自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 彤諾0806 於 14-09-17 發表請

原帖由 viva4lfa 於 14-09-17 發表
無得追除非對方自願比返你
冇問題,係追得番,頭尾好彩都要3-4 星期

伯爵府

佢唔俾返你是偷竊

我試過入錯數,下一個工作天去銀行,初時銀行話無符,我同佢講你地銀行有責任告知客户如果不退還入錯的錢是會構成偷竊,definition of theft is a person is gulity of this criminal act if he appropriates someone' s property with the intention of permanently depriving the others of it.

就算我件東西是自己跌落你個袋到但如果你唔想俾返我要自己 keep 已是 theft.

The bank manager helped me to make the arrangement very soon and with the consent of the other bank account holder I got my money back within 2 days.

木土土  對方合作就好快   發表於 14-9-18 22:39

伯爵府

Haha yes i was lucky. But i think the bank should advise the clients that if he or she intends to keep the money which is transferred to his or her bank account, the person who claims the money can report to the police and there will be investigation and the account holder may be gulity of theft.

公爵府

畀面勳章

睇到呢D真係想話下人, 好心過數就小心D啦!! 有JM講人地要去分行簽名過返數架, 人地覺得煩唔想攪又話人偷野要報警

你靜雞雞放錯錢入我手袋, 轉頭要我點點點送返比你唔係就報警, 咁惡!

(預比人插架啦)

伯爵府

其實法律是咁,冇野是完美的

要在社會生存就要守遊戲規則

在某d 地方你霸左人地的屋一段長時間又符合一些要求人地間屋就是你架啦

不過銀行過數都是小心啲的好

公爵府

畀面勳章

alsace0416 發表於 14-9-18 23:08
其實法律是咁,冇野是完美的

要在社會生存就要守遊戲規則
好彩我老公未試過人地入錯數佢戶口, 要請假少日人工去搞呢D野, 得, 一齊去銀行搞囉!! .......

伯爵府

攪呢d 好似可以安排唔洗排隊

伯爵府

引用:睇到呢D真係想話下人, 好心過數就小心D啦!!

原帖由 noodles9112002 於 14-09-18 發表
睇到呢D真係想話下人, 好心過數就小心D啦!! 有JM講人地要去分行簽名過返數架, 人地覺得煩唔想攪又話人偷野 ...
覺得煩唔想搞就等於可以唔俾番人妳啲咩思想

公爵府

畀面勳章

agnesbee 發表於 14-9-19 00:42
覺得煩唔想搞就等於可以唔俾番人妳啲咩思想

銀行有責任, 無啦啦比人入錢戶口的人有責任, 就係自己做錯野D人無責任, 你又咩思想

男爵府

畀面勳章

回覆:求救!銀行入錯數。

盜竊就是指任何人意圖永久剝奪不屬於其的財產:所以任何人若已經發現自己戶口有不屬於自己的$存入,應該儘快通知銀行及報警,否則就是意圖永久剝奪該存款了。當然,如果從來都不知道有以上款項存入,則「意圖」這個關鍵將不成立。

伯爵府

引用:Quote:agnesbee 發表於 14-9-19 00:42 覺得

原帖由 noodles9112002 於 14-09-19 發表
銀行有責任, 無啦啦比人入錢戶口的人有責任, 就係自己做錯野D人無責任, 你又咩思想

伯爵府

呢度果然卧虎藏龍,奇人異士特別多

伯爵府

樓主,原來好多人認為妳入錯數俾人唔啱,人地唔俾番妳亦係天經地義,如果妳去報警仲係妳麻煩唔怪得香港依家變成咁,歪理當真理

公爵府

畀面勳章

agnesbee 發表於 14-9-19 01:27
樓主,原來好多人認為妳入錯數俾人唔啱,人地唔俾番妳亦係天經地義,如果妳去報警仲係妳麻煩唔怪得 ...
跟本唔關樓主事

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我試過眼行入錯數去我戶口,致電本人通知入

原帖由 Mimi_Ma 於 14-09-18 發表
我試過眼行入錯數去我戶口,致電本人通知入錯數,跟著轉走條數,到月頭收到月結單後才知入錯三十多萬元.:mo ...
我老公都收過100萬,銀行職員打黎叫唔好用

Mimi_Ma  你仲勁  發表於 14-9-19 12:49

公爵府

畀面勳章

agnesbee 發表於 14-9-19 01:27
樓主,原來好多人認為妳入錯數俾人唔啱,人地唔俾番妳亦係天經地義,如果妳去報警仲係妳麻煩唔怪得 ...

只係想用另一角度去睇下, 好多人唔同意可能覺得麻煩又唔係自己做錯, 又有好多人係唔方便去銀行搞, 唔好下下諗人地想貪D錢(我只係假設我同我家人都無遇過咁事)

伯爵府

引用:Quote:agnesbee 發表於 14-9-19 01:27 樓主

原帖由 noodles9112002 於 14-09-19 發表
妳睇番自己點留言啦

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:好多人誤解無得追或受款者唔退還無得追究,

原帖由 agnesbee 於 14-09-17 發表
好多人誤解無得追或受款者唔退還無得追究,錯
唔好咁燥,不如你親身示範一次,如果你攞唔返啲錢又告得入對方盜竊,大家會十分感謝你嘅分享

agnesbee  原來係高人異士,失敬:   發表於 14-9-19 14:13

伯爵府

引用:Quote:原帖由 agnesbee 於 14-09-17 發表好

原帖由 究竟我是誰 於 14-09-19 發表
唔好咁燥,不如你親身示範一次,如果你攞唔返啲錢又告得入對方盜竊,大家會十分感謝你嘅分享

...
妳覺得自己好幽默風趣咩

究竟我是誰  一時時喇  發表於 14-9-19 13:56

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Mimi_Ma 於 14-09-18 發表我

原帖由 LedTV 於 14-09-19 發表
我老公都收過100萬,銀行職員打黎叫唔好用
上次我恒生過數比人,百幾元,職員同我寫一百萬

首頁

尾頁

跳至