自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

回覆:大人大姐要5歲小朋友讓座 !

樓主,妳囡囡好乖,我相信妳囡囡讓座後,佢冇當咩一回事,唔會唔甘心耿耿於懷。
有時大人應向小孩子學習。
小事一則,咪當日行一善囉。

男爵府

其實比我都唔會讓你個女,佢又唔係老又唔係傷殘又唔係大肚,講攰我肯定一個收工既人一定攰過一個讀幼稚園既小朋友囉~

lojo11    發表於 13-12-14 19:27

子爵府

玩具勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好少事阿女唔坐都係訓練,况且人地聽到你地話唔坐先坐,我諗如果你表明立場,人地又未必會坐呢!唔通人地又開post 話人港媽港孩,真的没完没了

珍珠宮

我平時見到5歲呢d牛高馬大都唔會起身喎,我會繼續做我做緊既野唔會扮訓,你預期人地要起身讓你??

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我女2歳起,冇諗過要人讓座,冇特別需要,佢識行識跑,企就企,有何大不了?

翡翠宮

老老實實,我通常都唔會讓座比小朋友(3-4歲以上個d),我覺得小朋友係應該捱下,唔係累就一定有人要比佢坐,但老人家、傷殘人士、唔舒服的人我就一定讓,大肚婆我佢睇情況決定(因為好驚人地只係大肚腩)~

我見到樓主話人個個扮訓覺,呢句說話有d過份,另外,個位問可唔可以比佢,然後樓主女兒問樓主坐唔坐好,樓主話姐姐累比姐姐坐,表面聽落好似好大方,但原來心裏面諗的野係掉轉,如果我無理解錯,即兩個同時睇到個位,兩個同時都想坐,個姐姐有問可唔可以比佢坐,而唔係老馮的態度,而樓主都好大方話比佢坐,咁請問人地有乜野唔啱呢??我睇唔到成件事的問題係邊囉!!

如果樓主你真係唔想讓座比人,好想女女有得坐,不如你直接講話女女好累,問番人地可啊可以比女女坐,總好過表面讓左座,但心裏又唔服氣~

翡翠宮

我有個16個大的女女,如果我搭港鐵又無攞bb車,有人話比阿女坐,我會話唔使囉,事關我個人覺得小朋友企下當係鍛鍊,又唔係7老80,搭一陣港鐵咪企下囉,反正就算比佢坐,佢都唔會坐定定,如果佢再大下識表達話累,我會同女女講「累就唔好去街喇,我都累呀,咪一樣要企」~

公爵府

我之前都遇過,我同囝囝搭輕鐵返學,坐到中途見有個位就叫囝囝不如坐低,

禁止訪問

BK Milk勳章

公爵府

我之前都遇過,我同囝囝搭輕鐵返學,坐到中途見有個位就叫囝囝不如坐低, 點知仲有一步到坐位時,突然有個中年男人攝埋嚟坐低咗,我當時都呆咗,一個大男人爭3歲小朋友嘅位

伯爵府

其實一個人搭車車不外乎訓覺、用手機、發呆、四圍望人同事、冥想、睇書等等,請問點解俾你形容係扮出來?

HAPPY~123  X2  發表於 13-12-14 15:41
芭芭拉

大宅

點解你叫囡囡讓俾姐姐……又話番個姐姐要你個囡讓坐?!如果真係有需要……可以話俾個姐姐知……但表面讓座……背後又咁講人,好似唔係咁好……

By the way,囡囡好乖好聽話!

伯爵府

引用:今早同囡兒回校,搭地鐵由美孚去中環,因為

原帖由 akilimama 於 13-12-14 發表
今早同囡兒回校,搭地鐵由美孚去中環,因為正返工時間,車箱都多人。
我囡5歲半,企企下就話累,想搵位坐, ...

珍珠宮

引用:扮瞓覺即係你女女想座就要即刻彈起身 +

原帖由 milau 於 13-12-14 發表
扮瞓覺
即係你女女想座就要即刻彈起身
係囉。
真係幾得意,老弱傷殘大肚嘅我一定讓。
小朋友我無諗過要讓喎,仲要已經5歲幾!
香港地車程有幾長呀,無位坐咪順便叫佢學習下忍耐囉。

pooh仔  對, 我always 都喺咁同我囡講, 亦不會覺得應份讓  發表於 13-12-14 15:10

珍珠宮

引用:我女2歳起,冇諗過要人讓座,冇特別需要,

原帖由 晴B媽 於 13-12-14 發表
我女2歳起,冇諗過要人讓座,冇特別需要,佢識行識跑,企就企,有何大不了?

...
係囉。
如果覺得個女一定要坐嘅,以後撘的士囉。

珍珠宮

同小朋友爭位坐好肉酸,我一定唔會咁做。

但樓主唔洗話人扮訓覺,據我理解,讓座係讓比老人,傷殘,孕婦,手抱b。但五歲小朋友,我張開眼見到,都唔會特別讓座比佢。除非小朋友似唔舒服,或個媽媽主動好聲氣話個女好攰。

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

回覆 akilimama 的帖子

尊敬長輩係天經地義的,細路夠活力少少累反而係磨練。

伯爵府

2024年龍年勳章

點解要俾人坐之後又話人同你個女爭位坐呢!你個女只係小朋友點解要人地讓坐先?如果有需要嘅人我先會讓㗎喎!老人家,大肚婆,傷殘人仕我實讓,不過你個女只係小朋友冇得坐咪算囉!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:今早同囡兒回校,搭地鐵由美孚去中環,因為

原帖由 akilimama 於 13-12-14 發表
今早同囡兒回校,搭地鐵由美孚去中環,因為正返工時間,車箱都多人。
我囡5歲半,企企下就話累,想搵位坐, ...
其實我真喺唔明點解而家讓座=老馮

我明4歲幾5歲小朋友企唔得耐,會喊想座, 但返工放工時間人多,其他人想坐喺道抖, 就話人【扮瞓覺】 ,這些字眼真喺好硬耳

每人都有佢難言之隱, 唔通打開肚皮同你講, 我有xx 病

有時人唔讓座亦不需要去扁低人, 你選一個人多時間去帶小朋友出街, 真喺唔可以預人讓位比你小朋友。

p.s. 我會讓位有需要及有禮貌嘅人,但唔會讓比老馮嘅人。

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+晴B媽+於+13-12-14+發表我女2

原帖由 lovelykitty 於 13-12-14 發表
係囉。
如果覺得個女一定要坐嘅,以後撘的士囉。

首頁
34567...9

尾頁

跳至