跳至

首頁
45678...9

尾頁

別墅

Hi all,

自從阿囝番咗bb班, 就好耐冇上黎bk.
大家別來無恙嗎? 小朋友都番晒學?

公爵府

hi ~ mary
係呀, 囝囝返左 bb 班, 真係忙左好多, 我仲自己捱病左添 :( 入埋廠 check 埋, 認真係機器壞.

而家先岩岩起步, 幾時先到大呀, 我都擔心緊 :lol
[/url]

公爵府

政政而家超級曳, 完全差不多唔聽教, 打又唔怕, 乙水又唔得, 有冇好方法呀 :(
[/url]

別墅

回覆 #1 蝦蝦 的文章

Rosan,

I will go to Macau for the X'Mas and stay one night. May I call you for more info. share.

蝦蝦,
樂樂都有時好曳 , be positive, take a deep breath, take one minute break, then talk again, told him no one will pay attention to him if he is bad, all the many good things are waiting for the good boy, Mom and Dad are talk to good boy ONLY. If the bad behaviour is due to the candy, toys or ice-cream, Mom would through them away or send to other good kids.

Take care your health.

大宅

蝦蝦,

唔知的小朋友係咪一時時, 有一輪芷殷又係好似小魔怪上身, 好鬼煩, 做每樣嘢都eeaa, 又扭計, 幾乎每日都要打下...
後來我唔鬼睬她, 由得她, 無咁緊她, 而家又好乖, 乖時又好lum 人
例如她每次要做一樣嘢, 就一定eeaa咁哭住講, 好煩下, 我咪大聱閙她, 跟住講道理: 要好聲講出你的要求, 無哭, 好煩架. 之後要她跟足我語氣點樣去講: 例如: 媽咪, 我好熱, 可唔可以幫我除衫....

你保重身體啦.

yuetping,

我15-19/12去泰國, 另我hb 都放假到25/12係hk, 如26/12係macau, 有需要約我hb 都得.
我們來緊gathering 係咪去你處.

[ 本文章最後由 rosan, 於 07-12-8 10:33 編輯 ]
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

公爵府

ping & rosan,
好多謝你地既意見, 我諗最好既方法, 都係 keep 住講道理.

rosan,
你講得岩呀, 佢地曳起上黎, 真係好似小魔怪上身

同埋政政好大力, 佢發起 long 黎上黎, 真係搞佢唔掂
[/url]

大宅

蝦蝦,

今日芷殷先俾我大閙, 呢排她晚飯次次都 eeoo, 未食又話肚餓, 食得又話飽. 激鬼c, 你知她已細細粒啦.
我話, 我已tum左好多次, 最後tum 1次, 如果你唔食, 就出去 (叫她出屋企大門). 她總唔食, eeoo扭計, 我捉起她拖出去 (半拖扮下), 她當然大哭, 我總要拖, 她當然哭, 時機ok, 我就話, 食唔食, 唔食出去...她點頭話食, 我話真係食啦嗎 ? 她話係, 於是我坐低同她講:
我: 食飯就要開心食, 你成日哭, 知唔知會影響媽媽爹爹食得唔開心架, 食飯係一件開心事, 你哭啱嗎?
她:唔啱.
我: 食飯成日哭, 的飯飯好惱你架, 以後都唔彩你, 無飯食得唔得? 她: 唔得.
我: 咁你而家跟媽咪講1次:
食飯要開開心心! (她照講1次)
食飯要我自己食.(她跟),
食飯要食晒. (她跟).
的飯飯好好味架. (她跟)...
...
講下她的情緒好返, 總有點笑意, 於是我就讚她, 叫她食, 她就食晒, 無事啦...而且無被迫的感覺...

每次我閙完都會講返我的要求, 之後叫她跟我語氣重覆講, 呢樣係我潛意識咁要輸入的正確的要求俾她, 她自己講1次, 會記得好的...好有用架.
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

琪琪而家都好唔聽話, 又成日駁嘴, 但又覺得佢講嘢講得好好笑又覺得好激氣, 做亞媽好矛盾; 好彩屋企既罰企位還有效用, 我無打喇, 同埋無再大聲鬧佢lu, 因為我覺得越鬧得大聲佢越唔聽, 打到手痛佢重唔乖, 反而對我嚟講, 啲一刻(唔擔保日後)平心靜氣鬧同埋用眼神, 二指神功, 覺得好好用, 聽洗聽教; 大家努力吓發掘教仔女心得;
聖誕新年會唔會去吓旅行呀??? 如果新年去旅行, 係咪好多人呢? 因我c6好忙, 出年可能提早去旅行(新年去), 但又唔知去邊好!! 今年應該帶埋琪琪去喇, 唔賴低佢(因為老公話帶埋佢去), 係咪好衰呀, 哈..... 你地有無提意比我呢? 你地有無試過新年去日本,台灣.....地方, 好想知道台灣係咪都係過年架???

