自由講場

跳至

首頁
45678...31

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:conniecheung 發表於 14-5-5 11:58

原帖由 alice_6699 於 14-05-05 發表
呢 d 唔係同仔女計較 , 比家用係佢責任
但呢啲所謂責任,如果為仔女帶黎壓力,我唔忍心

vanessamom  同意!  發表於 14-5-10 13:06
小僕人    發表於 14-5-6 15:50
rachel_ching  X3  發表於 14-5-5 14:19
siu05  X 2  發表於 14-5-5 12:48

男爵府

唉, 我媽收我一半 但係佢唔係幫我儲錢.. 有日我係到計自己可以儲幾多, 佢仲同我講計黎做咩, 不如計下拎幾多返屋企仲好啦. 依家講起, 個心仲好唔舒服

小僕人    發表於 14-5-6 15:50
rachel_ching    發表於 14-5-5 14:19

男爵府

Janjanchu 發表於 14-5-5 12:31
\'我覺得唔夠錢使,可以返黎屋企食飯,減少娛樂,如真係要多些娛樂,要自己想辦法改善收入,我唔希望俾仔女 ...
十份同意 , 有時做人都要有少少壓力才會成長 ,才會學識計算 , 否則錢可以使得太輕鬆 , 將來佢自己有頭家才初體會樣樣都係錢 , 用得緊張 , 真係好大壓力 .

琥珀宮

引用:跟你同住,兩公婆衣食無憂,你會否要他俾家

原帖由 Froggy_joe 於 14-05-05 發表
跟你同住,兩公婆衣食無憂,你會否要他俾家用?

和老公討論,他說要,收$1000,怕仔女搭車都唔夠錢
如果想收家用,一定要早d講落定藥,要未開始搵工就講定先!如果仔女一路無預要比,佢自己唸定曬買咩同點洗份人工,出糧你先講就家用,佢肯定唔高興!

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

大家好似忘記咗mpf

8500其實只有8075

小僕人    發表於 14-5-6 15:51
rachel_ching  X2  發表於 14-5-5 14:20
明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

男爵府

回覆:木子 的帖子

㸃解唔係任佢比幾多?而係亞媽問人個仔應該比幾多?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:唉, 我媽收我一半 但係佢唔係幫我儲錢..

原帖由 WN1046 於 14-05-05 發表
唉, 我媽收我一半 但係佢唔係幫我儲錢.. 有日我係到計自己可以儲幾多, 佢仲同我講計黎做咩, 不 ...
係,當年18歲第1份工搵6000,我媽要求我比3000,我照做……當每個月都唔夠錢洗,返工有壓力做黎做去得個吉,真係好唔開心。

公爵府

我唔認為唔收家用就係對個小朋友係好, 因為好多年青人跟本唔知家庭係有基本的支出. 未來佢地自己組織家庭時, 先知要管理費, 水電媒, 您話幾恐怖?

分析比小朋友知道, 收家用的目的係....您有份住, 要租金的成本, 有江電媒使用的成本....並唔係要同佢計, 而係有收入了, 家中的一份子就要為家有貢獻.

家用一定要比, 佢唔夠錢洗.最多生日利是我會比番一封d佢.

家用唔係用來還養欲費, 只係家庭支出的攤分.

3000元係好合理的比例. 不過如果佢有其他支出, 歡迎一同商討.....

Aotearoa  同意  發表於 14-5-5 14:52

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:跟你同住,兩公婆衣食無憂,你會否要他俾家

原帖由 Froggy_joe 於 14-05-05 發表
跟你同住,兩公婆衣食無憂,你會否要他俾家用?

和老公討論,他說要,收$1000,怕仔女搭車都唔夠錢
收吾收都要睇仔女性格
個人覺得,如果我吾係無能力 我吾會要求仔女比家用養我……洗費開支,,,, 我都有責任比…因為係我仔女

但如果係識自己安排既仔女 我就由得佢 佢要儲自己都會安排 洗乜你幫佢儲'? 如果佢真係孝順 佢就會自己比啦 要你講比幾多我覺得無意思
第一份工乜都吾識 同同事出下去social 下 買下衫鞋 ……… 8500好多咩?? 搭車食飯係米真係夠?! 又要稔工種同返工地點………仲有 你要扣起佢家用 佢想儲錢請你地去旅行就真係難上加難………

vanessamom  好媽媽!  發表於 14-5-10 13:08
小僕人    發表於 14-5-6 15:51
Evilgrin    發表於 14-5-5 19:32
rachel_ching  Agree  發表於 14-5-5 14:22
NikoChan  認同  發表於 14-5-5 12:48

男爵府

樓主算仁慈了只收三千~
未出來做野已經阿媽話要收一半...
一直習慣比一半....真係唔覺比一半係啲乜野...
我唔鐘意名牌唔化粧唔會成日出街消費唔會追電話...
所以我係夠用...仲有就係我唔鐘意lunch 出街食...
所以....我一直keep 住比一半家用都唔覺得辛苦..
每年儲到錢去旅行..當然...儲錢就多極有限啦!

