自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 小小bb 於 14-10-08 發表本帖

原帖由 88muimui 於 14-10-08 發表
係我地呢代將最好的留比細路享用,冇講比佢地聽, 我地係辛苦揾番黎嘅,佢地被寵慣左, 差少少就嘈到拆天

...
其實你個仔幾歲?
好似我呢d 8,90後,唔少父母都係等我地出身養返佢地架,千禧bb 先多父母留最好俾佢地呢樣野

水晶宮

lemonon 發表於 14-10-8 15:09
件事真係只係就兩個大標題嗎? 支持佔中, 反佔中?

每個人係呢幾年都會有唔同程度嘅感受, 如你係邊幾區活動 ...
我並不支持佔中,但我亦好明白跟本無人認真聽呢班後生既聲音,令佢地唯有走上街頭。試問除了一班利得人(財團、收租⋯),普通既市民對現狀真的滿意?
(學聯、學民、三子)只不過係今次既導火線。
Bye

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:meow~meow 發表於 14-10-8 14:40 以

原帖由 小孩爸爸 於 14-10-08 發表
,唔好提啦,提起我都火滚,我仔間幼稚園個個星期要交親子閱讀報告,父母個個星期一要到幼稚園借書幫 ...
係真!我仔都係,其实都係父母畫公仔,小朋友油颜色,鼓勵親子丫嘛!

小孩爸爸    發表於 14-10-8 15:30
放下自在

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

引用:以前肯做就有出頭天現在肯做....都未必有機

原帖由 wongki00 於 14-10-08 發表
以前肯做就有出頭天
現在肯做....都未必有機會
其實呢,如果肯做就有出頭天,理論上現在就唔會有6,70歲年齡群,生活貧困,要政府接濟,要子女供養的人。
他們也經歷過經濟起飛,相信大部分人也勤力工作,但社會就係咁殘酷,任何年代,任何地方,都無可能全民發達,永遠有一批命運的淘汰者,殘酷但是事實。
今時今日,年輕人也有做金融業,餐飲業,it,開公司,專業人士而收入頗豐甚至發達的例子。未來如何,無人知道,我認為毋須咁快定義如今年輕人無出頭天。(當然全球環境係難左少少)
但如今世界是屬於年輕人的,佢地可以掌握,可以改變,可以創造,如果佢地無能力改變這一切,自己也有責任,不能一切都賴上一代同政府。

fannymama123  agree  發表於 14-10-8 16:51
q370006  認同  發表於 14-10-8 16:13
Lulu0820  認同  發表於 14-10-8 15:34

水晶宮

meow~meow 發表於 14-10-8 15:25
我並不支持佔中,但我亦好明白跟本無人認真聽呢班後生既聲音,令佢地唯有走上街頭。試問除了一班利得人(財 ...
Cut 醫療、cut 教育經費、高通脹、高稅收、擋不住外地人白用福利、政府無視無能,政棍禍港⋯

依家連平機會都不是港人的平機會,我地仲要繼續逆來順受到幾時?

小小bb  但希用合法和平的方法  發表於 14-10-8 18:36
小小bb  香港人要團結反對  發表於 14-10-8 18:36
lemonon    發表於 14-10-8 18:31
Bye

水晶宮

cattz288 發表於 14-10-8 15:20
大幅增加土地供应!所以开發東北,缩小郊野公園面積無可避免,總有野要取捨!

講大陸熱$周围炒貴哂 ...
有!台灣!
Bye

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我都脫節了

我在三年前賣層居屋, 因想換樓, 地點在坑口....有個年青人搞大個女朋友個肚, 佢媽子諗住買我間居屋俾個年青人好等佢快快置業結婚, 媽媽帶個仔上黎睇第二次時, 個仔當住我面話:居屋, 邊住得人架, 我聽到

仲有, 我唔明點解starbute (我唔識串, 因我唔飲)咁貴, 但D年青人就成日飲? 我飲過, 唔覺特別好飲喎

回想當年, 我是慳到將所有信用咭cut晒的

小小bb  勤勞香港人  發表於 14-10-8 18:37
小魚3b  星巴克  發表於 14-10-8 16:29

琥珀宮

引用:Quote:小小bb+發表於+14-10-8+13:10+最近看

96時我仲做緊學徒,新界番8-6得8000人工,7點仲要去mor. hill番學,一星期3晚,無去玩,無手提電話,無旅行,無出 ...
而家環境比以前,淨看前景色實在差得多,如無父蔭,要安居樂業比以前困難得多!你96年做學徒八千人工,在差不多廿年後既今日,剛畢業無乜學歷既人工,比八千多不了幾多,但所有衣食住行漲了多少倍?!