別墅

Rosan,
Please call me, I want your hb to help me to book a table on 25th in Macau, in case deposit is needed, he can help me to pay and I can give you back. Anyway, call me. I found your number in my phone record is wrong.

Happy-baby,
I will go to Tokyo during the Chinese new year, of course with Lok lok. If it has snow, it should be more fun. We plan to visit a farm.

The punish cornor still work, Lok lok always can cliam down in 1-2 minutes. He know very well that he must be wrong when he need to stand there.

別墅

我教仔教到投晒降啦, help! 佢本來都幾易教, 但由上個月開始, 性情大變, 無事好地地, 一扭計就唔係人咁品, 一味"喪"喊, 邊個氹都唔要, 因為佢一日起碼喊一次 (30-60分鐘), 佢又喊得太激, 所以而家佢把聲, 好沙好沉, 我都好心痛. 以前我會由佢喊, 但而家唔敢, 驚佢喊到失聲! 由於佢喊到short咗, 唔識停, 真係要打一身至肯停, 但我真係唔想日日以暴易暴...

蝦蝦:

入廠? 唔嚴重呀ma? 你要保重呀, 蝦仔好需要你ga!

原文章由 蝦蝦 於 07-12-6 14:17 發表
hi ~ mary
係呀, 囝囝返左 bb 班, 真係忙左好多, 我仲自己捱病左添 :( 入埋廠 check 埋, 認真係機器壞.

而家先岩岩起步, 幾時先到大呀, 我都擔心緊 :lol ...

公爵府

我都係, 呢期唔太敢用打呢個方法, 因政政打都唔會喊, 仲會越嗌越大聲, 扭得勁 d 添, 我會幾樣夾攻, 先嗌停佢, 拉埋一邊罰企, 唔准佢走開, 都可以冷靜 dd 咁多啦.

見好 d 先同佢講道理
[/url]

大宅

1/1 下午 :4:00pm-10:00pm
YuetPing 屋企BBQ Party
名額只限10個家庭, 截止報名時間: 30/12
(只限0405BB OR 有認識呢到其中任何媽咪的朋友)

1. rosan---------3大1細
2. 蝦蝦-----------2大1細
3. lalalam--------3大3細
4. ring----------- 2大1細

[ 本文章最後由 rosan, 於 07-12-24 10:44 編輯 ]

男爵府

嘩!! 好耐無上0504 forum啦,小朋友返晒學,大家都靜晒,好耐無見啦,記得上年x'mas去yuetping屋企開party好好玩,好野,期待左好耐嘅party,可以見吓大家

4. ring------------2大1細
5. kellylamyc-----2大1細

男爵府

試吓係他無發脾氣時,講他知喊都無用,有咩直接同daddy媽咪講,希望可以潛移默化他 可能要講好多好多次先work
因為等他喊嘅時間,講咩都唔入耳

kelly有次放學返home,突然間講: 喊都無用, 我估係老師教其他同學時,她聽到入左腦返來講返比我知

原文章由 marywmf 於 07-12-12 00:19 發表
我教仔教到投晒降啦, help! 佢本來都幾易教, 但由上個月開始, 性情大變, 無事好地地, 一扭計就唔係人咁品, 一味"喪"喊, 邊個氹都唔要, 因為佢一日起碼喊一次 (30-60分鐘), 佢又喊得太激, 所以而家佢把聲, 好沙好沉, ...

男爵府

:-( :-( 原來1月1日晚老公已經約左人,所以,要等下次,希望不用等太耐就好啦~~小心天氣會轉涼,大人細佬都要著多件衫

原文章由 kellylamyc 於 07-12-26 19:19 發表
嘩!! 好耐無上0504 forum啦,小朋友返晒學,大家都靜晒,好耐無見啦,記得上年x'mas去yuetping屋企開party好好玩,好野,期待左好耐嘅party,可以見吓大家

4. ring------------2大1細

公爵府

原來 1/1 得返 10 度咋
[/url]

大宅

kelly,

好耐無見, 好嗎 ? 下次再玩啦.

蝦蝦,

hk的10度都唔會涷去邊, 今年真係好熱...
總諗住玩校服look, 咁涷, 換來換去會否好麻煩 ?
不過一齊影相好得意wor.

大宅

我今日整左個芝士cake, 好鬆化, 但可惜唔知點解係咸味 ?
懷疑阿印落錯左糖變鹽, 但她話唔係.?-(

隻檸檬燒雞無熟透.:-(

公爵府

rosan,
你開始訓練印印整 cake 啦 個 cheese 係咪都買返 ping 果隻呀?

d 小朋友要快 d 聽聽話話, 要同佢地搞返個校服派對
[/url]

公爵府

2023年兔年勳章

Miss you all for the Party.

搞校服派對記得預埋我喎!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

首頁
45678...9

尾頁

跳至