心聲留言

跳至

首頁
45678...17

尾頁

侯爵府

原文章由 Alexismama 於 07-8-16 10:10 發表
咁咪咪做家務乾唔乾淨, 如果佢成日咁出出入入, 做到家務又煮到食都算唔錯啦喎........... 不過你老公日頭會有多d時間係ok又唔同我地呢d返office工的, 我老公果d仲要係唔方早, 更架唔使預佢幫手!

我ex果件係幾 ...

唉, 未又係吾叫吾做law, 阿仔既野佢就著緊d, 阿女d 野就...........阿女張書檯, 係我吾忍得自己去抹架, 雪櫃, 我諗佢做左甘多年, 抹過5隻手指頭都無, 最叻, 未係廁所扮洗廁所law, 點解我話佢扮, 係因為洗完出黎, d 牆都還係污糟既, 未開水, 要黎沐腳, 當涼冷氣law..................

無一個工人係十全十美既, 只要佢做到我心目中認為最重要既野(照顧阿仔), 我就算, 我又諗, 如果要我自己做, 我諗我都頂吾順

飯, 我成個summer, 都未飲過5次湯呀...........d 送整得越黎越難食, 依家未等佢放假, 我們食好野law..............都吾知幾恨星期日佢放假, 我們可以叫pizza/外賣

侯爵府

你而家成日食pizza呀, 唔怕熱氣啦 我女唔like pizza架, 我都麻麻啦, 所以一年都無食一次架.........

但人地話印係咁架, 係懶d架, 我哥果d老一批的賓, 真係會自己搵嘢做架, 我果個最多自己主動抹下window咁囉.....

佢又係細佬出左世後就偏心哂細佬, 對家姐都無咁好, 家姐同我投訴過幾次架啦, 我都有d 唔like架, 咁佢又真係好錫細佬架喎, 所以我上次完約都續佢............ other than that我係唔滿意佢其他表現架!

但錫又點, 蠢就救唔到佢啦, 我唔想阿仔下次整單更大穫的出嚟, 佢c比我睇都賠唔返比我呀

我去差館備案時, d差人咪話我明知佢咁蠢仲留佢係度照顧阿b, 萬一再在咩意外, 疏忽果個係我就真

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-16 10:17 發表

唉, 未又係吾叫吾做law, 阿仔既野佢就著緊d, 阿女d 野就...........阿女張書檯, 係我吾忍得自己去抹架, 雪櫃, 我諗佢做左甘多年, 抹過5隻手指頭都無, 最叻, 未係廁所扮洗廁所law, 點解我話佢扮, 係因為洗完 ...

侯爵府

原文章由 Alexismama 於 07-8-16 10:26 發表
你而家成日食pizza呀, 唔怕熱氣啦 我女唔like pizza架, 我都麻麻啦, 所以一年都無食一次架.........

但人地話印係咁架, 係懶d架, 我哥果d老一批的賓, 真係會自己搵嘢做架, 我果個最多自己 ...

耐吾耐先食一次者...........軒軒好鍾意食pizza架, 買一個細個既返黎, 有6件, 我兩老一人分得一件架咋

軒軒可以食兩件+兩碗意粉, 但又吾見佢長肉wor

家姐就only食舊皮, d 料掃晒比我老公................

我都吾like 咪咪甘偏心架...........有乜野就話係家姐既, 總之衰野就話係家姐law

懶我都算, 我至憎佢成日吾食野.................

續埋呢次約, 我吾會再同佢續約架啦, 我summer去旅行, 佢暗示續約, 我睬佢都傻:tongue:

侯爵府

佢做左幾耐啦? 但你唔續佢咪一定要比long term囉? 你請個新的又博一次啦喎? 請工人真係麻煩, 有時真係覺得夠食夠住, 自己湊真係最放心, 小朋友又開心d, 幸福d, 聽話d, 係真架!

我果件ex咪又係, 話親佢d咩, 佢第一個答案就係: 家姐囉! 你話啦, 個個都係咁衰架! 我咪話佢囉, 家姐幾歲, 你幾歲, 話親你你就懶家姐, 如果家姐可以自己handle所有嘢, 我使鬼請你返嚟照顧佢呀! 佢都唔諗下我當初請佢返嚟係照顧邊個架! 當然啦, 家姐大左曉駁咀, 告狀, 細佬就咁好玩, 我都明佢點解會偏心, 但唔好咁明顯都好啦, 個女成日咁對住佢咁偏心, 心理都唔好啦

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-16 10:33 發表

耐吾耐先食一次者...........軒軒好鍾意食pizza架, 買一個細個既返黎, 有6件, 我兩老一人分得一件架咋

軒軒可以食兩件+兩碗意粉, 但又吾見佢長肉wor

家姐就only食舊皮, d 料掃晒比我老公 ...

