自由講場

跳至

首頁
34567...21

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+葡裔港人+於+13-10-04+發表"

原帖由 peaceaa1122 於 13-10-04 發表
已經唔係呢d問題喇!香港好多學校想自己有面子有競爭力,谷d學生,全日課都冇空堂在學校完成功課!仲要求要 ...
聽到朋友講佢地仔女都覺辛苦。 慶幸我囡讀果間未至於咁crazy。

lojo11    發表於 13-10-4 08:30

子爵府

畀面勳章

回覆:有孩子上小學的一定有共鳴!!!

好有同感,欲哭無淚

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我仔又OK... 一日有三個鐘頭hea...

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

雖然我仔未返學 但係完全可以感受到你既心痛同無奈

所以你要同孩子好好享受現在  發表於 13-10-4 22:02

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

完全同意~

我仔個間 一個星期默一次書,10月中評估 ,10月尾測驗 ,12月考試 ,簡直想迫死學生同父母

所以我好想有人出黎搞遊行,我一定會支持

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

仲有的是課外活動並非玩票,很多已是為比賽

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

同我仔每日既時間表差唔多....
睇住D時間..真係好有共嗚

平日放3.20....有活動放4.30
平用5點前做完功課..有活動就6點前..
重要練小提琴...
又要溫習...
好彩我仔每日都重叫有半小時自由一下...睇下書,玩下玩具...
如果果日醒神快完成晒D野...我同佢重有時間係飯前睇一集VCD
7.30食飯,食生果...坐一陣..就夠鍾沖涼瞓覺...

時間係緊左D...但係都OK唔算太辛苦...
如果有假期我地都會好開心...因為我仔習慣當天功課當天完成..
假期就係假期...唔做學校功課...
不過假期有90%都要用黎溫習

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

唉,每日D時間都唔夠用咁,老師仲叫多睇課外書,邊度搵D時間出黎

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:我不想給孩子有壓力,因我不想失去我的寶貝,

原帖由 於 13-10-04 發表
我不想給孩子有壓力,因我不想失去我的寶貝,但香港的教育現象真的相當相當令人咋舌......

早上8點上堂,
十分認同,所以好佩服可以安排到小朋友去學其他,我小朋友佢同我講叫我唔好迫佢學,我覺得佢真係無時間

我也不敢迫佢,都是讓佢學自己愛的活動,叫做可以見到佢活動後會開開心心  發表於 13-10-4 22:05
 我也不敢迫佢,都是讓佢學自己愛的活動,叫做可以見到佢活動後會開開心心  發表於 13-10-4 22:05

侯爵府

香港係咁現實, 加埋B6落來競爭,一定會咁

高地價政策害死下一代

後生要養老個班(既得利益), 點會唔辛苦???

兩個月入幾萬蚊都要拿一半人工供樓, 你死唔死?

唔努力讀書, 你都唔想佢第日又係住公屋架~

珍珠宮

畀面勳章

唔好點評我一大段野唔該 公仔點評好啦

大宅

引用:我不想給孩子有壓力,因我不想失去我的寶貝,

原帖由 於 13-10-04 發表
我不想給孩子有壓力,因我不想失去我的寶貝,但香港的教育現象真的相當相當令人咋舌......

早上8點上堂,
你時間表內冇溫默書喎,請左八點後至九點加番丫

5點到8點做功課包埋溫習架啦~  發表於 13-10-4 22:06

珍珠宮

小朋友今年剛升上一年級,讀的都算係一線地區學校。功課量.......一般啦!大概三至八樣。通常我放工六七點返到屋企,佢早已做完及串英文生字(當然有甩漏),而且已經玩緊或睇卡通。但佢勝在返學近,來回五至十分鐘。所以暫時每日都可以瞓八個鐘以上,做完功課都可以玩。食完飯再跟埋功課手尾,溫下下星期默書,都仲可以玩。

我孩子小一都可以這樣的!希望你將來不會跟我一樣吧!  發表於 13-10-4 22:07
B-LOVE-B  我同您情況一樣, 但我仔仲係小一, 希望開心生活可以keep住到小六 ^^  發表於 13-10-4 11:02
lojo11    發表於 13-10-4 08:31

珍珠宮

自從大仔上左5年級,日日放學返來都好累,直頭要立即瞓一陣,一係就頭痛都喊 一般只敢比佢瞓一小時,起身已夠鐘食飯,飯後要立即做功課,如有默書/問書仲要溫書,(我地已經早係兩三日前開始温定), 做網上功課,備課,最攞命係差不多日日都有不同形式嘅作文,中英都有(個腦根本實晒,點作?) ,仲有一大堆什麼畫畫比賽,mind map 等, 唔交當欠,免免強強10:00前做完就立即要瞓覺,唔係唔夠瞓明天仲辛苦。。。,

我自問都係一個hea 媽咪,一向成績唔重要,亦唔會免強啊仔去補習(佢亦一向好自律), 今年我已經幫啊仔(們) 做左好多份畫畫功課/網上功課咁) 唔係佢哋真係要做到零晨。

我都好累之餘, 昨晚臨瞓之前,啊仔頂唔順喊左,原因係老師d 功課成日要lunch time 之後先派,令到佢無得喺之前兩個小息時做緊d 功課,咁放學後返屋企有多d 時間休息,
我聽完之後,心裡好難受,啊仔,小息唔係用來休息嘅咩? 原來你一整日都咁辛苦.........

我睇左都好心痛  發表於 13-10-4 22:09
lawmiki  好慘呀...  發表於 13-10-4 10:24
neko138  攪到我都想喊  發表於 13-10-4 09:59

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

半日同全日都唔係重點... 如果小朋友一放學就回家, 由4:30-9:30, 有5個小時時間, 應該夠晒做功課同玩...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

開學一個月,一家人已筋皮力盡了..晚晚有做不完的功課,還有默不完的書,更有一張張的工作紙,差不多天二天作文....

neko138  加油...過左呢個階段會上軌道  發表於 13-10-4 10:00

子爵府

絕對有共鳴!我女真係連講野嘅時間都幾乎冇,佢讀小一。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

唉!諗起都心up,每晚都唔可以早訓,但晨咁早就要起身返學

男爵府

我囡囡依家先 16m 大, 睇完 lee 個 post 已經好驚好心痛 依家 d 小朋友仲辛苦過以前... 講衰 d 真係仲慘過做牛

大宅

但係同時間,社會上仲有好多支持呢種玩法嘅家長去助長歪風!

係,好多家長放左學都仲帶小朋友去呢度學野個度學野,無言  發表於 13-10-4 22:11

首頁
34567...21

尾頁

跳至