自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:+本帖最後由+yingka+於+14-5-8+15:34+編輯+

原帖由 yingka 於 14-05-08 發表
講得好呀

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 newbiee 的帖子

他這樣說作為父母聽後必上心吧....他當時是什麼歲數?
無論怎麼祝你囝囝快樂和能感受到幸福...

男爵府

ume 發表於 14-5-8 18:22
其實我未睇這篇之前都覺得父母偉大這論調值得商榷,因為帶小朋友來到這個世界,只是父母一相情願,之後做父 ...
父母真偉大,百行以孝為先係5千年中國的思想文化,已經根深蒂固。

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:為人父母的資格--李純恩.討論家用的朋支, 可看看這文章

某些認同,其實做人苦多樂少。何必來世上走一轉

男爵府

Evilgrin 發表於 14-5-8 13:18
回覆 cici1800 的帖子

我完全認同。考順父母係自發,你愛佢佢自然愛你; 呢D野無可能用金錢量化,更莫講話 ...
同意。成篇野重點:唔識教,唔識教---〉唔好生。

禁止訪問

回覆:為人父母的資格--李純恩.討論家用的朋支, 可看看這文章

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:呢篇文,我睇過N次轉載,太好啦,方便果D自私

原帖由 方方媽媽 於 14-05-08 發表
呢篇文,我睇過N次轉載,
太好啦,方便果D自私到爆既人,搵到篇範文去背誦,朗朗上口之後,可以"理直情壯"咁對父 ...
佢應該係叫父母唔好期望咁高

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

滑蛋河 發表於 14-5-8 17:19
我又咁睇,做個負責任嘅父母未必養出港孩。對孩子孝順唔代表縱容孩子。就係負責任先會悉心教導栽培,就係愛 ...
明白! 明白! 閣下會對孩子用"孝順"呢個字,相信大家睇法真係好唔同!
不過我同意盡責既父母係會對子女不求回報,仲會比最好既野佢,盡力培佢成才,教佢正確既人生觀,但問題李生呢篇言論太過偏激, 話因為子女唔係自願出世,所以長大肯孝順父母係花紅! 但人與人相處係要雙向,你從少灌輸佢子女應份對父母有要求而又唔洗對父母既所為感恩,縱到佢天之驕子咁淨係顧自己, 對父母完全無責任,要知道孝順父母唔一定用錢,當父母年老果陣多啲時間陪伴下,比多少少關心,已經係對父母最大既欣慰! 我完全唔認同呢個單向既思想!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:某些認同,其實做人苦多樂少。何必來世上走

原帖由 kck811 於 14-05-08 發表
某些認同,其實做人苦多樂少。何必來世上走一轉
係wo, 由讀書開始已經壓力大

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

方方媽媽 發表於 14-5-8 18:45
呢篇文,我睇過N次轉載,
太好啦,方便果D自私到爆既人,搵到篇範文去背誦,朗朗上口之後,可以"理直情壯"咁對父 ...
非常同意! 種花得花,咁教小朋友將來佢自己受返而絕對不能有怨言,連羨慕都係想多咗!

男爵府

靈魂就算不從你處出世也可能到別家,要嚟嘅始終要到世上來,只好怪自己前世前前前世未能做夠好事積夠陰德成不了仙還要投胎為人,怎可怪父母帶自己來世上

男爵府

alicemic 發表於 14-5-8 19:21
明白! 明白! 閣下會對孩子用"孝順"呢個字,相信大家睇法真係好唔同!
不過我同意盡責既父母係會對子女不 ...
我係引述李生文中所謂的孝順孩子,唔係話要孝順孩子,你誤會左。

禁止訪問

翡翠宮

滑蛋河 發表於 14-5-8 19:48
我係引述李生文中所謂的孝順孩子,唔係話要孝順孩子,你誤會左。

噢! 所以李生先係會"孝順孩子"既負責任父母,果然係有呢種心態既人先寫得出呢篇言論!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 14-05-08 發表小

原帖由 tomatoMM 於 14-05-08 發表
我認為做人負面唔適合有小朋友多過因為窮
好似譚玉英講,佢認為人生唔多快樂
佢唔生小朋友係正確
哇,你呢句真係大道理,我係一百個真心既

公爵府

引用:我並唔認為子女出世係完全冇得選擇,所以父

原帖由 InkCartridge 於 14-05-08 發表
我並唔認為子女出世係完全冇得選擇,所以父母欠咗子女的。我認為父母選擇咗要子女,但個子女係點既性格/品 ...
講得好好

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

最近聽收音機宣傳母親節,講「偉大的母親」我諗下,又吾覺自己好偉大!

珍珠宮

畀面勳章

討論係咪應該用回應呢

點評唔係用呢問

我無話寵
只不過我認為孝順子女好容易洐生出問題
對子女有虧欠感比較容易作出讓步

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

好認同

珍珠宮

其實孝順呢個概念係一種道德教化,係古人唔理會人既天性(自私)創造出黎既規範,係完全合乎規範既社會裡面,養兒可以達至防老。

現實往往唔係咁完美既,人性唔止自私,更有或多或少既隋性,唔單止要生存所需,亦都有好多唔同物質與非物質既慾望,車啊樓啊名牌,被認同被尊重,控制同佔有,愛與被愛。

我相信好多生物做左父母之後係會有父性同母性,傾向係關係裡面係付出既一方,或者係對比起佢地對其他人,佢地對子女會付出多一d,但唔代表咁會取代左人性,就變得完美,絕對。

其實好多人都係鍾意係群體既標準攞盡自己既advantage 兼double standard 好似,係香港,好多人被求婚個時就西化收戒指,結婚個時就傳統要收禮金,或者 d 有 d 男人又要男主外家務女人做,又要公一份婆一份香港地個個都係咁架啦咁。同樣地有好多人會借左孝順呢個概念黎站係道德高地,郁 d 就話你欠左佢,郁 d 就搬金句天下無不是之父母。

如果一個人教養好,感受到父母既恩同愛,自然會報答,一個人教養唔好,講乜都無用。

呢篇野,係for 父母既反思,唔係for 仔女黎take advantage 做藉口

教育普及之前,好多人只係俾社會教化,資訊唔發達,思考係無咁多角度既。生兒育女係理所當然(或者人有我有),係一份使命繼後香燈(所以有重男輕女既bullshxt), 生仔為女人帶來status,面子,財富 (賺多份奶奶既尊重), 所以 d 啊媽/奶奶 自己係女人都偏心個仔 (搞到 d 女好易心理唔平衡), 依戀個仔(婆媳關係), 所以好多女人都有怨啊媽偏心,奶奶為難。呢幾十年變得太快,學歷通脹,資訊發達,社會發展飽和,兩代人矛盾可以好嚴重,各自都企係自己vantage point, 要bridge 返中間個gap,只能靠一個愛字,唔係孝唔孝順呢個唔夠現實(太高尚) 既詞語。

感受唔到人生開心既,咪好易怨父母做乜生佢出黎 (唔夠愛). 如果好享受人生過程(有愛),自然會感恩。教仔女係一門學問,首先要有良心,繼而要識分自己同仔女係獨立個體,感受佢感受的,佢都會感受你感受的。父母係兒女既先驅,撇開前世今生,始終父母先係因,兒女至係果。

EVA222  十分認同!  發表於 14-5-9 10:41
mimimy  認同  發表於 14-5-8 22:39

首頁

尾頁

跳至