跳至

首頁
34567...11

尾頁

複式洋房

vhhnvhhn 發表於 13-9-30 15:31
所以出年K1我會轉校!比$唔重要,但係值唔值係重點!
贊同!

別墅

回覆:storge_man 的帖子

去年出席過親子運動會,程序上的確有點亂,見到班主任要主持比賽但又無計時器用,老師臉色也有點無奈,後來叫家長自己取出智能手機計時。成個活動又勁overrun.

男爵府

回覆:Sunkids媽媽揮手區

點解仲未叫家長買冬季校服?

別墅

引用:Quote:sunsetboulevard+發表於+13-9-25+10:

原帖由 storge_man 於 13-09-30 發表
其實呢間學校持續幾年通告訊息混亂、行政安排不當、老師流失量高一早係家長圈嘅人都知道!所以我同埋身邊好 ...
除佐通告語言不一、so far 其它都ok。我個女讀佐N班一個月已經成功戒片、之前我用佐3個月都戒唔到。班主任都好有交代。我個女仲吟詩俾我聽。佢亦都會成日話要返學。我暫時都好滿意。

大宅

引用:Quote:原帖由+storge_man+於+13-09-30+發表

原帖由 sunsetboulevard 於 13-10-01 發表
除佐通告語言不一、so far 其它都ok。我個女讀佐N班一個月已經成功戒片、之前我用佐3個月都戒唔到。班主任 ...
咁快成功戒片請問你個小朋友係返全日定係半日?

別墅

回覆:allaboutbb 的帖子

呢度系咪多數n班媽媽呀?有冇k1媽媽呢?有冇Fb or whatsapp 群組架?

大宅

引用:呢度系咪多數n班媽媽呀?有冇k1媽媽呢?有

原帖由 hei2010 於 13-10-01 發表
呢度系咪多數n班媽媽呀?有冇k1媽媽呢?有冇Fb or whatsapp 群組架?
我囝囝讀K1

大宅

我小朋友喺sunkids讀完4年,現升p1了。
個人認為行政有時是有點亂,但我可以接受。通告我多睇英文版,沒空再看中文了,咁耐又無問題。
老師方面,4年前其實已經年年會有net走,咁多年都係咁。但咁多年接觸的net我都覺得有用心愛小朋友,同用心教的。
其實每個家長要的都唔一樣,先了解學校是否適合自己比較好吧。
讀了4年,我自問工作忙,同小朋友相處時間多用於玩樂,學習呢,真的都交給sunkids了。反正愉快學習是做到了。sunkids呃錢嗎?我又唔覺。讀之前已知無學券,除了每個學期書薄費,我無印象有其他大支出。
如果再給我揀一次,我還是會揀sunkids。

大宅

活動亂我都同意,我都試過同主任提出過一些意見,再下一年同一個活動就改了。
其實以前sunkids沒有咁多班學生,所以老師們可能要一點時間才可作出較好的安排。

別墅

要兩文三語環境, 屯門真的沒有甚麼選擇......

大宅

老實講, 間間學校都有出現行政混亂, 我囡之前讀另一間均有此問題; 朋友既小朋友讀其他學校, 也一樣有此問題..... 所以我對通告既內容有唔清楚, 會打電話返去學校問, 又或者寫張memo問班主任.

學術上, 我就覺得問題不大, 小朋友n班返學, 大部份學校都主要學自理, sunkids更教了部份k1課程, 最重要小朋友係愉快學習. 我自己覺得學校交足功課了.

我囡今年既k1班,以我知只有一個係新生,其他全部原校升上去, 如果學校係好差,冇理由咁多人都原校升班, 應該好多小朋友都轉校? 有k1轉校既小朋友, 係轉去有學劵又唔同情況.

舊年教我囡的net 都走左, 但我又唔怕學校net teacher 年年走, 我見其他學校都有此情況, 就算有學校校長在學期內走, 學校都可以繼續運作, 情況同各大小企業都有人離職及請新人一樣,問題不大.

我覺得學校係有改善既空間, 所以我遇到特別事情都會打電話同學校傾,學校都接受意見及會作出改進.

以上只係我對學校既睇法, 可能與其他家長既睇法不同, 請不喜勿插.

民房

回覆 alicelho 的帖子

同意alicelho要兩交三語屯門真的比出面選擇小....
我小朋友返左n 1個月, 直到現在睇得出佢都喜歡返學, 放假都提要返學學...
返到屋企會唱返學校d歌及舞, 又成日提起佢個班老師d名...
因為返得1個月我對學校行政或其他都不太清楚是否亂...
只知小朋友返得開心
我都想聽多d其他媽媽意見, tks~

別墅

引用:老實講,+間間學校都有出現行政混亂,+我囡之

原帖由 mrslili 於 13-10-02 發表
老實講, 間間學校都有出現行政混亂, 我囡之前讀另一間均有此問題; 朋友既小朋友讀其他學校, 也一樣有此問 ...
好認同,致现時维止都滿意!

別墅

引用:Quote:原帖由+sunsetboulevard+於+13-10-01

原帖由 allaboutbb 於 13-10-01 發表
咁快成功戒片請問你個小朋友係返全日定係半日?
半日上午班。

複式洋房

siumanma 發表於 13-9-30 21:20
去年出席過親子運動會,程序上的確有點亂,見到班主任要主持比賽但又無計時器用,老師臉色也有點無奈,後來 ...

唉!上年嘅情況不提也吧!我地d家長同佢反映時,樣樣野都話會處理同改善,但每次活動都係咁亂,真係唔知佢點樣為係會改善。

複式洋房

每間學校都會有一d家長因某d原因會覺得間學校好或者不好,我小朋友起初入讀呢間學校都係因為早幾年一d家長嘅口碑,但眼見年年都有超過一半以上嘅老師離職、行政混亂、活動安排混亂及超時,就我地班家長觀察到及k3班家長前輩家長分享,真的好似間學校走緊下坡播?!

別墅

NC班ms tammy 返咗未?定係resign咗?

11Bg  都冇通告講  發表於 13-10-3 10:39

大宅

引用:HI,+全日N班

原帖由 alicelho 於 13-08-15 發表
HI, 全日N班
唔好意思,借位一問n班面試大約係點?thx

大宅

引用:Quote:原帖由+allaboutbb+於+13-10-01+發表

原帖由 sunsetboulevard 於 13-10-02 發表
半日上午班。
我囡讀下午NC班,希望佢都快D成功戒片啦!

大宅

回覆:lcycindy 的帖子

昨日冇見到Ms Tammy,前排都係Ms Belinda打電話俾我

首頁
34567...11

尾頁

跳至