有jm 話識女仔要使錢唔通問父母攞返轉頭...
之但係.....做男仔既...係咪要上進啲...唔夠去搵到夠去拍拖去成家..
而唔係比少啲家用去識女仔呢?
個女仔同個仔大花筒唔識慳淨係識使錢...咁都好難長久喎..

男爵府

conniecheung 發表於 14-5-5 12:41
係,當年18歲第1份工搵6000,我媽要求我比3000,我照做……當每個月都唔夠錢洗,返工有壓力做黎做去得個吉 ...

係, 個個月為家用、保險、學費打工, 其實間接都影響左自己情緒, 我同自己講加人工, 我都唔會出聲, 至多出左bonus 俾多少少.

我仲記得4年前出黎做野, 俾埋mpf得返6千9.

rachel_ching  Same as my ex case  發表於 14-5-5 14:24

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Froggy_joe 於 14-05-05 發表

原帖由 木土土 於 14-05-05 發表
如果想收家用,一定要早d講落定藥,要未開始搵工就講定先!如果仔女一路無預要比,佢自己唸定曬買咩同點洗 ...
而家d 90後 你甘講完都吾洗止意佢搵工………返工都係得個吉 不如係屋企做大懶虫好過

janiceliu318  我都系90後 其實好睇屋企人平時點同自已點洗錢姐 我都從未差過屋企家用  發表於 14-5-5 18:03

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

其實我覺得你對子女好,佢地感受到,自然會比你啦,洗咩限死佢要比幾多,又要講大道理(包食包住,還應該要孝敬父母) 你生佢出黎,包食包住唔係正常? 好多人要搬走,都係因為父母同佢講錢。 有時你對佢闊綽,佢自然會有咩都諗起你啦,唔好計住計住。

vanessamom  極同意!  發表於 14-5-10 13:10
小僕人    發表於 14-5-6 15:52
rachel_ching  Agree  發表於 14-5-5 14:25
木土土  Baby...講得啱!  發表於 14-5-5 14:09
BabyLincoln  包食包住係正常?! 求學時期才正常!已出身還要父母供養!  發表於 14-5-5 13:04
Life is better when you're laughing!

禁止訪問

大宅

我都覺得三千好合理喎..我第一份工都比一半屋企..
亞媽靜雞雞咁幫我儲起左..,

男爵府

jacky1666_hk 發表於 14-5-5 12:44
收吾收都要睇仔女性格
個人覺得,如果我吾係無能力 我吾會要求仔女比家用養我……洗費開支,,,, 我都有責 ...
係! 我媽收我一半, 我都未請過佢去旅行, 買到電話俾2老&請佢地食餐飯已經好好

子爵府

回覆:假如你仔女第一份工收入$8500

5500好夠洗啦

我愛我個囝,愛到變做鬼..

公爵府

回覆:假如你仔女第一份工收入$8500

如果我兩老唔等錢洗,佢中意俾唔俾家用都得,8500已經好少,搞掂自己算唔錯,我唔想每個月好似收數佬咁追佢數,搞到個仔想同朋友唱下k食餐飯都冇錢。以前買個菠蘿包唔洗兩蚊,依家冇5,6蚊都唔得呀,邊有得計,樣樣加價加幾倍,除左人工

小僕人    發表於 14-5-6 15:52
Pink_girl  x2  發表於 14-5-5 15:16
rachel_ching  X3  發表於 14-5-5 14:26
Pink_girl  x2  發表於 14-5-5 14:17

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:Froggy_joe 的帖子

上當年我第一份工搵$8500,我媽要我俾$5500家用嗰時我仲要還大學啲loan

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

珍珠宮

引用:樓主算仁慈了只收三千~未出來做野已經阿媽

原帖由 kicochunchun 於 14-05-05 發表
樓主算仁慈了只收三千~
未出來做野已經阿媽話要收一半...
一直習慣比一半....真係唔覺比一半係啲乜野...
以前食飯都係30乜………而家食飯要40……吾係每份工都可以自己帶lunch box
正常社交係需要

小僕人    發表於 14-5-6 15:53
rachel_ching  Agree  發表於 14-5-5 14:27

首頁
45678...31

尾頁

跳至