自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

回覆:(媽媽請入)生仔趁嫩生定遲d 先好?(更新)

我覺得24-5歲生最好..我覺得自己太遲生

子爵府

睇你同老公幾時係埋一齊囉,
如20歲就一齊, 咁24,5生都OK, 都好多時間過2人世界
如果30歲先一齊, 咁可能32,3就要生喇

不過最最最重要都係有經濟基礎, 冇$冇屋唔好生!!!

男爵府

我就23歲結婚,已經有物業同穩定現金流,但因為想二人世界所以25歲先PLAN生BB。。。最後26歲生左,而家BB7個月,但比我再揀我結婚後即生

伯爵府

好媽媽勳章

引用:早d生好。我生大女16歲細女就18歲。佢地大

原帖由 GARNETT 於 13-05-16 發表
早d生好。我生大女16歲細女就18歲。佢地大哂我都係30幾。又無代溝

...
直情好似3姊妹

我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

子爵府

趁早生但要經濟穩定

禁止訪問

畀面勳章

引用:+本帖最後由+ddkylie+於+13-5-16+21:10+編

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

妹妹貓咪 發表於 13-5-16 23:24
睇你同老公幾時係埋一齊囉,
如20歲就一齊, 咁24,5生都OK, 都好多時間過2人世界
如果30歲先一齊, 咁可能32,3 ...

冇$冇屋唔好生!!! --->有錢有樓唔代表你俾到個有愛又溫暖既家俾小朋友既

我識好多人都係冇樓都照生, 好多人冇乜錢都照生, 一樣可以好幸福

小鹿barbie886    發表於 13-5-16 23:53
小鹿barbie886    發表於 13-5-16 23:53

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+YUKIYAN+於+13-05-16+發表有

原帖由 oknsca 於 13-05-16 發表
我21歲生!依家2個仔都高小喇,我都發展緊我嘅事業同進修,事在人為啫!

...
你就好啦!好羨慕呀!
我大果個就黎6歲,細既先歲幾,有排涯呀!
我生完大女都有繼續讀書,畢業後因為要全職湊佢,所以無繼續讀上去,見到d同學個個已經係專業人士,我就好感概不過我都有同自己定下目標,等佢地中學,我就會繼續讀書,希望到時真係做到啦!

終於有褲着!

子爵府

有經濟支持,丫媽6299support一定係早,生完可以再讀

子爵府

好媽媽勳章

引用:有經濟支持,丫媽6299support一定係早,生

原帖由 hui.lai 於 13-05-16 發表
有經濟支持,丫媽6299support一定係早,生完可以再讀
講得無錯,如果當初我99肯幫我湊大女,我會繼續讀落去,但奈何阿媽又話要番工,唔肯幫,甘算啦,自己湊大先啦!

終於有褲着!

侯爵府

育兒性格勳章

後生生 雖然經濟基礎未算穩健
咁咪兩公婆捱下囉 後生生b對bb同媽咪身體都好d

大宅

其實人人不同,例如有些人讀完書都23、24歲啦,之後即使28結婚,點都30歲先會生bb...有些人讀完中學,做幾年野23,24歲就結婚,20中就ready 做父母。我自己就好遲先生,如果可以再黎過,我希望可30左右生第一個,35歲前生多一個就prefect 了。

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

趁嫩同草夠錢之間,取個平衡點

我是一隻喵

翡翠宮

引用:Quote:fatchu@home+發表於+13-5-16+21:24+

原帖由 ddkylie 於 13-05-16 發表
其實點為之穩定?老公收入超過x 萬?定係屋企本身有支持?
我意思係感情同相處,講真,拍拖幾耐都好,一齊生活係另一回事,如果關係脆弱,萬一有左或生完就話離婚,有咩謂?

子爵府

引用:我28歲生,我覺得遲

原帖由 黃二少奶 於 13-05-16 發表
我28歲生,我覺得遲
Me too

大宅

如果你有心做阿媽,更是嬾好,生得出個B就預左為佢付出,自己的事業都擺埋一邊架了,湊大仔女教得好,我覺得比任何嘅事業成功更加有成就!!而且唔系話要B就無事業,睇個人能力問題姐。我26生都覺得遲了我好enjoy 做ftm 架~~

禁止訪問

珍珠宮

30-35歲生最好,我係呢個組別,廿幾歲時處事唔成熟,人生經驗不足,後生衝動 ,點能教好下一代。到三十過後人定性啲,社會經驗豐富左,而且兩公婆事業上軌道,有車有樓有儲蓄去迎接新生命,當所有野準備好時,日子過得好幸福,女人都係想要呢啲生活。體力唔係問題,最多攰少少。

男爵府

我想講有時唔係話你想生就有得生女人越遲開始機會就越少
Nijnje

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

早生好,修身快,
21歲已經2件

首頁
34567...10

尾頁

跳至