夫婦情感

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

回覆:欲哭無淚... 好攰...都唔知同邊個講

要咁均清嘅話就照市價比返你媽媽供左嘅錢比佢,然後徐去媽咪名加你老公名,但係咁大家冇意思,

大宅

不如唔好要叫你爸爸媽媽賣左佢,洗得開心d

子爵府

回覆 hokeypokeykids 的帖子

你們只是結婚兩年,其實當談到錢問題,一定會損害到夫妻的關係。你媽的一番好意,我想如你想要這段婚姻可以繼續下去,就不要受了,寧願把那一層樓放租,千萬不要為了滿足你C6、你6299的心意而迫自己去接受他們的方案,他們這樣做是佔你媽咪愛女的便宜,一點也沒有替你媽咪想,現在幾十萬可以作為首期買檈嗎?一間900呎的單位,就算負責供樓都是你和C6一人一半,就算供完尾數,都是樓價的一半,你和C6都不能佔大份的業權,這是你6299所謂的不要佔外家的便宜?要把兒子的名加上去,這不是佔便宜還可以是甚麼?

你C6對你說的,我相信一半是事實,男人對太太的外家,當然怎樣也不會心對自己的父母好,正如你6299,他們只是視你為他們兒子的太太,但你的位置怎樣和他們的至親不同。我想你應向你媽咪說,不要那層樓了,起碼你和C6不會住入去,你不想為了層樓不停地挑赸你和6299、你和C6的爭執,你要明白,當涉及錢,兩夫妻的感情都會生變,或許由這件事也可以讓你看清楚,你6299,你C6心內的想法,那層樓是一個引子,令到你真的看清楚究竟他們心內的真實想法,或許你也可以想想,你6299的說法,何嘗不是應由你C6向他的父母說明嗎?如他愛你,根本不會讓這件事情發展現在的局面。有時真的要在現實的環境你才可以看清一個人的真實想法。

先冷靜,看清楚究你C6是怎樣想吧!那層樓就對你C6說,你媽咪都決定租給熟人了,用租金作為養老之用。對你媽咪說,現在暫時不要她層樓了,你和C6商量過,暫時都是先儲錢,等樓價低點才算,不用把話說得太白,你媽咪會懂的。

有時候就算你有多愛對方,都要先保護好自己,不要以為今次如你讓步可以換來6299和你C6的關心,不會的,因為人性本貪,尤其是在金錢上的問題,很多人都過不了這個關口。
mc <()>

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆 hokeypokeykids 的帖子

這件事上, 樓主你母親好聰明, 所以層樓只有你和母親個名, 佢係為保護你, 而男家方面大多數都係咁, 認為自己蝕底, 你現在要做的事係睇清楚c6, 應吾應該再同佢行落去, 我相信無事無幹佢會對你好, 但一有事佢會自保, 所以你要有心理準備.

禁止訪問

子爵府

引用:Quote:winnielee415+發表於+13-11-22+16:46

原帖由 KarenChris 於 13-11-22 發表
咪係~! 而家無小朋友0既就瀟灑d, 搵一個愛你多個愛自己0既人啦!
有小朋友點算我老公都系甘

洋房

引用:Quote:原帖由+KarenChris+於+13-11-22+發表

原帖由 LSHMWS 於 13-11-25 發表
有小朋友點算我老公都系甘
我都想知

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆 Dearkk 的帖子

我讚成你講既野..
所以如果由頭到尾冇受過任何一面欣慰..
咪唔會發生..

由頭到尾都係2個人儲, 2個人供..
到有咩事大家公平公正!
做女人其實要咁樣先叫真正保護自己同叫叻!

有咩事, 我可以大大聲, 我光明正大有一半,
我唔洗驚冇左自己, 唔洗驚冇錢!
因為一直以黎我都係靠自己!

至於如果係d dad mum 唔捨得,
係要出手幫..
講真個句, 係要有咩事, 都阻唔到..
而間屋..
講真, 大家心甘命低既姐....

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

珍珠宮

因為層樓無佢果名,又怕自己供完益左人地。試問佢係出面租樓住,咪都係佢幫人供樓,又唔見佢話切底? 切底都係切比自己人姐。

民房

男人黎講太小家了,你係咪同緊62 99住?男人同父母住永遠都長唔大的,其實就算層樓冇佢名,但佢有份供,touch wood離婚,佢都可以申請分返佢供果份,有冇佢名又有咩所謂,不過比著我我唔會加佢個名lor

洋房

有人幫都仲咁講野

男爵府

樓主你媽咪好錫你,你要錫佢多d, 你6299自卑心重,冇錢喺度扮晒嘢,900呎樓俾一半都送左幾百萬俾你啦,佢果幾十萬,收聲啦,係俾,兩年前結婚俾左啦,佢地都冇腦,食飯唔知米貴,一豪子都未俾就話要加名,冇病呀?就算你媽第時攞返,你地供左果d米當租金囉,對你c6完全冇蝕,你地供一半嘅供款又唔算多,但冇你亞媽果一半,當你租同一款單位,相信要俾多一倍,老實講,就算你c6果句係米悔氣說話都好,你媽俾層樓你地住佢都唔識感恩,唉

大宅

唔好玩啦,幾廿萬就可以買樓唔駛俾人睇唔起!! 叫佢地渣住幾廿萬行入去地產舖頭問要間900呎嘅樓丫,人地用掃把掃佢走咗九年啦!!

前面有JM講,無風無浪就恩愛,一有利益衝突就見人心,我好同意。

無錯C6可能係受咗6299條計數方程式影響所以先有咁嘅態度同樓主講嘢,但,凡事都要還原基本步,你地結得婚都唔係1822啦,咁大個人娶老婆仲當人外人喱啲說話如果唔係一路埋藏喺心裡面已久係冇可能講得出口囉。

我好支持結得婚就盡量唔好兒戲離婚,但喱個道理係建基於兩人共同建立家庭嘅根本上,而家原來佢有佢、你有你,咁只係同屋主啫,何來家庭可言。樓主如被C6甜言氹番,都請你從此以後精明啲、愛自己多啲、同佢經濟獨立啲,如佢真心知道自己傷害咗你,佢會明白同埋要承受喱啲對待。

佢唔錫你,你就錫多啲自己,係明言。

冷靜啲,觀察吓佢再落嚟點對你。

物業情況保持不變,多謝媽咪心意。

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你c6十分過"分,呢D說話都講得出,早走早著

大宅

回覆:chocobabywong 的帖子

好彩我.6299,一早死晒, 唔洗煩惱

禁止訪問

複式洋房

本來是好事一宗最後卻變成憾事,講到該,該是樓主的伴侶根本沒信任過你還只愛自己。
幸好,未到大難臨頭已看穿對方本性,這同林鳥嘛..看上去是當不過的了。

男爵府

睇返有d jm留言,其實唔洗離婚咁嚴重呀麻.....
不過以後財政獨立好d囉,大家數還數好d~

禁止訪問

複式洋房

睇完都唔知講咩好,俾著我係妳都心死

首頁
34567...8

尾頁

跳至