心聲留言

跳至

首頁
45678...11

尾頁

複式洋房

Re: 廿幾年前嘅日劇

conlysister 寫道:
大家記唔記得有一套講兩公婆.老公係教書.老婆係學生.同一間學校.冇人知.但同班有一個女生好搭個個老師糖.我只係記得個老師叫高哲乜.小女時有諗過第日個仔叫哲乜架.

Hello,

謝謝你和 zman君 分別提供了 {吾妻18歲} 男女主角角色當時的中譯名! 我自己已經忘記.

{吾妻18歲}1970年, 原名[おくさまは18歳](=太太是18歲), 男主角 石立鉄男(as 高木哲也), 女主角 岡崎友紀 (as 高木飛鳥)

有興趣可看看 岡崎友紀 下面這個網頁 (圖+文) 電視劇包括: {吾妻18歲}, {豆寇年華}, {母嬌女更嬌}
http://www.geocities.jp/yuki_xdsl/drama/drama_top.htm

大宅

Re: 廿幾年前

m1m1sam:

嘩,你真係好犀利呀。

咁你記唔記得大約邊一年播架。 ?-( ?-(

m1m1sam 寫道:
大致上係︰太空人 岳史迪, 因為一次意外受左重傷, 經過科學家既診斷, 認為可以改造佢, 令佢變成一個, 左眼, 右手, 雙腳都與別不同o既超人。
我仲記得佢個老細叫"高西嘉"。

[quote]
冬菇頭 寫道:
m1m1sam

咁你仲記唔記得介紹無敵金剛---岳史迪 果幾句說話,好似係佢全身價值六佰萬美元,左腳右手經過改裝.............

[quote]
m1m1sam 寫道:
無敵金剛---岳史迪
無敵女金剛---沉珍美
[/quote][/quote]

大宅

Re: 廿幾年前

冬菇頭:

大概是76/77年,那時我讀緊X年級,我記得在星期六下午播過。

大宅

babel-2:

記得有一套與"吾妻18歲"大同小異的,叫"二八佳人",個男主角好似由老師變左船長的,可否幫手求證一下?

複式洋房

jllulu 寫道:
babel-2,
..你解破我的童年幻覺之謎..

補充一下, {母嬌女更嬌}(1972) 原名 [ママはライバル](=媽媽是 Rival). 岡崎友紀 演女兒, 中年飛機司父親娶了個似乎跟她同年的混血兒後母. 見圖:

複式洋房

m1m1sam 寫道:
babel-2:
記得有一套與"吾妻18歲"大同小異的,叫"二八佳人",個男主角好似由老師變左船長的,可否幫手求證一下?

Hello,

--這套我比較有印象. 它是1980年的作品, TVB 80年代初在黃昏時段播放. 可惜在網上找不到詳細資料, 更沒有1張劇照.

--{二八佳人} 原名叫 [花よめは16歳](=新娘是16歲). 男主角 土門俊, 女主角 清水由貴子, 角色名叫 甘田ミチ(甘田 Michi), 當時港譯 甘美至.

--我記得片頭交代他們倆是在街上放狗時認識的. 甘美至還在讀高中, 男主角(他丈夫)比她年長大約10年, 但我忘記了是幹什麼職業的. 應該不是船長吧?!

清水由貴子

別墅

點解好似沒有人講佳藝電視的節目呢?

唔知有沒有人記得佳藝電視在星期六下午三時至五時有一個節目叫"301部隊"? 分別會播出4套卡通片, 分別是"五勇士"(五勇士不是卡通, 而是好像朦面超人的劇集), "大鐵人(大鐵人 17)", "冰河戰士" & "磁力鐵甲人". 不過播了不久就停播了!

其中大鐵人(大鐵人 17)", & "磁力鐵甲人"在無記重播過的!

大宅

佳藝電視好少睇,大鐵人 17都係

大宅

請問我印像中,

豆寇年華個男主角,沖雅也係好似 7x年因抵唔住年老色衰跳樓死左,係嗎 ?

咁個女主角係已無出來再做戲呢 ? ?-(
Msma

別墅

gloriap 寫道:
[quote]
superstar 寫道:
前程錦繡
柔道龍虎榜
阿信的故事(好似係83年咁上下播)

姿三四郎+小鹿純子有一齣????唔記得左個劇名

死囉!呢啲我至識,真係年代唔同?? :-P [/quote]

小鹿純子果一齣叫做"排球女將" 佢絕招是"離心獨擘" & "鬼影旋風球"

大宅

babel-2 寫道:
[quote]
Busy 寫道:
hello babel-2,

我有以下幾個問題, 麻煩告知 :

1)森田健作依家有無做藝能界?
2)請問有沒有看過TVB電視劇"小婦人", 女主角我依稀記得: 李司祺, 王愛明, 還有兩位主角, 我忘記了名, 可否告知?
3)請問榊原郁惠現在有否在藝能界, 有沒有近照?

太多問題, 但因你太勁, 所以一定要向你請教!! THKS!!

Hello,

--勁咩呢? 其實我印象本來模糊. 前年我學人上網, 跟朋友玩收發電郵, 然後又自行搜尋一些20幾-30幾年前日劇("圓" 自己的夢), 才得到一些資料的充實. 在中文網站找不到什麼詳細資料, 更加是沒有圖片, 唯有到日本網站找, 算是找到一些有圖有文的網頁. 不過, 當年日劇的劇名和角色名的 "中譯" 往往都不按原著(尤其劇名), 因此查找相當困難.

