母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

kaotou 發表於 13-12-17 09:57
想請教吓,我囝一歲大,現早晚埋身,下午茶飲泵奶(全日只是番工時泵一次),午晚餐食粥仔,如果想下午茶食 ...

可以呀,你每次減泵時間,等身體慢慢適應,如果一刀切唔泵,怕你谷奶會辛苦。 阿仔一歲到而家我都只係早晚埋身,又無發覺有小奶或者唔夠,佢啜就有架喇,唔駛擔心,身體會跟住阿仔既食量而調節。

加油呀﹗祝長餵長有﹗﹗

侯爵府

親子王國15週年勳章

囝囝七個半月大~~~剛剛開始試一日兩餐粥~~~

佢食固體都幾好, 第一日試兩固已經一大碗糊仔, 奶都唔洗補~~~攪到我即時日日多左一支奶出黎...... 由剛剛泵夠變有突添(做慣窮媽唔多慣有奶剩)

夜晚埋身一諗起佢開始奶變副...竟然已經有啲唔捨得~~~唔知仲可以攬住佢瞓住埋身幾耐呢?

大宅

真開心

大宅

BK Milk勳章

焦糖媽 發表於 13-12-17 11:46
囝囝七個半月大~~~剛剛開始試一日兩餐粥~~~

佢食固體都幾好, 第一日試兩固已經一大碗糊仔, 奶都唔洗補~~~ ...

好叻仔呀,七個半月就兩餐固體食得咁好。

當bb慢慢唔再需要食咁多奶,真係有啲失落架,但諗深一層,呢樣亦係佢成長既表現,媽媽應該開心同驕傲﹗

雖然唔知仲可以餵幾餵,但而家先七個半月,距離兩歲都仲有好多時間,唔好諗咁多,好好珍惜每個時刻

侯爵府

親子王國15週年勳章

Pinkpling 發表於 13-12-18 11:40
好叻仔呀,七個半月就兩餐固體食得咁好。

當bb慢慢唔再需要食咁多奶,真係有啲失落架,但諗 ...

佢食固體算係有啲安慰~~~不過一路都係10%仔

之前覺得埋身好煩, 仲好想佢快啲一歲有借口戒奶, 而家毎晚瞓住埋身望住佢半睡半啜既冧樣~~~都會叫自己好好記住~~~BB真係大得好快

大宅

BK Milk勳章

焦糖媽 發表於 13-12-18 11:49
佢食固體算係有啲安慰~~~不過一路都係10%仔

之前覺得埋身好煩, 仲好想佢快啲一歲有借口戒奶, 而家 ...

肥瘦唔緊要,最緊要健康﹗ 我個仔都係瘦仔一名,啲人成日叫我俾佢食多啲,佢哋唔知,我個仔每餐食碗幾飯,多過大人 :pppp:

係呀,bb大得好快,每天都有新變化,錯過左就無…

焦糖媽  祝大家BB都健健康康, 快高長大  發表於 13-12-18 15:27

伯爵府

想生BB熱投 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