侯爵府

佢今年先係第二個約, 駛鬼比長期佢咩, 續多一個就要啦

我99果個工人出年5月到期, 我果個12月, 我99個工人真係好好, 好抵得諗, 放假4點返黎湊我99落街, 6點去湊佢返屋企跟住煮埋飯比佢地食...............絕種架啦

你都知我果對孖寶, 一定吾會同佢續約架啦, 要比長期wor, 殺c 佢地都似, 我已經同agent講左, 吾好幫我99個工人搵工, 我mark 左 起碼佢熟我們d 生活習慣, 吾駛再教一大餐

侯爵府

咁即係你5-12月就mark左兩個工人啦喎?

咁你有無同個工人傾過佢like 唔 like 小朋友架, 同埋佢抵得諗係好好, 但又like 唔like同小朋友玩, 呢個都係需求問題......

咪咪仲遲過我個工人架咩?

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-16 10:47 發表
佢今年先係第二個約, 駛鬼比長期佢咩, 續多一個就要啦

我99果個工人出年5月到期, 我果個12月, 我99個工人真係好好, 好抵得諗, 放假4點返黎湊我99落街, 6點去湊佢返屋企跟住煮埋飯比佢地食......... ...

侯爵府

原文章由 Alexismama 於 07-8-16 10:54 發表
咁即係你5-12月就mark左兩個工人啦喎?

咁你有無同個工人傾過佢like 唔 like 小朋友架, 同埋佢抵得諗係好好, 但又like 唔like同小朋友玩, 呢個都係需求問題......

咪咪仲遲過我個工人架咩?

咪咪12月架麻, 5月, 甘叫姑9extend 佢多1個月, 甘之後去做visa 要3個月, 攪得黎, = 9月, 之後叫佢返鄉下等, 咪咪再扣假走, 吾會差好多個月law

個工人平時咪咪吾得閒, 都會過黎幫我看住佢地, 應該ok既

侯爵府

甘你有無諗過, 將來會吾會搵得返份甘好既工? 定係真係諗住退休, 吾再搵野做呢?

侯爵府

好工的定義係咩先, 客觀條件還是主觀因素? 客觀上我份工係ok架, 但主觀因素就自己先知, 老實講, 我唔覺得叫我繼續係度做係好囉, 尸位素餐今時今日仲可以apply到, 你話啦!

其實我老公係我決定叫agnet嚟接走工人果刻, 工人都未走, 佢己經話pick up and move back! 係我唔肯, 到時睇下點再打算啦, 今日唔知聽日事, 可能阿女追唔上功課, 我想唔走都唔得呢!

最緊要係夠食夠住, 唔使勒緊肚皮咪算囉, 比上不足, 比下有餘, 咪唔好買咁多貴嘢, 又有個好好的excuse無錢買機票, 唔使返去探人tim

如果真係要做, 點都有份工掛, 係offer有限幾好咁解啫

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-16 11:32 發表
甘你有無諗過, 將來會吾會搵得返份甘好既工? 定係真係諗住退休, 吾再搵野做呢?

侯爵府

唉, 一年20日大假, 人工吾差(我認為吾差啦), 返5日工, 有車接送, 返工吾駛用$, 有醫療包牙, 無乜野做, 但吾好期望有職升, 無氣你受, 甘算吾算好工呢又?

侯爵府

咁你份仲好過我呢份啦~~

我而家係公司5天工作制, 但我地部門唔係bor, 因subject to HoD, 而家仲要係呢位人兄的decision好似我地部門都無乜人可理解, 大假你都多過我啦...

但你d medical係咪唔包仔女架?

其實好多嘢都係give and take, 老實講, 無投資又何來回報呢? 對仔女, 家庭, 工作都一樣架啦...

你話我放棄好多嘢咩, 其實計落又唔係太多, 每個月使係工人, 自己用, 車錢, 我成日飛的架, 交埋稅, 我每月使費都唔少, 但我少左的net income換來的就係對住仔女的時間同可以自己教佢做功課, 如果我返工, 放工返到去都7點幾, 食埋飯8點, 唔沖涼就開工都係得兩粒鐘, 唔使親子啦, 係鬧子就有份, 我老公你都唔使預佢會早返嚟幫手呀

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-16 11:54 發表
唉, 一年20日大假, 人工吾差(我認為吾差啦), 返5日工, 有車接送, 返工吾駛用$, 有醫療包牙, 無乜野做, 但吾好期望有職升, 無氣你受, 甘算吾算好工呢又?

