夫婦情感

跳至

首頁
34567...11

尾頁

大宅

poohbb_hk 發表於 13-11-5 00:07
我又buy 樓主嘅用意喎,只是字眼敏感咗dd啫。
不過樓主EQ的確高! 俾人狂話都照回
THX, 只係唔想放咗火, 跟住潛水啫. :pppp:

大宅

根本出呢個post, 係見到好多JM呻, 釣唔到魚, 肚餓無魚食. 諗住以自身經驗, 叫教人網魚. 跟住有人話啲魚好可憐, 唔甘心上釣, 我唔會食.

我就食飽喇, 你地慢慢怨肚餓喇:pppp:

歡迎對號入座

禁止訪問

引用:根本出呢個post,+係見到好多JM呻,+釣唔到魚

男爵府

引用:Quote:原帖由+yiu_fire+於+13-11-03+發表如

原帖由 小manman 於 13-11-04 發表
但有d野即使佢唔係真心做,但都應該要佢做,如:做家務……莫講話男人,連好多女人都唔會鍾意做家務,否則 ...
但而家講緊係train個男人錫同攬自己,唔係講緊做家務我不能苟同

大宅

樓住,唔該你睇o下以下o里條link...我希望你睇完後會明白婚姻對一個人黎講係有咩重要性。唔好意思,我覺得個term "train up"好offensive,亦唔認同。你點可以用人類高智慧生物同狗比? 我本人有養狗亦非常之愛我隻狗,但係唔代表我可以用我隻狗同其他人比。例如你會唔會因為你c6 give you a goodbye kiss之後就比粒餅佢做獎厲啊? 你c6係成年人,你地兩個o係o里段婚姻入面係平等既,佢要唔要主動錫你係佢既選擇,如過佢天生唔夠細心,o甘你都嫁佢係你既事。相反你養隻狗,你係主人,你有權去train佢,因為如果佢做錯,你要為隻狗既行為負責。

唔好意思,我真係覺得如果你要用到"train up"黎對你c6,我覺得你好可悲。一個人如果堅決要做一樣野,係無人可以阻止既。相反地如果你要用威脅去train到佢做為止,個意義o係邊呢?

http://sethadamsmith.com/2013/11/02/marriage-isnt-for-you/

大宅

回覆:yiu_fire 的帖子

多謝你提醒,終於明白咩事。

只係想講,男人淨係得抱錫氹愛愛,呢啲function 我養隻X + 支假X ,已經解決所需。唔洗咁麻煩喇

複式洋房

Sosad..

翡翠宮

回覆:男人=X, 需要訓練

樓主,算把喇,要明白呢個世界無可能人人都認同你,你講左咁多佢地仍然係執著你話當老公係x咁訓練,所以我個人覺得都無謂再浪費時間同口水同佢地講咁多,道不同不相為謀~

不過,我見有部份jm係完全明白你的意思,你講的野不無道理,所以你唔使唔開心架,我支持你呀!!

別墅

回覆:ac321 的帖子

別墅

Wrong icon should be

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+小manman+於+13-11-04+發表但

原帖由 yiu_fire 於 13-11-05 發表
但而家講緊係train個男人錫同攬自己,唔係講緊做家務我不能苟同
基本上,我老公除左返工搵錢之外,係事事都要我提點佢、教佢、訓練佢,其實只係字眼上唔同姐~

我老公都係比較被動的人,所以我都會抱怨佢攬攬錫錫少,如果我想佢點點點我一定要講清楚,如果唔係佢根本乜都懶得去做,我老公自己都話千其唔好要佢估,要講清楚我想佢點,所以其實我覺得唔可以話要講要訓練,就即係佢唔係心甘情願去做,咁都無意思喇,對我老公呢類男人,我一樣唔buy呢種方法~

其實每對夫妻都有唔同的相處方法,對唔同類型的男人就有唔同程度的要求,有d男人會好自動自覺做家務、有d會好識煮飯、有d會鍾意攬攬錫錫、有d淨係顧住打機/訓覺、有d乜都唔參與……都係個句,我覺得如果唔用訓練呢個字眼,都可以話係溝通,不過,無可否認用訓練呢個字眼,感覺上好似好硬性規定佢要點點點,其實樓主最唔好就係用x黎形容老公姐,其實佢講的罰我係認同既~

翡翠宮

我見呢版好多jm抱怨老公經常無尾飛陀,又唔打電話又無whatsapp,打比佢又唔聽電話,其實同老婆交代下行縱都好難咩??打幾隻字好浪費時間咩??