--[小婦人] 就記不起了. 不過, 我記得另有1套陳嘉儀有份演的劇, 男主角甘國亮到劇的中後期從1樓墮下後要坐輪椅的. 忘記了劇名, 只記得標明是改篇自小說 "7色橋"的.

--剛看一看過榊原郁恵的資料, 她生於1959年. 生有2子, 現在還有個入廚的電視節目, 最近還出過1張好像是兒歌的CD.

--演過 {女校男生} 的森田健作嘛. 我所知他最遲在10多年前已經從政, 因此可以找到他的近照. 他名字的中文和日文的寫法完全相同, 不妨到 日文網站如 yahoo.co.jp , google.co.jp 在關鍵字欄用平時用的中文輸入鍵入 "森田健作" 就可以查到相關網頁和圖片. 其實我自己也有一些森田的事情想向大家請教, 待數天後我比較有空時組織一下再post上來.

Hi, babel-2,

真係唔該你, 可以找到我以前的偶像榊原郁惠的近照, 話時話你post上黎呢張泳照, 我以前也有一張, 重當寶收埋佢珍藏, 另多謝你post森田健作的近照, 嘩, 他真的老了很多, 以前佢都好靚仔o架.

至於你說陳嘉儀與甘國亮的電視劇, 我好像沒有看過, 我只記得有一套甘國亮和汪明荃合演的"永恆的春天", 阿姐是個失明的女孩, 那套劇我諗是70年代的作品, 唔知你們看過與否?

Anyway, 我很開心及多謝你能夠幫到我地呢班middle age的人找回童年的回憶, 因現在所結識的人當中, 可能代溝的關係, 都不敢與他們談論此類話題, 因為會無形中透露了小女子的年齡, 但在這裡真感覺暢快.

THANK YOU

大宅

m1m1sam 寫道:
Busy :

會飛上天的我只係記得"艷尼傳"咋,個主角係修女,好似係SALLY FIELD做架。

神偷諜影我都有睇,仲鍾意睇:

鐵騎巡警---兩個主角一個金髮, 一個棕髮,我鐘意棕髮的多些。
豪門恩怨---我亞媽最鐘意睇"艾志雅"同"蘇依蓮",但我就喜歡"波比"。
神勇法醫官---早期的一輯叫"昆西醫生"。
神探俏嬌娃 & 星晨女探俏嬌娃---次次都好想睇到查理的真面目,但最多只係比個背面你睇,仲有肥佬"包士來"。
無敵金剛---岳史迪
無敵女金剛---沉珍美

m1m1sam,

唔好意思, 我又亂蹹一餐, 你說得對, 會飛的修女的確是"艷妮傳", 我現在記起她頭戴白色像飛機的帽, 是嗎? SORRY, 我可能年紀大了, 記憶力衰退吧.

你以上所說的劇集我都有睇過, 但已記不起劇情與人物了.

THKS

伯爵府

我都係呀!

pact04 寫道:

排球女將 ---- 小鹿純子 ----絕招:離心獨擘

我因為佢入了校隊
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

別墅

Msma 寫道:
其實呢d日本片仲有無vcd 賣呢? 有唔該話比我知丫!

有我一定掃架, 話晒係我十令歲的至愛, 到而家仲好懷念架!

大陸有得買, 我見大陸網上商城有姿三四郎, 排球女將等日劇, 不過係國語配音, 我試過downloado左套排球女將, 點知係國語配音, 真係無興趣再睇. 最後都係delete o左. 不過好開心在(百度) 竟然俾我download o左排球女將嘅日文主題曲mp3.

複式洋房

I remember "俏吧啦", but I didn't watch it. At that time almost all of my friend and classmates watch TVB, those watch 佳視兒童節目 will be laughed at.
But I still remember 李通明姐姐。

複式洋房

I remember "俏吧啦", but I didn't watch it. At that time almost all of my friend and classmates watch TVB, those watch 佳視兒童節目 will be laughed at.
But I still remember 李通明姐姐。

[quote]
m1m1sam 寫道:
佳藝電視好少睇,大鐵人 17都係

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

濠仔媽咪
話比我知排球女將主題曲叫乜野名.
少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

別墅

conlysister
你在百度mp3搜尋打"排球女將"就會出o左 燃燒 攻擊 排球女將 生于70年代, 那條link 就是.

複式洋房

m1m1sam 寫道:
..佳視最記得是睇過"俏吧啦",類似木偶劇的,造型好騎呢,有隻狗叫"哈巴狗",仲有個奸角叫"金變同",大家有冇印象?

--相信佳藝電視這套在70年代末期播放的 {俏巴啦} 可能會是近年 BBC 那套 {天線得得B} 的遠祖. 我還記得主角 "俏巴啦" 父親叫 "夏達爾", 母親 "夏太太", 還有那個 "金變同".

*{俏巴啦} 原劇名 [チビラくん](=Chibira君), 1970年作品.
網頁: http://www.geocities.jp/kindanhm/chibira.html

*上列網頁的圖沒法被posted上來, 唯有另1網頁以下僅有的1幅. 唔清唔楚!

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

濠仔媽咪 唔該晒
少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

首頁
45678...11

尾頁

跳至