侯爵府

醫療吾包仔女..............

交通吾駛$, 食飯, 帶飯, 可以話剩袋, 交稅, 我們吾駛交好多..............

有時, 多幾千得幾千, 小幾千就真係小幾千, 我個仔用$ 又好似倒水甘, 岩岩還收到佢training, 一個鐘加到900元.............還未其他training wor, 一個月, 只係用係佢身上都成萬元, 無左我份工人, 你話係吾係好吾掂呀

侯爵府

hinma

你公司有車係cwb出咁好呀? 咁我太花筒無計啦, 但都係因為同仔玩到出唔到門口啫heheeeee, 個工人煮嘢唔好食你都可以仲帶飯, 服左你啦!!

咁如果hinhin的使費咁大, 都要做架啦, 希望佢過兩年進步到可減少training或直情唔使再training先打算啦......

你無理由唔使交咩稅架喎, 我都要交啦, 仲有就係如果我唔返工, 我的免稅額可以比我老公, 明年最高可省19%, 都唔少架喎....

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-16 12:13 發表
醫療吾包仔女..............

交通吾駛$, 食飯, 帶飯, 可以話剩袋, 交稅, 我們吾駛交好多..............

有時, 多幾千得幾千, 小幾千就真係小幾千, 我個仔用$ 又好似倒水甘, 岩岩還收到佢training, 一個鐘 ...

侯爵府

原文章由 Alexismama 於 07-8-16 12:38 發表
hinma

你公司有車係cwb出咁好呀? 咁我太花筒無計啦, 但都係因為同仔玩到出唔到門口啫heheeeee, 個工人煮嘢唔好食你都可以仲帶飯, 服左你啦!!

咁如果hinhin的使費咁大, 都要做架啦, 希望佢過兩 ...

我無話吾駛交, 係吾係交好多:mrgreen: 我有父母免稅額呀麻

大宅

hello all!

星期日已返來啦﹐到今日至有時間上來。總括來說﹐今次出門都算多阻滯
1.到步時老公拿錯行李(99%似)﹐留低自己行李係機場﹐機場打俾酒店﹐酒店同我地講我地都話冇錯呀....最後要俾錢人送我地d行李到酒店
2.機場等左3個鐘至俾到房我地﹐媽到7彩 ﹐如果唔係仲耐
3.落雨﹐去4日﹐只係得第3日同第4日朝早好天出太陽﹐第1日簡直滂沱大雨﹐不過間中都有停﹐但係好多戶外活動(尤其水上)唔玩得﹐泳池d水都凍d 。但最唔抵得既係人地剛岩玩完返來﹐好好太陽﹐話要達好多sunblock同lotion﹐帽之類﹐我地差2日就差咁遠。
4.第3日較好天﹐仲玩左場water polo水中足球﹐我地全家都有上陣﹐2個女坐我地膊頭﹐我同老公仲都有直接同間接得分呢 ﹐之後細女開始凍﹐我帶她返房沖暖水涼先﹐老公同大女繼續玩。沖沖下﹐老公同大女返黎﹐原來老公同大女玩滑水梯時﹐唔知點整到隻腳﹐界到腳趾﹐流好多血﹐成個鐘都唔止血 。酒店reception照樣好unhelpful﹐問好多次有冇急救人員都只係叫我地出去看醫生 ﹐等緊車去medical centre時﹐我唔順氣再問一個guest relatio,先至有人看下老公﹐陪他去看醫生。止左血﹐打左針﹐要食藥以防有菌﹐返黎HK第二朝又在看多次醫生﹐還要打多兩支針:( 。medical centre都話係酒店責任﹐會send張單去酒店。
5.老公傷腳﹐冇睇到fanta sea show﹐已經冇咩節目﹐又少一樣
6.冇野買到﹐夾硬買兩件T俾兩個女﹐機場又找唔到手信
7.回程機﹐我同另一個女人嘈.....食緊三文治時﹐細女去廁所﹐我帶她去﹐返黎老公同大女話有個3/4歲既男仔跑過時﹐拿起細女份三文治咬左一啖 :-x ﹐老公同大女喝住佢﹐佢先放低﹐掃跌其他野。我聽到好嬲﹐有冇搞錯俾個3/4歲零仔跑來跑去冇大人看住﹐叫老公巡一個圈找個男仔﹐找唔到。過多幾分鐘個男仔又跑過﹐大女認得﹐我立即跟住個男仔﹐找到個阿媽係機尾同人吹水。話俾個阿媽知﹐反而話我認錯人﹐佢成日同個仔一齊﹐個仔之前係廁所﹐冇可能。我話我係跟住個男仔由機頭跑去機尾﹐佢冇其他大人同佢一齊﹐你點可能成日同個仔一齊呀﹖之後冇得辯駁又話我好唔即刻同佢講﹐成10分鐘後我講咩都得﹐C9呀﹐10分鐘前找到你個仔﹐找到你﹐我會等依家﹖唔夠人講就自己亂講一通。