對住呢類男人,做佢老婆經常投訴、抱怨……,如果佢老婆成日話佢,要佢遲返屋企要比個訊息老婆,咁其實都係訓練緊個老公呀!!

仲好多女人做緊呢樣野添!!

翡翠宮

我個人覺得除非你係百份百滿意個老公,你比老公到百分,佢只有優點而完全無缺點,否則只要佢做得唔好or做錯,你話佢的不是,你想佢唔好再犯,咁已經係訓練緊佢喇!!

問題係你唔會好似樓主咁話當老公係x咁訓練姐,但其實咪又係訓練~

大宅

唔知你老公知道你形容佢為狗,會唔會即刻離婚呢!

翡翠宮

引用:樓住,唔該你睇o下以下o里條link...我希望

原帖由 Kimchibaby 於 13-11-05 發表
樓住,唔該你睇o下以下o里條link...我希望你睇完後會明白婚姻對一個人黎講係有咩重要性。唔好意思,我覺得 ...
樓主已經講左當老公係x只係一個比喻,對動物我地會好似你所講,佢做得好我地比粒餅仔佢,原因係鼓勵佢讚賞佢~

對老公,如果佢做得好,我地會報以微笑or一個擁抱or煮一餐豐富的晚飯……用意都係相同,就係鼓勵佢讚賞佢~

對小朋友,如果佢得啱,我地會比粒糖or比張貼紙仔佢,用意其實都係鼓勵佢讚賞佢~

大宅

回覆 sleepchuchu 的帖子

其實最直接嘅方便去證明樓主呢句說話有問題就係,樓主將自己po出黎嘅說話完完整整同你c6講一次,睇下佢會有咩反應咪得囉! 如果連你c6都覺得無問題,咁你就用返自己嘅方法繼續落去,唔晒理呢度d JM講d咩,講真,你o地兩公婆嘅相處方法,你o地覺得冇問題就得啦!外人唔會俾d咩意見你!只不過呢度d jm係想同你講,要用到"train"同"狗"呢d字眼去形容晒所有男人就不可以啦!!!試下o念下,你同你99講你當佢個仔好似狗咁train,你99會點??

我都明你想講乜,但用詞真係太過份,用錯形容詞! 呢度冇人想插你,鬧你,只係想同你講唔好用呢d詞語去形容人姐!!

(..明嗎?)
我很幸福,因為有你!

翡翠宮

引用:回覆+sleepchuchu+的帖子其實最直接嘅方便

原帖由 emma200978 於 13-11-05 發表

我相信完全係字眼的問題,如果樓主一開始用當男人係x咁訓練,相信反應佢完全唔同~

樓主,我諗你應該完全明白,點解咁多jm不滿你的言論,因為你話當男人係x=話埋其他人的老公係x,所以引黎佢地的反感,你要知道bk好得意架,即使你講得野幾有道理,但你一用錯字眼or一講錯野,佢地先入為主就認為你錯,你再繼續講佢地都唔會聽入耳~

樓主,經一事長一智,比人插下你會成長~

別墅

引用:Quote:原帖由+emma200978+於+13-11-05+發表

原帖由 小manman 於 13-11-05 發表
我相信完全係字眼的問題,如果樓主一開始用當男人係x咁訓練,相信反應佢完全唔同~

樓主,我諗你應該完全 ...
俾人插下先會成長

翡翠宮

引用:回覆+sleepchuchu+的帖子其實最直接嘅方便

原帖由 emma200978 於 13-11-05 發表

樓主,我諗你應該完全明白,點解咁多jm不滿你的言論,因為你話當男人係x=話埋其他人的老公係x,所以引黎佢地的反感,你要知道bk好得意架,即使你講得野幾有道理,但你一用錯字眼or一講錯野,佢地先入為主就認為你錯,你再繼續講佢地都唔會聽入耳~

樓主,經一事長一智,比人插下你會成長~

大宅

回覆 小manman 的帖子

呢度d jm冇惡意架!希望你o地明白~
我第一次拑入黎睇我都不自覺咁"嘩"咗一聲,仲講咗一句"有冇猜搞錯!"..(其實有冇問題都好,都係樓主同佢c6嘅問題,我o地呢d外人,睇完就算,最多都係遞一遞手機俾呢個po老公睇下,睇完老公都係得擔笑,講咗句:"人o地d事唔好理!)
如果樓主仲係覺得冇問題,咁就冇問題啦,係咪?不過我自己就絕對唔會咁形容我老公!樓主可以用呢詞去形容自己個老公,但絕對唔可以將佢同所以男人畫上等號!

我很幸福,因為有你!

首頁
34567...11

尾頁

跳至