Mikor  ot完邊有時間讀  發表於 14-10-8 20:20
cici_19900606  進修都要錢㗎  發表於 14-10-8 17:13
小孩爸爸  唔通等中六合彩  發表於 14-10-8 15:45
小孩爸爸  進修  發表於 14-10-8 15:45
小孩爸爸  甘咪要自救啦  發表於 14-10-8 15:45

大宅

引用:Quote:小小bb+發表於+14-10-8+13:10+最近看

96時我仲做緊學徒,新界番8-6得8000人工,7點仲要去mor. hill番學,一星期3晚,無去玩,無手提電話,無旅行,無出 ...
我98年出黎做嘢打份sales工底薪連佣唔夠7k,靠努力三個月後升職加人工都係得8-9k,自己搬出黎住交四千幾蚊租,連埋日常開支保險費交通等個個月清袋不特止,仲要問銀行借錢好老實我屋企係真正原居民有樓收租,細個個陣衣食無優未捱過窮,但讀完書出黎做嘢都無靠過屋企無靠政府,呢份工唔夠洗咪轉第二份囉,明知打份寫字樓工個個月固定收入人工又唔高,想要錢我咪做sales囉起碼多勞多得,路係人行出黎,我都唔明而家d後生如其係度怨天怨地怨政府,點解唔自己努力去改變自己生活呢?

小小bb  自救香港人  發表於 14-10-8 18:39

大宅

陪月勳章

回覆 木土土 的帖子

要睇下窮爸爸與富爸爸,學下開源節流

大宅

引用:Quote:原帖由+小孩爸爸+於+14-10-08+發表96

原帖由 CaramelLatte 於 14-10-08 發表
而家好多人u grad 得1萬左右人工,
96 年巨無霸餐$24.8
而家$36.8
但係以前打份寫字樓工普通文員得7k人工左右,而家有最低工資起碼一萬,其實生活唔差太遠,不過以前無咁多電子產品去追,同埋以前無咁追求名牌同生活質素就真,求其食得飽著得落就算

小小bb  我89年得2K  發表於 14-10-8 18:39

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:我都脫節了我在三年前賣層居屋, 因想換樓,

原帖由 leekung261105 於 14-10-08 發表
我都脫節了

我在三年前賣層居屋, 因想換樓, 地點在坑口....有個年青人搞大個女朋友個肚, 佢媽子 ...
買米唔知貴的年青人!

放下自在

大宅

babykadence 發表於 14-10-8 16:01
但係以前打份寫字樓工普通文員得7k人工左右,而家有最低工資起碼一萬,其實生活唔差太遠,不過以前無咁多電 ...
可惜樓價起碼DOUBLE左呢..

小小bb  我89年得2K  發表於 14-10-8 18:40

象牙宮

引用:Quote:cattz288 發表於 14-10-8 15:20 大幅

原帖由 meow~meow 於 14-10-08 發表
有!台灣!
係咪因地震帶?

放下自在

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 CaramelLatte 於 14-10-08 發

原帖由 babykadence 於 14-10-08 發表
但係以前打份寫字樓工普通文員得7k人工左右,而家有最低工資起碼一萬,其實生活唔差太遠,不過以前無咁多電 ...
車錢呢?文員都仲係八千,u grad 仲有九千。

新界出來返工,30$ 起碼

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 wongki00 於 14-10-08 發表以

原帖由 oooasis 於 14-10-08 發表
其實呢,如果肯做就有出頭天,理論上現在就唔會有6,70歲年齡群,生活貧困,要政府接濟,要子女供養的人。
...
有發展,可以唔係香港囉

男爵府

剛剛睇咗佔中的學生用粗口話警察我都想講係唔係我真係古板。我父母敎我要對人尊重,尤其係為社會服務的人,但睇佔中人所用的字眼好毒又唔係殺你全家使唔使咁講野

小小bb  脫節了,來補習吧  發表於 14-10-8 18:41
Nijnje

寶石宮

引用:剛剛睇咗佔中的學生用粗口話警察我都想講係

原帖由 yukkie 於 14-10-08 發表
剛剛睇咗佔中的學生用粗口話警察我都想講係唔係我真係古板。我父母敎我要對人尊重,尤其係為社會服務 ...
部分者

水晶宮

good_pig 發表於 14-10-8 14:03
我識人冇去旅行都買唔到樓。
我係80後,我唔知你咩年紀??

