在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

1. 人讀私校, 你讀學卷幼稚園
2. 人去自助餐, 你食平嘢
3. 人去迪士尼, 你去樓下公園
4. 買衫特價, 唔駛一定要名牌, 穿耐些, 唔駛日日唔同款
5. 課堂去政府/ymca/樓下街坊會... 唔去 xx playgroup
6. 最好樓下學校, 唔駛交通
7. 睇書去借, 唔駛買新
.....
平有平養係...你自己過唔過到自己那關先? 人補習, 你那個唔補得唔得先?

wcpcelia  agree  發表於 13-5-6 10:38

伯爵府

環保接龍勳章

1. 人讀私校, 你讀學卷幼稚園 <----我已讀有學卷學校
2. 人去自助餐, 你食平嘢<----一件先得1次,唔去咩又怕個女大鄉里
3. 人去迪士尼, 你去樓下公園<------成年冇入過去
4. 買衫特價, 唔駛一定要名牌, 穿耐些, 唔駛日日唔同款<------一樣
5. 課堂去政府/ymca/樓下街坊會... 唔去 xx playgroup<------政府/ymca/樓下街坊會排唔到,唔夠班綜緩B6爭......佢哋優先架
6. 最好樓下學校, 唔駛交通<-----我同個女行返學咋
7. 睇書去借, 唔駛買新<-----呢樣冇得慳。

除非做衰仔衰女 - 唔養父母....都可以生多個。但世事冇完美,你今日因為個小朋友唔養父母,他日佢大個佢都一樣,唔會養你。

大宅

你都識講, 老公會轉工, 一切由零開始,萬一失業,不但係經濟,所面對的壓力,又如何呢 ? 很多家暴都因此而起

想小朋友有伴係好事,但都要量力而為,萬一處理不好,反而連累佢

大宅

kiubaby 發表於 13-4-26 17:29
你真係好有計劃,以我地既收入,對退休生活都無乜期望....
將來仔女會唔會供養番我係未知之數,我亦唔想老咗 ...

老實講,家庭的連繫好講小朋友的性格,多兄弟姐妹,也未必有照應,我有好多朋友, 屋企幾兄弟姐妹, 長大後大家好似陌路人咁, 反而一個,可以會訓練出獨立
第二, 真係唔會諗住佢地會養你或者會比家用,如果佢地自己有頭家,又或者大洗王,比唔到錢你地又點?唔通你等政府養,生果金 ?

第三,而家經濟環境大家都唔知點,你地又未穩定,萬一有什麼閃失,將來大家一定會有怨言

禁止訪問

玩具勳章

大宅

除了收入重有好多考慮. 我先生想生多個, 想BB有company, 但我好抗拒, 因我唔後生,覺得由準備到出生日日都擔心, 到BB出世又因take care BB問題同99好多argue (我請佢到我家住, 原意係工人做佢睇實, 但她要所有人聽佢個套, 冇商量, 所有人都不對), 但我唔放心比工人湊. 另外我自己係大家庭, 童年直到這一刻都覺得媽媽偏心, 常常會唔開心, 雖然我們兄弟感情好好, 對我個人來說我想張所有愛給我一個孩子.

大宅

我又答:
1. 人讀私校, 你讀學卷幼稚園 <----我兩個都入讀有學卷學校
2. 人去自助餐, 你食平嘢<----我仔5歲,囡2.5歲,都未去過
3. 人去迪士尼, 你去樓下公園<------我仔5歲,囡2.5歲,都未去過
4. 買衫特價, 唔駛一定要名牌, 穿耐些, 唔駛日日唔同款<------執人哋舊衫
5. 課堂去政府/ymca/樓下街坊會... 唔去 xx playgroup<------一樣
6. 最好樓下學校, 唔駛交通<-----我兩個都係行去
7. 睇書去借, 唔駛買新<-----去圖書館借書

我應該係平養的代表者瓜...哈哈..但每月支出:供樓$7400;工人$3920;仔女學費$3200......淨係呢幾樣都已經用咗一半啦!

不過咁,雖然生活質素降低,但見到佢哋兩個可以一齊玩,一齊健康快樂地成長...我哋都捱得幸福。

所以真係睇你的心態如何!

大宅

陪月勳章 BK Milk勳章

回覆 mannam0609 的帖子

工人點只4千蚊一個月, 仲未計佢食你, 醫療, 機票... 包呢樣個樣, 起碼要7千, 同分分鐘換來一肚氣呢!

大宅

回覆 fokitty 的帖子

係呀,$3920只係基本個個月的工資咋...其他雜費.....計計埋埋真係唔少嘢。不過咁,請着個好的都算好彩架啦!

