自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

翡翠宮

回覆:牛高馬大仲坐bb車

5~6歲係大咗d,不過人地鐘意比d仔女座咪由得人!
Under 4歲坐都ok呀!佢地仲要午睡,咪喺車訓下!大家都好!

男爵府

本來個女識行之後都少用bb 車,不過自從有左bb 之後就比佢坐返,因為又拖住佢又揹袋,有時買下野,如唔推車會好辛苦

淳淳豬囡 27/4 出世啦~~3.52KG~~
            2/6 4.37kg    30/6 5.46kg 60cm長

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+sinyeechu+於+13-04-04+發表

原帖由 bearclub 於 13-04-04 發表
有d小朋友表面睇唔到有咩事,例如過度活躍小朋友,未必同你專心行路,好明顯iPhone 、食物都只係氹小朋友乖 ...
Agree!!

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

我出街會帶車仔,下午瞓成2個鐘點抱

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個仔病到死死下,叫他點行,落街爲了睇醫生

公爵府

我女兩歲後好少坐,不過去遠的地方會用,因為方便佢訓覺同我買野

大宅

引用:我有時見到個細路牛高馬大(都有成五、六歲

原帖由 mpldream 於 13-04-04 發表
我有時見到個細路牛高馬大(都有成五、六歲),都仲坐住架bb車(其實架車都唔夠位俾個細路坐,隻腳長到勉強 ...
樓主,每次有人開親呢啲po,都會比人鬧到暈,又話你唔體諒人、又話彧者小朋友有特殊需要、又話小朋友可能有病、、、、、次次都會引起駡戰,你唔好忘記,呢堆bb車出街嘅家長,都識上bk!!:;pppp:

男爵府

引用:其實有D小朋友外表睇唔出有問題,但係如腦

原帖由 peppep2012 於 13-04-04 發表
其實有D小朋友外表睇唔出有問題,但係如腦有事,學習遲緩,都有需要坐BB車代步. 坐輪椅都得但係仲礙眼.

...
同意!會唔會有病唔方便行路?

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+mpldream+於+13-04-04+發表我

原帖由 hayley_leung 於 13-04-04 發表
我睇完你個post,坦白講,我個心真係好唔舒服,係你未了解前唔應該咁諗人,人地可能有D嘢你唔知者,可能人家 ...
拿Bb車出街也不一定是方便。家長用bb車可能有佢地原因。

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+sinyeechu+於+13-04-04+發表

原帖由 hayley_leung 於 13-04-04 發表
其實好多有病嘅小孩都識玩iPhone iPad,食提子,但只係比正常人活動差好多其實係條街度,真係分 ...
Yes,依家好多特殊幼兒中心用緊I pad 來教學(當然幾中一種工具)

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

樓主都幾攪笑,人地幾多歲坐bb車關你乜事,點解覺得人地醜?!你點知人地有無需要?

男爵府

有病無得講。但若果冇病,咩原因都好,呢d家長造就一個港孩出黎,用bb車車個小朋友去學跳舞或其他興趣班,幾諷刺。不如 cut 哂興趣班,練好腳骨力先。

大宅

引用:Quote:原帖由+快樂+於+13-04-04+發表啲人成

原帖由 pigpig 於 13-04-04 發表
總之,人地坐又冇影響我,人地有人地自由,我不覺得有值得討論地方。

...
認同!依家出街真係好大壓力,唔知點解香港多左咁多自以為是嘅判官,有d咩唔順眼就影相、將件事擺上網同人討論,人地父母點教點對自己仔女係佢嘅事,你自己覺得怪諗下咪算囉!唔明樓主點解想行埋去鬧人,真係關你鬼事咩?咁同平時小朋友係街發脾氣,d父母教緊佢時身邊d三姑六婆阿支阿jor有咩分別?香港依家點解少左咁多寬恕?
利申:我暫時得一個未夠半歲嘅小朋友,多數揹佢出街好少用b車

男爵府

點解咁多人鐘意用自己把尺去量度別人?小朋友幾大坐bb車對你有影響嗎?或者那小朋友有特殊需要?

水晶宮

畀面勳章

引用:樓主都幾攪笑,人地幾多歲坐bb車關你乜事,

原帖由 cat_ma 於 13-04-04 發表
樓主都幾攪笑,人地幾多歲坐bb車關你乜事,點解覺得人地醜?!你點知人地有無需要?

...
又唔使我推,話知佢啦!樓主真係諗多咗啦!

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+mpldream+於+13-04-04+發表我

原帖由 Sumi媽些 於 13-04-04 發表
樓主,每次有人開親呢啲po,都會比人鬧到暈,又話你唔體諒人、又話彧者小朋友有特殊需要、又話小朋友可能有 ...
yes,我一見到個topic第一時間都係咁諗,真係次次都駡戰收場,梗有一班人會不停咁話你又知人地點點點,或者人地咁咁咁呢,呢d究竟係藉口or事實,我唔係當事人梗係唔會知喇,不過,我個人覺得樓主講緊既應該係普通的case,如果個小朋友病、有特殊需要……,我相信唔會有人講,甚至會寄予同情,我自己就覺得咁大個仲比小朋友坐bb車的父母,一定有佢地的原因既,不過,我會覺得如果個小朋友無特殊情況,而又真係成5-6歲都仲用bb車,就真係講唔過去囉,呢d我只會覺得通常都不外乎係個小朋友累、扭眼訓、唔想行,父母又抱唔到咁耐,咁咪唯有用bb車囉,但呢d究竟算唔算係寵壞小朋友,就見人見智喇,不過,我就覺得成5-6歲都好大個下,都係時候要教佢學識忍耐~~~

男爵府

畀面勳章

我系上水見過讀小學阿媽接放學,帶埋bb車叫個女上車坐

翡翠宮

引用:有病無得講。但若果冇病,咩原因都好,呢d

原帖由 littlemilky 於 13-04-04 發表
有病無得講。但若果冇病,咩原因都好,呢d家長造就一個港孩出黎,用bb車車個小朋友去學跳舞或其他興趣班, ...
係喎,你又講得好啱喎!!

禁止訪問

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

其實有時去遠程地方,行到咁上下!如果我大仔(5yrs)確實有需要,我會比佢坐下抖陣架!又唔係日日坐,我覺得無問題囉!唔係每個地方都有休息既地方架嗎

首頁
34567...14

尾頁

跳至