婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回

引用:姑奶叫我名字,+我叫佢家姐,姑仔,+叔仔叫我

原帖由 ka媽 於 13-07-27 發表
姑奶叫我名字, 我叫佢家姐,
姑仔, 叔仔叫我亞嫂, 我叫佢地名字.
幾好呀,大家以禮相待,一句稱呼姐

大宅

回覆:姑9有冇叫你地做大嫂?!

姑仔比我大,我結婚十一年來從未叫過我做阿嫂,只叫我的名字,開頭會有點介意,而家過咗咁多年都睇化嘞,都系一句稱呼啫,唔使咁認真。

男爵府

從來冇, 名都冇叫過,
開頭覺得佢唔like我, 可能因為同老公ex熟有關,
不過過左5年慢慢都叫可以閒聊2句,
都唔望有日佢會叫我阿嫂...(我仲細佢一年)

大宅

BK Milk勳章

依家呢個年代我覺得無咩所謂,
叫名都OK, 我同我姑9&佢老公都係互相叫名,
我妹妹叫我老公都唔係叫姐夫, 都係互相叫名,
果時未同C6結婚,
我媽咪都叫C6唔好叫佢伯母,
要叫姐姐/靚女, 唔好叫到佢老晒~
都係依家結左婚先跟我叫媽咪~

大家年輕人無所謂啦~
叫輩份好似叫到好老咁....

男爵府

姑9應該叫你做弟婦wo
我姑9都係叫我名 唔想比人叫“底褲”
我就叫姑9做家姐

伯爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章

我姑仔都唔叫我,
佢都唔會教個仔叫我…
同個仔講:唔好搞「人地」…
我諗我個稱呼就係「人地」囉

係有時姑仔同我老公講開我,才會稱呼我英文名

複式洋房

我叫阿嫂個名,阿娟,由未嫁到而家生家左,叫足十年,覺得親切啲!在心中!她會感受到!

別墅

引用:姑9應該叫你做弟婦wo我姑9都係叫我名+唔想

原帖由 yahho 於 13-07-29 發表
姑9應該叫你做弟婦wo
我姑9都係叫我名 唔想比人叫“底褲”
我就叫姑9做家姐
Agree

伯爵府

BK Milk勳章

最搞笑係我奶奶成日話我唔嗌佢又話唔嗌姑奶,咁又見姑仔嗌吓我,多餘!

每天在家安胎...生活苦悶!但亦為迎接小新命的來臨而感到興奮和緊張!雖然生活苦悶,但有丈夫疼鍚和愛護。是我感到最幸褔的!

伯爵府

回覆:flower_1437 的帖子

我都係say hi

伯爵府

flower_1437 發表於 13-7-11 19:13
我個姑9同叔仔都冇,見親面都唔會叫,最多say hi!跟住大家互當透明,見到佢地就憎!咁大個人唔識煮飯就叫 ...
我姑9唔講野,見面時我主動SAY HELLO!,走時就SAY BYE! 佢只會同佢自己仔女講野,擋我地全家透明,平時食飯溝通就6299做聯絡人,聽C6講佢地由細到大都冇乜兩句

男爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章 BK猜猜猜慶中秋 畀面勳章

我姑9姑仔都係叫我名,親切D..

禁止訪問

男爵府

年紀好近叫英文名咋

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我個姑9同叔仔都冇,見親面都唔會叫,最多s

原帖由 flower_1437 於 13-07-11 發表
我個姑9同叔仔都冇,見親面都唔會叫,最多say hi!跟住大家互當透明,見到佢地就憎!咁大個人唔識煮飯就叫 ...
我老公最大,我有兩個叔仔同一個姑仔,佢地都結左婚,全部都係叫我大嫂,我又接受呢個稱呼

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

禁止訪問

回覆:null

侯爵府

以見面叫人嚟講,應該係由細叫大嘅,即係話叔仔應該叫你哋"大哥大嫂",你哋應咗佢就ok,唔一定叫番佢"叔仔"嘅。 而你C6應該叫你姑9一聲"家姐",而你可以跟C6叫"家姐"亦可以叫"大姑9",咁姑9應咗你哋就ok,唔一定叫番你哋架。
當然如果姑9响聚會中途有野同你講,就應該叫你名或者"阿嫂"。
所以提提樓主都要記得入屋叫人, 唔好比藉口人話你冇家教哦。

至於煮飯嗰度,傳統嚟講長兄為父,長嫂為母,如果99負責煮開飯嘅,佢唔响度,嚴格嚟講應該大嫂煮架。

唔啱聽或者我有講錯嘅唔洗理我,我路人嚟咋,千祈唔好插我!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

叫名only

侯爵府

引用:以見面叫人嚟講,應該係由細叫大嘅,即係話

原帖由 SmileFoReVeR 於 13-08-02 發表
以見面叫人嚟講,應該係由細叫大嘅,即係話叔仔應該叫你哋"大哥大嫂",你哋應咗佢就ok,唔一定叫番佢"叔仔" ...
我係大姑9又係大嫂,我女家好新派,男家幾傳統,我自己從來唔擺款,乜都唔計較,所以同d叔仔妯娌細佬同佢老婆都相處愉快

大宅

引用:我個姑9同叔仔都冇,見親面都唔會叫,最多s

原帖由 flower_1437 於 13-07-11 發表
教養問題!!

首頁

尾頁

跳至