烹飪搵食

跳至

首頁
34567...9

尾頁

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-17+

原帖由 icecream1405 於 13-04-19 發表
我聽過個好勁既中醫講,咁佢係我家人既老友,所以成日都會同我地講食d乜野好,食d乜野唔好既。。咁佢話花膠 ...
好勁嘅中醫 我信你我信你,咁要問媽咪拎佢嗰D放咗幾年嘅花膠玩先得,出去買,好驚俾人呃,都係孖呀娘一齊去海味舖shopping hahaaa~ :lol 但但但.. 我真係純粹出於好奇想瞭解多D,點解新膠食咗仲會無益嘅呢??

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-17+

原帖由 icecream1405 於 13-04-19 發表
我早排買左石九公魚煲湯,煲出來既湯超鮮甜又濃,我honey勁鐘意飲,如果你見到有得賣,一定要買來試下煲呀: ...
你又煲湯 其實... 我真係好低能哈哈,我唔識分乜魚打乜魚架wakakaaa~ 我淨係識食,咀刁刁,但處理食材真係要俾D時間我慢慢學了..... 我噚晚拎咗呀娘D鮑魚諗住明天燉,但原來發鮑魚要幾日.... 你話我死唔死 hahaaa~~~~

侯爵府

回覆:今日燉左鮑魚花膠雞湯潤下 ^^

咦~ 啱啱打去問媽咪,佢話唔駛驚,浸下會發返大~ 但但但係,我啱啱去𥄫下𠒇嘢,都係咁上下,好sad....

大宅

引用:好鍾意食花膠,+尤其係阿媽煲果d,+又想起媽

原帖由 lovely_nurse 於 13-04-19 發表
好鍾意食花膠, 尤其係阿媽煲果d, 又想起媽媽的菜了...

大宅

引用:Quote:原帖由+icecream1405+於+13-04-19+發

原帖由 amber-darling 於 13-04-19 發表
icecream 我就係發手痕試呢個先蒸後浸方洗,蒸咗2Xmins,D膠全部好似橡筋咁縮埋 ...
變左好似牛筋咁鑊,你試下再浸下水睇下會唔會好d,我都未試過蒸呢個方法,唔知效果係點樣

大宅

引用:Quote:原帖由+icecream1405+於+13-04-19+發

原帖由 amber-darling 於 13-04-19 發表
講開又講,媽咪整花膠從來唔用薑蔥焗水,但又唔腥架喎,所以我都無用薑蔥,但燉嗰時我就有落薑,真係家家戶 ...
我都唔係次次落薑葱的,屋企有先落埋㗎乍

大宅

好勁嘅中醫 我信你我信你,咁要問媽咪拎佢嗰D放咗幾年嘅花膠玩先得,出去買, ...
食左點樣無益我又唔記得點解呀,淨係記得佢話唔好食乍,個中醫成日超長氣咁講好野,我都唔記得咁多,最記得佢成日叫我地飲多d“普里“茶,最好係陳年果d,加片多片陳皮,話可以排走身體毒素喎!

大宅

你又煲湯 其實... 我真係好低能哈哈,我唔識分乜魚打乜魚架wakakaaa~ 我淨係識食,咀刁刁,但處 ...
我都唔係好識分d魚,要我媽咪帶我去買一次先認得,到我自己一個去買時,都會問多次個魚販果d係乜野魚先買,驚買錯,!你浸唔切乾鮑,去買隻青邊鮑試下先囉,都好好味㗎,解凍就得,好方便

大宅

引用:咦~+啱啱打去問媽咪,佢話唔駛驚,浸下會發

咦~ 啱啱打去問媽咪,佢話唔駛驚,浸下會發返大~ 但但但係,我啱啱去𥄫下𠒇嘢,都係咁上下, ...
你媽咪係咪都用蒸呢個方法㗎?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-19+

原帖由 icecream1405 於 13-04-20 發表
變左好似牛筋咁鑊,你試下再浸下水睇下會唔會好d,我都未試過蒸呢個方法,唔知效果係點 ...
報捷報捷hahaa~!! 蒸完後,我浸咗一日一夜,宜家發到起碼比乾身時大3、4吋呀,又厚身,勁大塊,超開心,我仲痴線到叫老公過嚟睇,佢話我好似養緊花膠咁傻傻哋 wakakaaaa~~~!!! :mrgreen::mrgreen::mrgreen: 同埋,咁浸法,唔走膠之餘,D污糟嘢都浸晒出嚟咁滯,very good~!! XDDD 宜家我收成放晒佢哋入冰格了~

