自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

引用:唉,我唔谷個女,個個都當我異形咁睇,我又

原帖由 keitani 於 13-11-02 發表
唉,我唔谷個女,個個都當我異形咁睇,我又何嘗唔覺得你地係怪獸

...
絕對認同

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:人生唔係短跑而係馬拉松,最重要是有毅力跑

原帖由 Giant 於 13-11-02 發表
人生唔係短跑而係馬拉松,最重要是有毅力跑到終點。

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:其實輸贏真係要到終點先知結果,讀書叻未必

原帖由 coco媽咪 於 13-11-02 發表
其實輸贏真係要到終點先知結果,讀書叻未必將來一定大富大貴,讀書差既亦未必將來窮途末路,人既一生都好睇 ...

大宅

BK Milk勳章

回覆:輸在起跑線

啲人直升機就話人地唔盡責,我都係想對仔女開心者,之後大把日子佢捱丫

男爵府

BK Milk勳章

小朋友開心最緊要,
以下係表妹真人真事:

1.表妹寫字寫得唔靚自動刷, 原因係....
佢好想拎3個印仔, 唔想只得2個印, 3個印仔佢會好開心.
2.佢媽咪冇做親子設計比賽(自願性參加),佢問媽咪點解唔參加?
要媽咪參加,仲話買果d閃令令材料好靚, 而且除左做聖誕樹仲用黎可以做其他勞作.
3.有d要搜集圖片ge工作紙唔係第2日交,不過有同學第2日即交,結果佢同媽咪講, 佢都想早d做.驚唔記得左.仲同佢媽咪講驚搵唔到d圖片要早d搵.
4.佢同學用電腦print d圖片出黎, 佢同媽咪講:不如我地都用電腦印啦?報紙d顏色唔靚.
5.自己返屋企講:
陳小美逢星期三去學芭蕾舞,條裙好靚,不如我都去學? 第時跳俾你睇!我會跳得好靚!
6.陳大文曾經係圖書角度講故事俾佢聽,佢返屋企同媽咪講: 陳大文今日係圖書角講故事俾我同小朋友聽! 佢識好多字!我地揀左佢做爸爸!
(仲話xxx做野好慢,又唔識著鞋, 做左細佬, yyy做左媽咪, 我地負責教佢著鞋同做乜...一堆家庭角色...)
7.張小杰次次數學功課都一個tick冇交叉, 佢走去話:你好叻喎!又做岩哂!我計錯左1題~哈哈!
張小杰話: 我本來錯左3題, 我媽咪有幫我睇功課嘛!
跟住佢又返屋企問佢媽, 不如你都幫我睇功課!

8.有一日表妹唔知咩野工作紙做得好好,老師係全班面前讚過佢, 佢返屋企好開心話俾媽咪知....

我親眼睇到ge,佢迫佢阿媽, 多過佢媽迫佢..............

我諗大部分小朋友中意被人讚, 中意功課簿冇交叉(明明錯左冇人鬧,全對又冇獎),
希望老師蓋3個印仔好過得2個印, 中意靚野, 中意做手工....

首頁

尾頁

跳至