在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

I have 3. Working mom, luckily with a good helper and my parents.

If not, can't handle.

They are now in different school, different homework, different date for activities. Very busy but happy!

大宅

回覆:生第三個好嗎?

我已有兩個小朋友,老公好好好好想生多一個,但(1)我30歲了,(2)我心力有限,(3)最最最令我擔心係經濟,如果再生,我肯定要退出職場,放棄事業,同工人一齊湊,單靠我老公一份收入(月入6萬)養一家5口加工人,係生存到,但無錢儲…………

但如果我唔生,依家兩個小朋友加我份糧,生活尚算小康。生就有生存目標,唔生就有生活質素……點取捨?我老公真係成日提,恨到流口水……

子爵府

爸B勳章

lazyqueen80 發表於 13-3-2 17:15
已有一個K3一個K1,兩個都係仔,老公想要多個,我自己就一半半,而家一家四口+鐘點,生多個請埋工人變一家 ...

我啱啱生左第3個!

我頭2個都係仔,1個二年級,1個K1,原本諗住收工唔生啦!

點知有左,都照生埋啦!起初都驚係生仔,因為C6全家同全部孫都係仔。

而照左幾次都話唔肯定,只有1次話係女。

BB女剛滿女,一家上下都好開心,

我係FTM,3個都會自己湊,唔會請工人同鐘點,

我好多朋友都係咁!

見佢地都得,我希望我都應付到,不過相信要D時間適應。

大家加油!!!
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

男爵府

回覆:SandyCPS 的帖子

加油

SandyCPS  謝謝啊!  發表於 13-3-20 00:28

子爵府

回覆 lazyqueen80 的帖子

咁好可以揾到鐘點三餐既!!可唔可以教我边到揾牙?而家找煮一餐都冇人做

我而家第二個快出世,今次會快D開工生理第三個

大宅

引用:Quote:原帖由+lazyqueen80+於+13-03-02+發

原帖由 Winnie_1210 於 13-03-02 發表
我妹追到第四個先追到係女啊!依家8口連工人姐姐,雖然係揍得辛苦、但一家人都好開心!:w ...
嘩!四個小孩,吾係普通家庭可以負擔得起!

大宅

引用:回覆+lazyqueen80+的帖子 咁好可以揾到鐘

原帖由 carly.c 於 13-03-27 發表

咁好可以揾到鐘點三餐既!!可唔可以教我边到揾牙?而家找煮一餐都冇人做
我鐘點係之前幫我做陪月,因佢煮野好好食,搵佢煮三餐貴過請工人,做家務搵另外一個鐘點,其實咁請法係唔抵,但老公唔想再受工人氣,之前三年換三個

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:+本帖最後由+SandyCPS+於+13-3-20+00:29+編

原帖由 SandyCPS 於 13-03-19 發表

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:3個好難請到工人架

原帖由 PandaWhite 於 13-03-03 發表
3個好難請到工人架

子爵府

陪月本身個價已經貴。。。再另加鐘點, 個本好高呀

大宅

引用:回覆+lazyqueen80+的帖子 陪月本身個價已

原帖由 carly.c 於 13-03-28 發表

陪月本身個價已經貴。。。再另加鐘點, 個本好高呀
每月約五千蚊俾EE煮飯錢,因陪月EE要湊孫,無做陪月,佢一日黎一次煮晚飯同預備第二日嘅野,每日四餸一湯,有時煮埋糖水,午餐就預備蒸飯材料,我放飯煲蒸就得,我唔得閒佢會幫我買包、蛋、奶、芝士黎俾仔仔做早餐同下午茶。另一個鍾點$70個鐘,每次三個鐘,一星期一至兩次,我c6好多恤衫要熨,仲有佢返工衫全手洗,所以一定要搵人幫手,唔係每人淨係家務同煮飯用曬時間。

珍珠宮

小朋友上左小學好辛苦, 好多野要跟, 洗錢系其次, 冇咁既精力就系真既, 一個已經好辛苦喇

大宅

我生一個已經唔想生

別墅

本來左生兩個又一仔一女,而且今年哥哥已一年級,阿妹又K2,諗住終於過左最難捱的日子,怎料到意外生左個龍女,差不多四個月大啦!無工人姐姐/鐘點,只係婆婆每天在阿仔放學便過來睇下佢哋,我就要係幾個鐘頭裡煮飯、餵人奶、教阿仔/女做功課、接女、睇佢地練琴••••••真係忙到出煙

禁止訪問

回覆:klcn 的帖子

子爵府

fwan1213 發表於 13-4-6 14:08
我細仔剛一歲,大囡三歲,一月開始加入Ftm 因公司整個部門摺埋被layoff。家有2個姐姐,但老公話等細佬上小 ...
2個小朋友, 有2個姐姐咁多 ??
生左個, 如果經濟許可都OK ...
但係湊0個方面真係好辛苦 !!
要諗清楚

禁止訪問

回覆:klcn 的帖子

子爵府

fwan1213 發表於 13-4-6 16:52
klcn,
係呀。因之前要返工又無老人家幫手,而且兩個都細,一個姐姐我哋吾放心。呢两個姐姐係親戚,所以分工 ...
哦 ...
小朋友真幸福 ! HEHE

不過經濟負擔得起, 問題不大 ~
如果想生多個... 咁就唔好炒姐姐啦
如果唔係, 湊會好吃力 !

我就同99住, 叫做有99幫下手煮飯
我就主力湊三隻馬騮

大宅

生三個吾系問題,主要糸經濟考慮,有間大既屋、有工人或鐘點幫手等就ok

大宅

引用:生三個吾系問題,主要糸經濟考慮,有間大既

原帖由 goodtea 於 13-04-13 發表
生三個吾系問題,主要糸經濟考慮,有間大既屋、有工人或鐘點幫手等就ok

...
我間屋一千尺,而家一定四口,兩個鐘點,但老公好忙,我一個人湊嘅時間多,生多個,請多個工人,變左住六個人,同埋而家生活水準ok,生多個要就住洗,同埋一齊由餵夜奶從新開始過。等大仔入小學睇下點先。

首頁

尾頁

跳至