刻真係很感慨,不過,我還是介了。因為還在吃藥呢……而且公司開始忙,唯有用工作痳醉自己……已經兩個星期了,雖然唔慣,但還算接受了……

係呀!上兩個星期整咗樣新野,樣似蛋糕,食落似包,但大b好鍾意食呀,而且食左無敏感。

原來大b對potato都敏感,唔怪之得上次用egg replacer都出疹…… :-(

妳有開爐嗎?互相鼓勵啊!

請看製成品

首頁

尾頁

跳至