自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

水晶宮

回覆:娘家出外食飯,邊個埋單???

你應該出聲,可能你人多,你出兩次細佬出一次都fair d…唔好話你老公小器,你娘家果邊都要識做

水晶宮

summertown 發表於 13-9-12 16:38
我家有個習慣,同大家分享下:

我地幾兄弟姐妹除比家用外,每月會額外夾一個定額出來(幾百元),

好方法, 但我家庭唔可能推.

擁有 "飲食金牌" 的成員, 係唔會咁易放棄.

肯夾, 就夾, 唔夾免問, 廢事除埋佢收唔返.

summertown  唉,果真家家有本難念的經!  發表於 13-9-12 17:36

男爵府

平日通常係我老豆畀,做節/父母生日就同家姐夾份

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

以前阿娘在生,阿娘俾,我地各自俾一舊錢阿娘。

阿娘不在,多數係幾個姊夫爭住俾。

不知所謂的乙陸!!!

子爵府

你細佬已經習慣左, 如果你唔開聲, 以後都預左係你俾. 細佬未結婚又慣左次次你俾開, 如果只係兩個share, 佢未必願意, 試下計大人頭囉!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

多數得我同我媽去街...基本上我比..
不過有時食快餐..就我媽比囉..
因為我唔鍾意排隊買野食...
所以多數我媽同仔仔去排....
咁就我媽比埋錢囉..

如果比我揀...我唔會去食快餐

如果我哥係度...就多數我哥比...
因為佢極少同我地出街.一年可能1-2次..

大宅

回覆 Minnie2010 的帖子

通常都係老公埋單, 但其實屋企人都出來做事, 最好AA制, 真係唔記得就下次請番囉, 屋企人無計既.

水晶宮

回覆:LedTV 的帖子

題外話,我老公係大佬,有大食大一向佢埋單,都提過aa俾人話計較,我心諗,又唔係好有錢,唔計父母俾返自己份好正路,你咩都唔駛出仲好意思話人計較

lok1503    發表於 13-9-12 17:28

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大家最好傾番,一人夾一份錢

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:你唔好話你嗰個係細佬啦,+我同媽,+哥食飯,+

原帖由 月光兔 於 13-09-12 發表
你唔好話你嗰個係細佬啦, 我同媽, 哥食飯, 我媽都老馮要我埋單, 仲隊張單比我, 皆因我媽重男輕女, 咁攪法真 ...
我阿媽又係:"你阿哥冇錢,你比啦,自己人冇所謂"

如果我阿哥比,佢就黑面。

lok1503    發表於 13-9-12 17:28

男爵府

唔知點解做細佬果D人

大宅

回外家出街食飯多數我兩個細佬輪流俾, 有時我老豆俾, 因為佢地逄SUNDAY回我家食住家飯.

水晶宮

luckybaby2011 發表於 13-9-12 16:59
題外話,我老公係大佬,有大食大一向佢埋單,都提過aa俾人話計較,我心諗,又唔係好有錢,唔計父母俾返自己 ...

飲食金牌......., 大晒.

出聲的, 是罪人.

大宅

我家有5姐妹,4個結左婚,有7個小朋友;我地tea的話會一人一次或者每人拎$100出嚟,而晚飯通常除5,總之5姐妹每人一份~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Minnie2010 發表於 13-9-12 15:51
我弟弟今年28歲,出來社會工作多年,人工$20000內。

我結婚6年,每次家庭聚餐(酒樓為主),都是我老公埋 ...

是我老公小器?是弟弟計較?What can I do?
我覺得唔係你先生小器. 是你弟弟/媽媽 唔識做.

試下 私下同你弟弟/媽媽 講下, 叫佢地間歇性比錢. 如果你覺得 講唔到/講左 都 唔 work, 食少/平 d

男爵府

Sorry,之前按錯掣send左。都唔知點解個個細佬都係咁,我細佬都係,出親去老馮我地俾錢,到我地一家同奶奶姑奶食飯,我老公做細佬,又係次次要個家姐埋單,搞到我都唔好意思,返屋企話老公

大宅

我地就慣左除4份。4兄妹比。其實你地有壓力應該出聲。叫細佬出返一份囉。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:你細佬太自私!

原帖由 michaelytt 於 13-09-12 發表
你細佬太自私!
agree, 老逢

公爵府

畀面勳章

我娘家一向是夾錢食飯~ 出來做事就計一份的了~ 沒分輩份~

大宅

想問你細佬有冇比家用你父母, 你又有冇呢?
如果細佬有比家用, 你冇比, 甘佢唔埋單都ok

首頁
34567...13

尾頁

跳至