自由講場

跳至

首頁
34567...32

尾頁

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

批評媽媽帶幼兒去女更衣室/女廁的人好自私!

唔比人批評媽媽帶幼兒去女更衣室/女廁的人更自私!

每個人都會有自己既立埸, 既然你覺得擔心既, 咪同個5歲仔入女更囉.....但有D人真係好介意既, 你都唔可以強求人地接受架喎....

既然呀仔既安全係咁重要, 咁D閒人講幾句, 比人投訴下, 就係小事喇...保護幼兒受小小委屈有咩所謂?? 何必要人地夾梗接受呢?? 你帶個仔入去, 佢都係投訴下啫, 連批評都要比人話..香港, 仲講咩言論自由丫.....

講明先, 我唔介意5歲男孩入女更, 但我自己就唔會帶自己5歲既仔入女更......如果爸爸唔得閒, 情願唔鬼去游.....

Vickymak2003    發表於 13-9-20 01:53
ferrari2007    發表於 13-9-20 01:01
biba2013    發表於 13-9-19 23:55
mrchuchu  Agree   發表於 13-9-19 23:40
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:Anpanmama+發表於+13-9-19+14:20+各

原帖由 cheukpan 於 13-09-19 發表
香港既某部分的思想文化好怪...
好多地方D人係唔會太理14歲以下男仔會否侵犯別人
因為好多14歲以下男仔都冇 ...
不如話你思想奇怪,14歲唔夠膽?而家幾多12歲已經性行為!

小bie豬  係囉,仲話0-14歲係一般可以帶入女廁/女更衣室的年齡範圍  發表於 13-9-19 15:24

水晶宮

八婆仔@ 發表於 13-9-19 14:23
第3點不同意!

我有個學生小二已經非禮小五小六女同學

早2年我直情放lunch 時俾2個附近2個小學生(估小4-小六到), 掃我pat pat
佢地掃完我即跑, 仲望轉頭對住我奸笑, 其中一個問摸唔摸到?

佢地未必係想滿足性慾, 佢地開始有好奇心架啦

男爵府

回覆:批評媽媽帶幼兒去女更衣室/女廁的人好自私!

我有個仔,但站在女性角度同樣我亦介意十歲八歲男孩入更衣室!

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

cheukpan 發表於 13-9-19 14:05
1. 幼兒自己去男更衣室/男廁有安全問題(依家咁多自由行, 比人捉走左去大陸賣點算!?)
2. 男更衣室/男廁有可 ...
3. 14歲或以下男童並沒有完全性能力/完全性慾, 因此不可能侵犯女性

嘩, 你應該將呢個大發現去 d 科學期刊去發表呀......

幼兒, 幾多歲先為之係幼兒呢?

fyi. 8歲或高過某一高度係不可以進入異性洗手間/更衣室的.

伯爵府

引用:好惡。我覺得有囝囝媽咪可以期望別人明白、

原帖由 NicoSimm1001 於 13-09-19 發表
好惡。

我覺得有囝囝媽咪可以期望別人明白、接受。但如果有女性覺得唔自在、覺得介意,都唔可以咁鬧人自私 ...
私隱重要過命仔?

大宅

回覆:批評媽媽帶幼兒去女更衣室-女廁的人好自私!

根據香港法例第132BL章「公廁 (行為及舉止)規例」, 五歲以下嘅小朋友由 親人陪同先可以入異性洗手間, 五歲以上已經 係唔啱架啦.

(1) 在公廁內,任何男性不得進入撥作女性使 用的部分,但年齡在5歲以下並由一名女性親 屬或護士陪同的男童,則不在此限。 (2) 在公廁內,任何女性不得進入撥作男性使 用的部分,但年齡在5歲以下並由一名男性親 屬或男護士陪同的女童,則不在此限。

ferrari2007  犀利  發表於 13-9-20 01:04
小bie豬    發表於 13-9-19 15:25

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

cheukpan 發表於 13-9-19 14:05
1. 幼兒自己去男更衣室/男廁有安全問題(依家咁多自由行, 比人捉走左去大陸賣點算!?)
2. 男更衣室/男廁有可 ...
唔認同第3點,我曾經比個5歲男仔走埋來係咁扮好熟咁,伏落我個胸度,我同佢唔係好熟的.
又有一次,係地鐵我比個小學生非禮,摸pat pat.

禁止訪問

伯爵府

BK Milk勳章

如果媽媽唔可以帶一個 "5歲小朋友" 去更衣室,

而要求 "5歲小朋友" 要自行單獨一人去更衣室,

媽媽會唔會觸犯左應有"家庭崗位條例" ?

媽媽會唔會犯上疏忽照顧罪名 ? (如小朋友在更衣室內滑到而受傷).

我係講緊 5 歲小朋友 , 唔係7-8歲以上個D啊,

唔好話我係怪獸家長啊 ~~

認真就輸了!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

爸爸帶5歲女入男厠/男更衣室, 唔會有人覺得有問題, 點解亞媽帶囝就有問題
而且, 一個女人帶住個5歲囝, 就算佢自己可以入男厠, 亞媽去女厠. 男孩出來唔見亞媽會大喊, 又最怕佢自己走左去.

(利申: 我有兩個囝)

大宅

引用:根據香港法例第132BL章「公廁+(行為及舉止

原帖由 少理阿爸 於 13-09-19 發表
根據香港法例第132BL章「公廁 (行為及舉止)規例」, 五歲以下嘅小朋友由 親人陪同先可以入異性洗手間, 五 ...
copy的

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+Chowying+於+13-09-19+發表請

原帖由 少理阿爸 於 13-09-19 發表
因為此問題耐唔耐都有人問,我上次都見人答左,真係有喔
我希望大家尊重法例,唔好要求别人做超越法例既事,剝奪其他人既權利。

總有離別的時候

伯爵府

咁倒反轉諗,你話你個小朋友好細個,其他人望佢可能覺得佢好大個,其實有能力自己更衣,如果一定要帶入女更衣室,都係個小朋友要用毛巾姐下對眼,而唔係叫所有女士走入去一格格入面換衫避佢一個

ferrari2007    發表於 13-9-20 01:10

珍珠宮

好媽媽勳章

14歲仲要媽媽照顧,真係令我大開眼界

ferrari2007  這是怪獸中的怪獸  發表於 13-9-20 01:10

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

cheukpan 發表於 13-9-19 14:14
希望你可以為你講既野提供更多研究報告或依據...

強姦法例早前都定義14歲以下男童冇強姦能力

一早已經俾人批評不合時宜啦

得閒睇下新聞, 14歲以下男童點會冇強姦能力呀

翡翠宮

好媽媽勳章

#81 ----- 但0~14歲會係一般可以帶入女廁/女更衣室的年齡範圍囉<<<<
下~~~ 14 ???? 我個係仔, 我都唔同意呀~~~~

禁止訪問

大宅

回覆:批評媽媽帶幼兒去女更衣室-女廁的人好自私!

http://www.legislation.gov.hk/blis_ind.nsf/CurAllChinDoc/1862FDC8627C4AB04825689D00099AF6?OpenDocument

首頁
34567...32

尾頁

跳至