數晒衰野﹐其實酒店本身設施幾好﹐泳池多野玩﹐staff會同guest玩好多唔同活動﹐我地間房ocean view﹐對正沙灘﹐打開sliding door就係沙灘﹐另一面係湖景﹐景觀一流 。不過resort關係﹐都係sell 陽光海灘﹐天氣唔好﹐好多活動都cancell都好難control.
另外去巴東晚飯買影碟都值得一去﹐一間叫patong seafood restaurant好味好平﹐係酒店一帶既一半價錢。搭的士來回車資仲貴過餐飯﹐但食落肚好味﹐有可以逛下﹐都抵d

係呀hinma﹐如果你去唔好好似我咁“刎”先book車﹐如果一早係香港book車﹐可以用幾百元港紙租架的士10個鐘。我臨出發先問﹐問唔切﹐去到先問好難問到好價錢﹐結果幾百元只租到4個鐘﹐貴左一陪有多。

大女聽日開學啦﹐要6點9起身﹐7點半校車。細女都返埋學個工人就嘆咯﹐到時要好好整治﹐搬左屋﹐好多規矩都唔記得﹐還駁呢駁路。:tongue:

[ 本文章最後由 justjust 於 07-8-23 00:09 編輯 ]

侯爵府

原文章由 justjust 於 07-8-22 23:58 發表
hello all!

星期日已返來啦﹐到今日至有時間上來。總括來說﹐今次出門都算多阻滯
1.到步時老公拿錯行李(99%似)﹐留低自己行李係機場﹐機場打俾酒店﹐酒店同我地講我地都話冇錯呀....最後要俾錢人送我地d行李 ...

JJ

甘掃興既, 你好似去布吉? 邊間酒店呀?

工人, 有d 位就會zip架啦, 勁乞人憎架, 真係耐不耐就要'提'下佢地

子爵府

畀面勳章

hi, jj:

唔覺唔覺, 原來你巳去完 phuket 番黎囉. 需然天氣著左一半時間都落雨, 但都叫做有兩日好天, 可以玩下水上o既activities, 但老公界傷腳就慘d.
其實你今次係咪住 dusit laguna 果面呀, 果面係遠左少少, 我果時就揀住patong beach o既酒店, 貪佢夠方便, 一行出去就係海灘, 食野行街又近, 上次我就住 club andaman, 都ok 幾好o架.
sunday 輪到我出發去玩lu, but...我只係去"長隆"玩 3日2夜啫, 諗住趁開學前帶個囝去玩下咁lu.

原文章由 justjust 於 07-8-22 23:58 發表
hello all!

1.到步時老公拿錯行李(99%似)﹐留低自己行李係機場﹐機場打俾酒店﹐酒店同我地講我地都話冇錯呀....最後要俾錢人送我地d行李 ...

侯爵府

原文章由 波子媽 於 07-8-23 10:00 發表
hi, jj:

唔覺唔覺, 原來你巳去完 phuket 番黎囉. 需然天氣著左一半時間都落雨, 但都叫做有兩日好天, 可以玩下水上o既activities, 但老公界傷腳就慘d.
其實你今次係咪住 dusit laguna 果面呀, 果面係遠左少 ...

波子媽

長隆ok架, 玩得開心d.................

子爵府

畀面勳章

多謝你呀, hinma, 最緊要好天, 唔好落雨就得啦.

原文章由 hinhinmummy 於 07-8-23 10:09 發表

波子媽

長隆ok架, 玩得開心d.................

侯爵府

原文章由 波子媽 於 07-8-23 10:13 發表
多謝你呀, hinma, 最緊要好天, 唔好落雨就得啦.

落左甘多日雨, 應該會好天啦卦, 我都吾想落雨呀, 我sat 入黃金

首頁
45678...17

尾頁

跳至