自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

引用:所以ftm既定義應該帶有附帶條件:只適用於"

原帖由 babyjoey420 於 13-11-19 發表
所以ftm既定義應該帶有附帶條件:只適用於"有工人用又唔洗做既媽媽"
嗰d係少奶奶

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:大多數人認為ftm好嘆!好羡慕?

做jor9個月ftm真係好辛苦,仲要金錢上算到好盡

公爵府

@。@我識幾個ftm都話返工有放工既一日,佢地做唔停手,執屋買餸睇b煮飯,做少樣做慢d,都比人話偷懶,慘d既仲要照顧男家兩老,甚至兄弟姊妹,返工絕對好過做ftm,唉…

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我做左FTM 12年啦...
由大肚開始冇工作....仔仔就黎11歲...
從來冇請工人..屋企所有野都係自己搞掂...
一星期7日都會在家DINNER...
我又唔覺得辛苦....如果人地問我..我真係會答都幾嘆架...

可能我仔仔細個真係好好湊...
而且佢BABY時我成日都返黎HK住..一個月有半個月係HK...
有公公婆婆,爸爸媽媽一齊湊B...
我只係餵人奶就OK...大把人掙住抱B
(回港我就同仔仔一齊做大爺,屋企一向當我寶,仔仔就係寶上寶)
淨番2個星期...自己搞掂冇問題

到仔仔大D(歲幾左右)..少左回港.只有長假先回港...
都冇乜問題..我一樣悠閒...
果時重得閒度日日自家製點心比仔仔放學食,
麵包,餅乾,蛋撻,蛋糕仔,日日唔同

反而回港生活後個人懶左..
因為落街買野太太太方便...
所以少左自家製點心囉...

但係都係一星期7日都會自己煮飯多...
家務每日做少少囉...睇心情...

其實FTM真係可以好嘆,只要自己識安排時間就得...

愛登士家庭  同意  發表於 13-11-20 12:01
drm    發表於 13-11-20 04:29

大宅

唉~ 我返 part time 早過 full time 放工少少。 啲𡃁妹好羨慕意為我係少奶奶唔駛做......
俾你早 3 個鐘放工,但包辦所有家務 買餸 煮飯 洗衫 拖地 打掃 湊仔 教功課 趕接送上堂... ...
人工少一大折 冇年假 冇病假 冇bonus 冇福利 冇自由...
仲要俾人話 "嘆" C9 唔識嘢... ...
唉〜

大宅

引用:做少奶奶,有工人唔洗自己做就話羡慕啫。ft

原帖由 好老婆 於 13-11-19 發表
做少奶奶,有工人唔洗自己做就話羡慕啫。

ftm係24小時工作,bb剛出世,你想訓兩小時都難,辛苦到嘔。bb大d ...
心聲!唯有同自己講小朋友平安長大幾辛苦都值得!

大宅

畀面勳章

引用:做少奶奶,有工人唔洗自己做就話羡慕啫。ft

原帖由 好老婆 於 13-11-19 發表
做少奶奶,有工人唔洗自己做就話羡慕啫。

ftm係24小時工作,bb剛出世,你想訓兩小時都難,辛苦到嘔。bb大d ...
can't agree anymore

子爵府

我覺得兩者好難就咁比,有好多因素影響.

返工既,份工係乜野工,忙唔忙,大唔大壓力,做得開唔開心,已經可以完全唔同。他他條條,每日返去基本上坐到放工既大有人在,但每日如上戰場,分分鐘受壓加受氣既亦有其人。

ftm既, 有冇屋企人support, 小朋友本身難唔難湊, 聽唔聽話,屋企經濟環境(用錢鬆唔鬆動), 又係可以爭好遠

珍珠宮

cheese08 發表於 13-11-19 20:33
有小朋友既屋企,拖地無可能一星期一次~最小都隔日
隔日拖一次地真係好誇張 間房唔係污糟得咁緊要呀??
不過我家人用廁所用得好乾淨,所以廁所可以一星期一次,加上我手腳快,洗廁所半小時內搞掂

珍珠宮

你睇我好,我睇你好。

無論FTM 或在職媽媽,都各有各辛苦。

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

最唔開心係c6覺得自己勁得閒

禁止訪問

引用:唉~+我返+part+time+早過+full+time+放工少

珍珠宮

如果冇工人,情願做working mum了!

男爵府

唔駛咁悲憤丫,既然知道自己既目標同埋知道自己辛苦既價值,駛咩理人點講

禁止訪問

珍珠宮

prayformum 發表於 13-11-19 19:00
抬得自己太高掛
又話自己超人 全能24 小時oncall
我唔否認佢地辛苦 但講到自己最辛苦, 仲要話人地不比自己 ...
講到做FTM 咁辛苦咪唔好做,轉職做在職媽媽。
成日開post 歌頌ftm, 咁在職媽媽點呢?
在職媽媽都好辛苦,唔係每個在職媽媽都有工人用及有家人幫手,
在職媽媽放左工都要煮飯湊仔做家務,
但在職媽媽有幾何會開post 讚自己??

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:cheese08+發表於+13-11-19+20:33+有

原帖由 choco_soup 於 13-11-19 發表
隔日拖一次地真係好誇張 間房唔係污糟得咁緊要呀??
不過我家人用廁所用得好乾淨,所以廁所可以一星 ...
小朋友會係地下玩周圍爬,無污jo,都有塵有頭髮啦~好多人日日拖添~我已經叫懶

水晶宮

好佩服一腳踢既ftm! 我湊b得,做家務唔好預我!

子爵府

2018復活節勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

我唔係ftm, 但工作時間不定, 可以好長亦可以好短, 好忙時真係成幾個禮拜晚晚點幾兩點先瞓, 壓力好大, 但朋友唔明, 只係覺得我好得閒, 唔憂做; 其實我無佢地搵咁多, 轉工都係為咗多啲時間陪阿仔, 只可以話大家選擇唔同。所以好明白ftm比人誤解的感受, 勁無耐.....
Happy Everyday      

首頁
34567...8

尾頁

跳至