我由細到大住私家樓,但我屋企唔係好有錢,只係我父母夠勤力,夠果斷去買樓。當年讀小學,我住公屋既同學大部份有靚書包、HELLO KITTY齊款文具,我無。讀中學,我住公屋既大部份同學大部份有MD書包、K-SWISS波鞋,我無。我好羨慕佢地,但佢地郤又好羨慕我住私人樓。其實我媽教我,你要得到一樣事情,你一定要先付出。

我老公都係80後,公屋出身,但佢係比較"小部份",因為佢好努力儲蓄、努力工作至10、11點,目標係買樓同我結婚。未結婚之前,我一個名牌手袋都沒有、同老公都無咩駛錢,亦唔會未結婚出黎租屋住,各自住自己屋企。我地目標清晰,近乎零消費,結果我老公買左樓同我結婚,之後2公婆努力,現在我做埋包租婆,我現在才敢去買我之前想買的消費品。

你可以話可能我地人工唔錯。我講講我身邊另一個例子,佢同期同學,未結婚前都自己出黎租屋住,一年去4、5次旅行,其實佢地2個加埋3、4萬幾,如果佢地肯實在去儲蓄,1個月儲1萬,儲夠3、4年,前年都可以儲夠首期去買樓! 機會是不等人的,佢地只會埋怨,但依然選擇周圍玩周圍食,即便樓價下滑,佢地有錢去買嗎??

又講講我同事,70後,無論任何時期,佢都話樓好貴,等樓跌先買,結果呢??現在樓價節節上升,佢埋怨政府說官商勾結,佢要反政府、去示威,講老實,機會是不等人的,你不夠果斷去買樓,永遠等最低價、永遠都不會等到!

你會話現在90後呢?我告訴你,我早幾年公司一路請人,在勞工處、報章登廣告,約80、90後的人黎見工,結果呢?遲到、無到、九唔搭八比比皆是,難得請了個90後女仔,結果做左3個月WHATSPP比我話唔做,唉,心淡,這就是我們下一代??

我唔否定香港可能有D人實在買唔起樓,但我睇到更多的是唔願意付出、就想得到的人,你想買樓,你願意放棄你大部份的消費去持久地儲蓄嗎??願意為左份工努力忍氣吞聲工作嗎??願意唔去旅行?願意減少出街吃飯??可能有人答我我唔想做樓奴,這就是簽案了,不要只說樓,有什麼事情不需要你付出呢?我只能說,付出越多、得到越多。

香港其實好好了,福利網完善、法治社會,連風都好少打,為什麼現在新一代只眼看自己得到多少,而不是看看自己先付出了多少??

你之前POST的石先生的文章我覺得唔認同,如果揾萬幾蚊,一定要立即就買到樓嗎??不能努力儲蓄、學識投資,再靜候時機。而且佢亦唔清楚社會實況,現在是工找人,不是人找工,萬幾蚊,如果我係男人,我會做多份PARTIME,辛苦數年,但我可儲蓄多些。

有真普選、有民主,就可以解決所有社會問題??錢就可以從天而來??就可以買到樓??別傻吧!!!如果是,這不就恐怖過共產黨??不用付出就有收獲??這種理念根本無可能做到,只會變返以前中國社會一樣!!

小小bb  好文章  發表於 14-10-8 18:42
Lulu0820  Agree  發表於 14-10-8 18:13
fannymama123  agree  發表於 14-10-8 16:55
q370006  認同  發表於 14-10-8 16:29

寶石宮

引用:以前肯做就有出頭天現在肯做....都未必有機

原帖由 wongki00 於 14-10-08 發表
以前肯做就有出頭天
現在肯做....都未必有機會
同意,以前有小販,而家得百佳

首頁
45678...12

尾頁

跳至