大宅

不如等你老公轉左工先考慮呢個問題, 你要供樓又要俾家用....就算大囡唔係要學好多課外活動...我覺得都幾緊下

男爵府

我同樓主收入差不多, 囡囡讀小四, 都冇後悔唔生多一個, 因為小朋友年紀越大, 支出會越多, 尤其現今好多小朋友家庭環境好, 物資充裕, 當小朋友到較高年級時會比較, 大人會明因為要慳錢唔可以亂買物品, 但小朋友唔係咁易明白呢種情況;

再加上在職媽咪根本冇咁多時間教小朋友讀書, 當小朋友成續未如理想, 一係你容忍到佢成績差, 一係比錢補習社教, 每科都係錢 所以未生多一個前自己同老公都係諗清楚, 唔後悔就ok

男爵府

小學程度比以前深好多,除非自己教得到冇問題先可以慳番D補習費!!
(有時候教到嘔血)

小朋友由出世至成人十幾年不用去食自助餐,主題公園,着新衫,去旅行....都得,要從小教導有方和性格生性成熟,讀書勤力上進,唔比較,冇自卑,身體非常健康,明白事理冇行差踏錯....

現在社會唔同,將來工作比現在更難,點解唔比小朋友行條路舒服D,開心D!!老來退休想環遊世界,有$去娛樂而不是靠政府或加重兒女負擔!!!

珍珠宮

畀面勳章

我都同意要有经济基礎先生同细的不是大的附屬品

但我觉得呢到好多人因為只有一個细路而变成怪獸父母. 這樣培養出來的獨生子女長大了真的可以自立或成材?父母可以放心退休去旅行暵世界?

家庭教育真的重要过金錢. 我細個因為成績差,父母又不懂教,三年級開始一至五日日補習到六点. 但補習有作用嗎?我一樣升 band 5 中学
反而 form one 開始无補習, 但突然好鐘意讀書, 跟著升到大學
所以讀書係靠自己同父母的关心,不是靠補習

我父母小学時送我去学游水等暑期班,想培養我這培養我那,有用嗎?我没有兴趣. 学時懂,長大了就咩都吾記得晒了

小一開始个个月去一次荔园,逢星期曰去街食,不知有没有增廣見識,冇咁大鄉理,但有做成冇心向学

陶傑的文章教現今父母教小孩真的值得細看,不帶你的小朋友去半島食飯絕對有好處
外國也有書教不要讓小孩子從小住好的房子和环境,应當讓他們住在差但安全的环境中

子爵府

回覆:家庭月入三萬 好唔好生多個

我家庭月入係樓主double都吾敢生多個!我基本開支:住$14k, 保險$7k, 全日n $4.5k 水電etc $1.5k 已經27k仲未計家用两人返工開支零用!真係冇錢生多個

大宅

引用:1.+人讀私校,+你讀學卷幼稚園+2.+人去自助

原帖由 cindytsg 於 13-05-06 發表
1. 人讀私校, 你讀學卷幼稚園
2. 人去自助餐, 你食平嘢
3. 人去迪士尼, 你去樓下公園
我贊成!

大宅

回覆:jthl2013 的帖子

你們的孩子冇病冇痛冇自閉冇情緒病都是恩典了。錢買不到健康和幸福。我本身一子一女,預左要平養他們,不過我都係擔心他們健康其次才是金錢。我是教直資中學,見得很多中產家庭的學生,他們有大把資源,卻不是人人也可以出類拔萃。擔心夠不夠錢也要擔心自己有没有時間耐性心力比他們。我個人認為兩個總比一個好。

miumiu819    發表於 13-5-8 00:34

大宅

回覆:jthl2013 的帖子

我沒有豪養我的bb,但學其他jm一樣可以嘅話咩都比佢見比佢試,行街市,食自助餐,要用錢的不用錢的都去試,坦白講,錢用得鬆動啲,我就可以比多啲時間同機會bb去試唔同嘅野,心態上我唔需要為錢而限制我去教bb認識呢個世界會舒服好多,人人要求同搵錢能力唔同,但確實現時物價通漲,樣樣都係錢,我自問有能力亦有方法教好我bb同讀書,但我亦不打算生多個,時代變了,今日我的bb三歲已比我讀初中時的英語流利,亦已能與外籍老師溝通,所以我們總不能說從前的家庭都有幾兄弟姊妹,為什麼現在不能…

男爵府

其實呢D叫基本洗費不是豪養!連學校改直資私校就知道年代唔同!如果收入穩定每年加薪或者本身有學歷經驗就話唔駛驚搵工難失業之類問題!淨係養四大長老己是問題!同時有冇咁多時間倍兩個BB,放工都累邊仲有精力教和湊,除非做ftm!

大宅

我好明白樓主..好有同感
我o既處境同你好相似
家庭入息三萬到..好想生多個..

我自己的入息好穩定..但不多...好在公司年年都有加薪..我諗幾年後最少都會有20k
我c6又係覺得而家份工無乜前途...想轉行..

我基本開支:住..唔使錢, 保險2000, n班4000, 水電etc $2000, 工人3920

別墅

我家庭總收入只係3萬左右, 我都就生第2個, 我認為有兄弟姊妹太重要了, 平有平生, 唔一定要去私家, 去最貴的學嘢都可培養孩子, 再想就會唔生架. 介紹 汪培珽的 "還好, 我有2個孩子" 仔睇啦, 你自己揾答案啦! 圖書館都有得借架!

首頁

尾頁

跳至