夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:如果層樓無你地名,你會唔會供

講真,唔會供,咁冇保障嘅野唔會做

別墅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

有些JM可能唔明,樓主老公的公司staff mortgage loan ﹙唔使首期我估係地方智慧個間﹚,必須有員工名,所以只有老公同聯名選擇,而不選聯名,目的好清楚。不說是否等跌市,但至少保留個免DSD的入市機會。兩個共6位數收入,但無首期...好大使下,突然要供樓,對老公可能都構成心理壓力

nemrak  你好明白我地情況:heh   發表於 14-9-28 03:15

別墅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

每人價值觀唔好,有JM好彩有無條件付出的老公,但不是絶對的。同意樓主採用溝方法解決,一次唔成功,再試多次,講出你感受,了解他介意甚麼,同討論分擔家庭開支的方法吧。努力

nemrak  同意你的說話,謝謝jm   發表於 14-9-28 03:16

別墅

回覆:nemrak 的帖子

甘點解依家層樓吾寫你名呀?第層先寫佢都得啫。

fumi  或者睇#102都得  發表於 14-10-15 22:01
fumi  要落樓主老公名做按揭   發表於 14-10-15 22:01
fumi  前文講咗  發表於 14-10-15 22:01

大宅

下..我老公3層樓供緊, 全部都冇我名, 但我有份享受, 我又唔介意冇名喎

大宅

佢咁講我唔會供囉!之前嗰啲你當交租算啦,之後嗰啲,自己儲下錢為自己打算吓啦!下下揾錢撻你嘅男人...祝你好運!

大宅

我地層樓有我地兩個既名,由老公負責!by the way...我覺得層樓有份要供的都好應該,兩公婆有相有量,婚姻才美滿!

大宅

自己有份住,仔女有份住,話又分2頭,如果俾99住就唔同講法

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

層樓有我名, 但都係我老公供晒, 我就負責家用阿女既野, 其實計起上黎, 都差唔多... 我老公冇俾家用我, 係得閒會幫補下日常支出...

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章

引用:我c6最近買左層樓,佢名既,因為打算第時市

原帖由 nemrak 於 14-09-20 發表
我c6最近買左層樓,佢名既,因為打算第時市lum用我名買多層,唔駛俾額外印花稅。

每月供兩萬幾,我象徵式 ...
如果佢係咁諗,層樓可以寫你名,lum市再買先用佢名。醒未?

fumi  睇#102  發表於 14-10-15 22:03

男爵府

nemrak 發表於 14-9-20 13:04
我c6最近買左層樓,佢名既,因為打算第時市lum用我名買多層,唔駛俾額外印花稅。

c6買樓用左我名,佢供。如果再買樓先用c6名,一樣係佢供

大宅

咁睇下要我供幾多, 如果好似你咁, 供得果$3000, 真係幫唔到D咩,
你話你人工都唔少, 而你老公已經比哂所有雜費家用,仲咁計較做咩.
$3000咪當你有份租屋la.

大宅

平心靜氣問佢,我身為你老婆,問佢想你點

子爵府

樓主, 你個CASE同我有D 似, 所以我一口氣追哂6頁既留言. 睇下其他人會對呢D CASE有咩COMMENT. 我個CASE係我地未結婚, 一年前買左樓, 以前租樓住我比2500佢, 佢就負責剩下的租金加平日雜費, 我有時會幫手比下水電煤, 唔計落2500度.

層樓係比樓花, 所以整整一年的時間係要2邊比錢, 既要比租金, 亦要比供樓, 所以我由2500加到7500, 其實我搵萬幾蚊, 7500係我一半人工, 我仲有比自己阿媽, 每個月都無錢剩, 仲有時嘔突, 好辛苦

而家層樓入左伙住緊, 我就供返3000, SO FAR我屠樓都無名, 大家覺得合理嗎?

大宅

比我唔會供

大宅

本來兩公婆一齊供無問題
但如果好似樓主咁, 一吵架老公就拎出來講既
我會好傷心囉

男爵府

俾多或少 要睇家庭開支如何分配先知 應該俾定唔俾喎 當然有份住都要付出啦 除左供樓 唔好忘記首期個筆都好大舊架 層樓供完就話啫 萬一有咩差池 層樓兩個都有名就一起過堂啦 最緊要都係兩個人有共識啫 有名無名其實都唔係好重要 大家法律上都係夫妻 ..............雙方都應該有法律保障嘅

大宅

我就唔供喇!等有名先喇!
但就會負責家裡膳食一部份

rachel_ching  X2  發表於 14-10-16 23:25

珍珠宮

引用:我c6最近買左層樓,佢名既,因為打算第時市

原帖由 nemrak 於 14-09-20 發表

我初時都好似你咁諗,兩公婆冇所謂因一個信字,誰知唔夠2 年,條賤佬覺得我同佢唔夾想同我分開,自己一個供層樓

男人要變,真係話之你死,係樓價低時幫佢供樓,有乜e 郁一脚伸你走

唔好咁蠢

大宅

回覆:小鼠 的帖子

這就是一般人認為的好老公,要珍惜

首頁

尾頁

跳至