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-19+

原帖由 icecream1405 於 13-04-20 發表
你媽咪係咪都用蒸呢個方法㗎?
佢兩種方法都有用 (蒸+浸 / 浸+飛水),但佢從來都無用薑蔥焗,亦無焗一晚水,飛水都係隨意few mins咋,中間實際過程我又無留意嘅 嘻嘻~ 不過我尚有個疑問,你整完D花膠會否都係有D捲捲哋嘅狀態,唔係可以完全平坦咁放喺枱面架?? 同埋,點為之發夠、夠淋呢??

侯爵府

食左點樣無益我又唔記得點解呀,淨係記得佢話唔好食乍,個中醫成日超長氣咁講好野,我都唔記得咁多:surpris ...
普洱茶? 我有個auntie極鐘意飲普洱茶,基本上佢在家就一定係泡普洱,茶當水飲,可能佢個胃較差,所以我成日形住普洱茶削胃 wakakaa~!! 可能個重點就係塊陳皮,等我下次叫呀auntie試試~

侯爵府

我都唔係好識分d魚,要我媽咪帶我去買一次先認得,到我自己一個去買時,都會問多次個魚販果d係乜野魚先買, ...
唉,呢兩日好多飯局,又要delay我個燉湯大計,老喇,基本都要on diet,盡量一星期大魚大肉一次/一日好了,一定要保住條腰 (但其實我好鐘意食咁嘛,好懷念食唔肥嘅日子,but those days are gone )

伯爵府

amber-darling 發表於 13-4-19 16:45
咦~ 啱啱打去問媽咪,佢話唔駛驚,浸下會發返大~ 但但但係,我啱啱去𥄫下𠒇嘢,都係咁上下, ...

放心啦, 會發番大 ga.
我蒸完都勁縮. 但之後浸完一晚凍水/室溫水, 就會大個本來未蒸前 ga la.

Haha, 再掃落去, 發現你已經好開心, 已發大左了. 無睇個 post 時間添.

大宅

引用:Quote:原帖由+icecream1405+於+13-04-20+發

原帖由 amber-darling 於 13-04-20 發表
報捷報捷hahaa~!! 蒸完後,我浸咗一日一夜,宜家發到起碼比乾身時大3、4吋呀,又厚身,勁大塊,超開心,我 ...
yeah yeah yeah……成功喇,我下次都試下呢個方法先

大宅

引用:Quote:原帖由+icecream1405+於+13-04-20+發

原帖由 amber-darling 於 13-04-20 發表
佢兩種方法都有用 (蒸+浸 / 浸+飛水),但佢從來都無用薑蔥焗,亦無焗一晚水,飛水都係隨意few mins咋,中間 ...
我發完係咁㗎,可以平放,hahaha……不過用全屋最大隻12寸碟都唔夠放!其實你見隻膠漲大左,摸落去軟軟地就ok㗎喇

大宅

佢兩種方法都有用 (蒸+浸 / 浸+飛水),但佢從來都無用薑蔥焗,亦無焗一晚水,飛水都係隨意few mins咋,中間 ...
我中間和右面果隻發左之後係咁樣!

大宅

回覆:今日燉左鮑魚花膠雞湯潤下 ^^

#97係未發前,#96係發完

大宅

普洱茶? 我有個auntie極鐘意飲普洱茶,基本上佢在家就一定係泡普洱,茶當水飲,可能佢個胃較差,所以我成日 ...
可能你auntie當水飲得太多先削胃??因我家姐個胃又係唔好既,成日胃痛,有勁多胃氣頂住,同埋成日食好小野就飽飽滞滞食唔落野,咁呢d時候佢會泡返杯陳年普洱陳皮茶,飲完即刻舒服哂,我有時食到好飽都會飲一杯,飲完勁舒服,隔一陣重要去厠所添:

大宅

唉,呢兩日好多飯局,又要delay我個燉湯大計,老喇,基本都要on diet,盡量一星期大魚大肉一次/一日好了, ...
你鐘意食野,咁你遲d一定越來越鐘意整野食㗎,我就係咁樣,依家好enjoy整野食,屋企人讚好味呢,好鬼有滿足感㗎

首頁
34567...9

尾頁

跳至